Bilim insanları, yeni ötegezegen bulma yöntemi ile yeni bir ötegezegen keşfetti. Ötegezegen keşifleri zaten başlı başına önemli olsa da bu sefer keşfin yapılmasında kullanılan yöntem de oldukça önemli görünüyor.
Araştırmacılar, HIP 99770 b olarak adlandırılan ötegezegeni bulmak için ilginç bir yöntem kullandı. Bu yöntem, daha önce kullanılan iki yöntemin birlikte kullanılmasını içeriyor. Bu yöntemin insanlığı Güneş Sistemi’nin dışında kalan Dünya benzeri gezegenleri bulmaya bir adım daha yaklaştırabilecek bir potansiyeli var.
Yeni Ötegezegen Bulma Yöntemi Nasıl Kullanılıyor?
Bu yeni yöntem, doğrudan ve dolaylı görüntüleme tekniklerinin birlikte kullanımını içeriyor. Doğrudan görüntüleme astronomik teleskoplarla gezegenleri doğrudan gözlemeyi mümkün kılarken dolaylı görüntülemede ise gezegenlerin kütle çekiminin yıldızları ya da diğer nesneleri nasıl etkilediği gibi noktalara odaklanılıyor.
Yeni keşfedilen bir ötegezegen olan HIP 99770 b, araştırmacıların bu iki yöntemi başarılı bir şekilde birlikte kullanılması sayesinde bulundu.
Japonya Ulusal Astronomik Gözlemevinden (NAOJ) Thayne Currie ve San Antonio’daki Texas Üniversitesi öncülüğündeki uluslararası araştırma ekibi, yeni dış gezegeni keşfetmek için iki yöntemi de kullandı.
Gök bilimciler, doğrudan ve dolaylı görüntüleme yöntemlerini birleştiren yeni yöntemin gelecekteki keşifler için yeni ve heyecan verici olanaklar sunduğunu düşünüyor. Currie, “Daha önce yapabildiğimizden çok daha bütünsel bir yaklaşım ile daha fazla gezegen keşfetmemiz ve onları tanımlamamız için yeni bir sağlıyor” dedi.
Yorum Yap