4.5K Ekran ve M1 Çip ile Rengarenk iMac’ler 

iMac serisi, Apple ‘masaüstü’ ekosisteminin yıldızı. Hız, stabilite ve performansın ileri gelen adı. Diğer yandan son yıllarda hep aynı tasarım çizgisi ve görünüm; bir şeylerin değişmesi gerektiğine duyulan inancı tetiklercesine… 

Konu performans ve hız olduğunda kendini aşıyor. Genel itibarıyla yıllar boyu ekranından donanımına her daim ‘birinci sınıf güce’ işaret etti. Ancak bir türlü değişime gidilmeyen tasarımıyla da gündemde yer alıyordu. Bununla birlikte iMac’te ne gibi değişimler yapılabilirdi?

Hangi renkler?  Yeşil  Sarı  Turuncu  Kırmızı  Mor  Mavi  Gümüş  

İşlemci, ekran kartı, SSD’si, ekran güncel teknolojileri gelişirken görünüm hep aynıydı. İşte 2021’de bu durum nihayet değişti.

Apple, yeni iMac serisini satışa sundu. Yeni Mac serisi, çok daha ince, hafif ve ‘renkli’ özelliklere sahip. ‘Sizin renginiz hangisi?’ sorusuyla potansiyel alıcılara merhaba diyor. Üstelik yeşilden sarıya 7 farklı alternatifle geldi. Yeni seçenekler enerji dolu ve sofistike kimlikleri ile öne çıktı. 

Evlerde çalışmanın gereklilik halini aldığı, günümüzde kreatif profesyoneller için yeni bir iMac. Aynı zamanda yaşam alanlarını tamamlayacak kadar zarif . Bu yönüyle iMac’in yeni hali, evlere çok yakışıyor. Aynı zamanda ofislere de apayrı bir renk getirdiğine şüphe yok.  

Ofisler de rengarenk…  Ofislere de apayrı bir renk getirdiğine şüphe yok.  Renkli objelere, farklı denemelere açık olan kreatif işlere dair işletmeler, yeni iMac’te görsel açıdan tamamlayıcı bir kimlik de bulacak. 

 

Her şey 11,5 mm kalınlıkta saklı 

Yeni iMac, 11,5 mm’lik inceliği ile dikkat çekici. Bu kadar ince bir alanda tüm donanım argümanlarının kendine bir yer buluyor olması inanılır gibi değil. Ayrıca burada M1 çip faktörü söz konusu. M1 çip; işlemciyi, grafik teknolojilerini, belleği ve çok daha fazlasını tek bir çipe entegre ediyor.  

Bu sıra dışı tasarım, M1 sayesinde hayat buldu. iMac böylece öyle ince ve kompakt bir hale geldi ki, şimdi her zamankinden daha fazla yere sığabiliyor. 

Mükemmel bir dengeye sahip stant. İnanılmaz hızlı Thunderbolt bağlantı noktaları, arka kısmına dair ayrıntılar. Ayrıca stant, kalın ayakları ve sağlamlığı ile güven veriyor.  

 

iMac ile uyumlu renkte bir güç kablosuyla geliyor oluşu da ilgi çekici bir detay. Ayrıca bu kablo manyetik olarak yapışabilir özellikte. Eski nesil MacBook’larda olduğu gibi.  

 

Ekran 

24 inç 4.5K Retina ekranda her şeyi net detaylarıyla görmenizi sağlıyor. Bir milyardan fazla renk desteğiyle P3 geniş renk yelpazesine sahip. Böylece tüm görüntüler 500 nit parlaklıkla ışıldıyor. Üstelik yansıma önleyici kaplama her şeyi rahat bir şekilde görmenize ve okumanıza imkan veriyor.

True Tone teknolojisi ise ekranın renk sıcaklığını bulunduğunuz ortamın ışığına göre otomatik bir biçimde ayarlıyor. Böylece daha doğal bir görüntüleme deneyimi sunuyor. Kısacası, iMac’te her şey ideal görünüyor. 

 


Göz atmak isteyebilirsiniz; Apple M1 çipi ile yeni iMac’i tanıttı!


 

1080p FaceTime HD kamera 

HD kameralar son yıllarda All-in-one’larda yüksek kalitede olması beklenen özellikler arasında. Zira Zoom toplantıları gibi yeni dijital iletişim gereklilikleri, bu kameralar sayesinde mümkün hale geliyor. Sonuç olarak iMac’te sunulan kamera sistemi, son derece iyi.  

Kaliteli görüntülü aramalar için iki kat yüksek çözünürlük mevcut. Daha fazla ışık yakalayan daha geniş bir sensör ve görüntü kalitesini arttırıyor. Sonuç olarak M1 çipin gelişmiş görüntü sinyali işlemcisi ön planda.  

Apple’ın Global Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Greg Joswiak  “M1 çip, Mac için ileriye atılmış dev bir adım ve çığır açan M1 çip temel alınarak tasarlanan yepyeni iMac’i tanıtmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Yedi çarpıcı renk seçeneğine sahip göz alıcı tasarım, etkileyici 4.5K Retina ekran, şimdiye kadar bir Mac’te sunulan en iyi kamera, mikrofonlar ve hoparlörler, Touch ID, M1 çipin muhteşem performansı ve macOS Big Sur’un gücü yeni iMac’te bir araya geliyor. İnsanların iMac’te sevdikleri tüm özellikler yepyeni bir düzeye çıkıyor.”

M1 çipte bulunan ISP, görüntü kalitesini artırmak için işlemsel video teknolojisini kullanıyor. Bu sayede olağanüstü videolar çekebilmek için bir dizi adımda her bir pikseli analiz edip iyileştiriyor. Ayrıca gelişmiş pürüz azaltma algoritmalarıyla yepyeni bir netlik düzeyine ulaşıyor.

Ton eşleme teknolojisiyle daha yüksek bir dinamik aralık sunuyor. Böylece parlak ışıklı ve koyu gölgeli alanlarda daha fazla ayrıntı gösteriyor. Ve M1 çipteki Neural Engine ile birlikte çalışıyor. Böylece pozlama ve beyaz dengesi ayarlarını çok daha akıllı bir şekilde yapıyor.  

 

Yani katılacağınız iş toplantılarından ailenizle ve arkadaşlarınızla yapacağınız görüşmelere kadar, ekrana çıktığınız her an gayet iyi görüneceksiniz. 

 

Stüdyo kalitesinde mikrofonlar 

 

iMac’teki mikrofonlar sesinizin capcanlı ve net duyulmasını sağlıyor. Stüdyo kalitesinde üçlü mikrofon dizilimi, yankıları azaltacak şekilde tasarlandı. Bu sayede sohbetleriniz daha doğal şekilde akıyor ve bölünmüyor. Ayrıca hüzmeleme teknolojisi ise mikrofonların arka plan gürültüsünü engellemesine yardımcı oluyor. Böylece herkes, etrafınızda olup bitenler yerine sadece sizi duyabiliyor. 

iMac’teki ses sistemi, tüm odayı dolduran ses deneyimi sağlıyor. İki çift forcecancelling özellikli woofer, bas seslerin zengin ve derin duyulmasını sağlıyor. Bu sayede istenmeyen titreşimleri de engelliyor. Üstelik her bir woofer çifti yüksek performanslı bir tweeter ile dengeleniyor. Sonuçta ortaya filmlerinizi, müziklerinizi ve diğer içerikleri yepyeni bir seviyeye taşıyan güçlü ve detaylı bir ses performansı çıkıyor. 

Yeniden tasarlanan hoparlörler ve gelişmiş algoritmalar sayesinde iMac, Dolby Atmos ile video oynatılırken uzamsal ses özelliğini destekliyor. Bunlara bir de 4.5K Retina ekranı eklediğinizde eviniz tam bir sinema salonuna dönüşüyor.  

 

Ve son olarak M1 ve Big Sur 

Apple’ın geçtiğimiz yılın sonuna doğru ilk kez Mac modellerine entegre edilen M1 çip, iMac ekosistemine de dahil edildi. M1 çip, iMac’i tamamen yeni bir performans, verimlilik ve güvenlik seviyesine taşıyor. Ayrıca iMac uyku modundan neredeyse anında çıkıyor. Uygulamalar ışık hızında açılıyor ve böylece tüm sistem hızlı ve akıcı bir şekilde çalışıyor.  

Standart 21.5 inç iMac modellerine oranla yüzde 85’e kadar daha hızlı CPU performansı sunuyor. Böylece Xcode ve Affinity Photo gibi uygulamaları kullanarak oldukça kısa sürede kod derleyebiliyor veya fotoğrafları gerçek zamanlı olarak düzenleyebiliyorsunuz. Üstelik tüm bu yoğun iş yükü altında bile sessiz çalışmaya ve soğuk kalmaya devam ediyor.  

Bir yönüyle iPhone 6…  Bir yönüyle Apple’ın iPhone 6 serisini hatırlatıyordu iMac. iPhone 6, 7-8… Yıllarca aynı tasarımla bir sonraki ‘rakama’ taşınmıştı. Home tuşunun kaldırılması ve ekranın ön kısmı tamamen sarışına kadar geçen süre o kadar uzundu ki. iMac’te de benzer bir durum yaşandı. Ta ki 2021’e kadar…

Yeni iMac, üstün bir macOS Big Sur deneyimi sunuyor. Büyüleyici tasarım, Mac bilgisayarlara yepyeni bir güç ve güzellik seviyesi kazandırıyor. Ayrıca kullanıcıların geniş 24 inç 4.5K Retina ekrandan en iyi şekilde yararlanmalarını sağlıyor. macOS Big Sur kullanıcılara daha fazla denetim imkanı sunuyor. Ayrıca Safari, Mesajlar ve Harita gibi önemli uygulamalarda iyileştirmeler içeriyor. 

Bu arada Touch ID özelliği giriş seviye-üstü modeller ile ilk kez ‘iMac’lere geliyor. Ayrıca bu özellik, MacBook Air gibi yeni nesil modellerde klavyenin sağ üst kısmında konumlanan Touch ID özelliğini iMac’e taşıyor.   

 

Peki hiç mi kötü yanı yok? 

 Var, fiyatlar… 7 çekirdekli GPU’ya sahip iMac 14.499 TL ve eğitime özel 13.629,06 TL’den başlıyor. Yeşil, pembe, mavi ve gümüş renk seçenekleriyle sunuluyor. Bu model; 8 çekirdekli CPU, 8 GB birleşik bellek, 256 GB SSD, iki adet Thunderbolt bağlantı noktası, Magic Keyboard ve Magic Mouse ile geliyor. 

8 çekirdekli GPU’ya sahip iMac 16.699 TL ve eğitime özel 15.697,06 TL’den başlıyor. Bu model; 8 çekirdekli CPU, 8 GB birleşik bellek, 256 GB SSD, iki adet Thunderbolt bağlantı noktasına sahip. İki adet ekstra USB 3 bağlantı noktası, Touch ID özellikli Magic Keyboard, Magic Mouse ve Ethernet ile geliyor. 

iMac serisi 256 GB depolama, 8 çekirdekli işlemci, 7 çekirdekli grafikler, 8 GB RAM ve 24 inç 4.5 K ekranı ile 14.499 TL’den başlıyor. Üstelik bu alternatifte sadece 2 adet Thonderbolt bağlantı noktası bulunuyor. Eğer USB ve Ethernet portlarına ek olarak 512 GB depolama da isterseniz fiyat yaklaşık 19 bin TL’ye ulaşıyor. Böylece fiyatlar yapılandırmalar da devreye girdiğinde 20 bin TL’leri aşıyor. Arıca fiyatların önümüzdeki aylarda sabit kalacağının herhangi bir garantisi de tam olarak yok. 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version