Yeni MacBook Air vs Windows rakipleri

Yepyeni MacBook Air’in gücüne diyeceğimiz yok, ancak ortada bir gerçek var ki, rekabet yüksek seviyelerde! İşte Windows işletim sistemine sahip en iddialı MacBook Air rakipleri…

Dell XPS 13 9370

Neredeyse çerçevesiz ekrana sahip olan Dell XPS 13, MacBook Air’den hem daha hafif hem de daha küçük. Dell XPS 13, hem performans hem de tasarım açısından MacBook Air’in en önemli Windows 10 rakiplerinden. Bununla birlikte 128 GB modelle kıyaslandığında bir hayli pahalı, karşılaştırmayı 25B modelle yaptığımızda ise XPS 13 9370 lehine yüzde 20 civarında daha düşük fiyat söz konusu.
Arada bir diğer ayrım noktası daha var elbette: Windows mu macOS mu?

ASUS Zenbook UX430UN

Giriş seviyesi yeni MacBook Air’den daha düşük bir fiyata mükemmel ultrabook performansı vaat ediyor. MacBook Air’e benzer bir form faktörü ve büyüklüğüne sahip, buna karşın şıklık yarışında akıllar karışık; son olarak Nvidia GeForce MX150 grafik kartıyla geliyor, bu da eğer grafik işlemler de kullanım gündeminizdeyse büyük bir avantaj sağlıyor.

Lenovo Ideapad Legion Y530

Apple MacBook Air’den biraz daha hantal bir model, bununla birlikte gerçek bir ‘performans bilgisayarı.’ Onunla oyun oynayabilir (Nvidia GeForce GTX 1050 Ti ekran kartına sahip), gelişmiş grafik işlemleriniz için ihtiyaç duyacağınız verimliliği sağlayabilirsiniz.

HP Envy x360 Convertible 13

Yeni 256GB MacBook Air’dan çok daha düşük bir fiyata, dokunmatik ekranlı ve 512GB SSD’li bir HP Envy x360 satın alabiliyorsunuz. Bu etkileyici premium dizüstü bilgisayar, Radeon RX Vega 10 Graphics ile gelen AMD Ryzen 7 işlemciler tarafından destekleniyor.

İşlemci: 8. Nesil Intel Core i5 1.6 Ghz

RAM: 8GB

SSD: 128 GB/256 GB

Grafik: Intel UHD Graphics 617

Ekran: 13 inç, 2560 x 1600 piksel

Bağlantı noktaları: 2x Thunderbolt 3 USB-C, 3.5mm jack

Ağ özellikleri: 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.2

İşletim sistemi: MacOS Mojave

Ağırlığı: 1,25 kg

Ölçüler: 304.1 x 212.4 x 15.6 mm

En kalın noktası: 1,5 cm

Fiyatı: 7.999 TL’den başlayan fiyatla

Ses performansına puanımız 100 üzerinden 100! Baslar, trackpad üzerindeki parmaklarınıza odanızdaki ahşap bir amfinin tüm bedeninizde uyandırdığı o patlayıcı hissi yaşatıyor.

Uzman görüşlerini 3-4-5. Sayfalara gelecek şekilde her sayfada dikey olarak yapalım, mümkün olduğunca az yer kaplasın. Bir tık küçük fontla olabilir. Zeki ve tahir adlı kişilerin görsellerini siyah-beyaz yapabilir ya da kullanmayabiliriz.

Uzman Görüşü

Tahir Ustabaşıoğlu/Finans Uzmanı

İlk Apple MacBook Air’imi 2014 yılının sonuna doğru almıştım. Zamanının çok ötesinde hissettiriyordu, hafifti ve klavyesine dokunmak, yazmak inanılmaz keyifliydi. Yazı yazmak için daha iyisi olamaz diye düşündürdü. Dizi izlemek, uzun pil ömrü sayesinde dilediğim her yerde internete girmek, yazmak, çalışmak derken klasik bir ‘MacBook Air’ kullanıcısı görünümü sergiliyordum. Hatta yeni ilerleyen yıllarda yeni başladığım iş yerlerinde bulunan bilgisayarların yerine kendi MacBook Air’ımı bile taşımaya başladım. Ondan ayrılamıyordum.

Bununla birlikte oyun oynamak neredeyse imkansızdı, seneler geçtikçe gittikçe kötüye giden (çok düşük ayarlarda oldukça keyifsiz bir deneyim haline dönüşen) bu durumun nihayeti oyun oynamayı bırakmam oldu. Neyseki PlayStation 4 Pro var.

Genel itibarıyla kullanışlı, hızlı ve sessizdi. Yeni nesil MacBook Air’e geçiş yaptım. Tamamen tarafsız bir gözle -önceki nesil modellerle- kıyaslamak hoş bir deneyim oldu. Şunu çok net ifade edebilirim mi çok daha iyi. Verimliliğinizi yükseltiyor, ona alışmak hiç zor değil. Ekranı çok daha detaylı olarak günümüz imkanlarından (Netflix gibi) yararlanmanızı sağlıyor. Zamanın önemli olduğu günümüz için yaratılmış adeta.

Uzman Görüşü

Zeki Topaloğlu/Bilgi İşlem Mühendisi

Evde ya da iş harici zamanlarımda kendi web projelerim, aktif bir sosyal medya yaşantım, dizi ve spor yayını kullanımlarım söz konusu. Yeni MacBook Air’i yanıma alıp dilediğim her yerde deneyimliyorum. Küçük bir çantaya atıp dışarı çıkarabiliyorum. Taşıması çok kolay. Ekranı beklentilerime karşılık veriyor, geniş bir trackpad’e sahip olması sayesinde evde yürütmem gereken işleri daha hızlı hallediyorum.

Uzman Görüşü

Süleyman Mert Özdemir/Yönetmen

Filinta dizisinin yönetmenliğini üstlendiğim sırada çekimler için İstanbul dışında olmam gerekti. iPad Pro’mdan hoşlanıyordum, ancak boş zamanlarımda yazmayı planlıyordum. Bu nedenle uzun araştırmalarım neticesinde 2017’de MacBook Air satın aldım. Apple ekosistemine yönelik önyargılarım hiç olmadı, ancak sanırım biraz gelenekselim; şunu belirtmem gerekiyor ki daha erken tanışmak isterdim. Kullanımı mükemmeldi. Küçük ve yaratıcılığı dilediğiniz yere taşımanıza izin veren mekanikler taşıyordu. Ardından 2018 sonunda Apple’ın yeni tasarımlı MacBook Air 13 inç modeline geçiş yaptım. Tüm ihtiyaçlarımı karşılıyor ve benim adeta dijital yaşam asistanım görevi üstleniyor.

Yazı: Ferhat Verdi


 

Exit mobile version