Yeni Mac, iPhone ve Apple Watch Hangi Özelliklerle Gelecek?

Apple’ın bir sonraki ‘yıldız’ ürün grupları için geri sayım başladı. Teknoloji şirketinin Ekim ayı içerisinde başta iPhone olmak üzere bir dizi yeni teknolojisine dair ayrıntıları kamuoyuyla paylaşması bekleniyor. Kasım ayı ise başta bütün yıl merakla beklediğimiz iPhone 12 serisi olmak üzere birçok yeniliğe tanıklık edilecek ‘o altın’ dönemi temsil ediyor. Peki Apple’ın aklında neler var? Güçlü inovasyon beklentilerine ne ölçüde yanıt verilecek? iPhone, Mac ve Apple Watch gibi üç ‘fenomen’ ürün grubunun 2020 versiyonları neler vadedecek? Lansmanına kısa bir süre kala bu soruların yanıtlarını ele aldık.

iPhone 12 serisi

iPhone 12 serisinin 3 farklı ekran boyutu ile geleceğine dair güçlü emareler var. Burada matematiksel iddialardan ziyade amacı ele almakta yarar görüyoruz, akıllı telefon satışları hiç olmadığı kadar rekabet dolu ve Apple, bu bağlamda seçenek yelpazesini artırmak istiyor. Son yıllarda sıklıkla başvurduğu bu yöntem, tüketiciler açısından 7 bin-12 bin TL aralığında 3 farklı model şeklinde bir sonuç anlamı taşıyor.

Ekranın boyutları, aynı işletim sistemine sahip olacağı için kullanıcısına sosyal medya görüntüleme deneyiminde daha detaylı bir deneyim gibi artılar sunacak. Elbette fotoğraf ve videografi tarafından oyunlara kadar birçok alanda büyük-küçük ekran farklarını yaşayacağız.

Ön kamerada biraz da Rembrandt!

Apple, iPhone modellerinin ön kamerasını geliştirirken sanki ünlü ‘Rembrandt portre aydınlatması’ özelliklerinin yani kontrastlık ve dramatik karakter anlayışının bir nevi dijital dünyaya ne şekilde yansıyabileceğini kurgulamaya çalışıyor. Siyah-beyaza yönelik ilgisi ve son dönemde sıklıkla başvurduğu gölgeli portre fotoğrafları merkeze alan güçlü reklam kampanyalarının esasını bu kurguyu güçlendirme anlayışı oluşturuyor. Şirket, iPhone ön kamerasını bu alanda daha da güçlendirmeye çalışabilir.

Hareketli anlara dair…

Hareketli nesne fotoğrafları çekerken hangi anda deklanşöre basılır? Etki alanı nasıl en üst düzeyde yansıtılır? Profesyonel fotoğrafçılıkta uzun yıllardır süregelen bu tartışma konuları artık iyiden iyiye mobile evrilen multimedya trendlerinin de etkisiyle Apple’ın da gündeminde. Teknoloji şirketi, bu noktada size birden fazla ‘an’ için aynı arada görüntüleme yani seri çekim özelliği sunuyor. Özelliği deklanşör tuşuna basılı tutarak kullanabilirsiniz. Ancak bu özellik, hem hafızada fazla yer tutan fotoğraflar hem de bizi kararsızlık içerisinde bırakan benzer sonuçlar anlamı da taşıyor. Yeterince ‘zekice’ değil sanki. Apple, eksik olduğu bu noktada bir dizi yenilik sunabilir.

5G’ye geçiş yılı olabilir

Apple’ın 5G destekli ilk modelleri sunması ihtimaller arasında. Söylentilere göre TSMC, Apple’ın 2020 iPhone programında kullanacağı 5 nanometre çipleri üretecek. 5 nanometre işlemi, daha iyi termal yönetim nedeniyle daha küçük, daha hızlı ve daha fazla pil tasarruflu demek. En nihayetinde ise pil verimliliği en yüksek beklentilerden biri.

6 GB RAM ve daha iyi pil sistemi ihtimali

Barclays analisti Blayne Curtis, iPhone 12 Pro modellerinde 6 GB RAM’in, iPhone 12’lerde ise 4 GB RAM’in kullanımda olacağına inanıyor. Apple tedarikçilerinin 2020 iPhone’ları için önceki iPhone’lardakine göre % 50 daha küçük ve ince bir batarya üzerinde çalıştıkları biliniyor. Şarj süresi ile detaylar oldukça az ama şu kesin, iPhone’lar tüm modellerde bir miktar hafifleşebilir.

Apple Watch

Öncelikle Apple Watch Series 6’nın iPhone 12 serisi ile birlikte tanıtılması muhtemel. Evet, isim değişmeyecek ‘Series 1’den itibaren devam eden algoritma devam edecek.  4 ile 5 arasında çok az değişiklik olduğu düşünüldüğünde 6 için fazla sayıda yeniliğin söz konusu olabileceği düşünülüyor.

Tasarımda bir dizi yeni dokunuş gündeme gelebilir. Ayrıca Garmin modellerindeki gibi daha fazla sayıda sağlık ve zindelik özelliği bekliyoruz. Kan-oksijen seviyesi ölçümü, hatta şeker ölçümü gibi özellikler de gündemde. Fakat bunlar için bazı ek donanımların eklenmesi gerekiyor. Apple Watch’ın kilit açma özelliği, ruh sağlığı anormalliklerinin tespitine yönelik ilginç bir yenilik, daha iyi uyku takibi ve geliştirilmiş pil gibi ekstralar sunması da olasılıklar dahilinde. Genel itibarıyla beklenen yenilikler şöyle sıralanıyor;

  1. Daha fazla sayıda özelleştirilebilir saat yüzleri
  2. Paylaşılabilir saat yüzleri
  3. Haritalar’da adım adım bisiklet yol tarifleri
  4. Dansı bir egzersiz olarak izleme,
  5. Uyku takibinde iyileştirmeler
  6. Sessiz alarmlar
  7. Yatmaya hazır olmanızı sağlayan rüzgar modu
  8. Çeviri dahil Siri geliştirmeleri
  9. 20 saniyelik geri sayım sayacı ile el yıkama takibi
  10. Daha fazla işitme özelliği

Mac

ARM tabanlı Mac bilgisayarlara geçişle birlikte Apple, mevcut Air ve Pro adlarını korumaya mı çalışacak, yoksa yeni ürünleri farklılaştırmak için farklı bir bakış açısı mı kullanacak? Pro adı kalacak gibi görünse de Air için yolun sonu görünüyor olabilir…

“Apple, hem ‘Air’ hem de ‘Pro’ kullanımda olan yeni bir konsept ile daha önce buradaydı. Mart 2015’te piyasaya sürülen 12 inç MacBook, Air ve Pro arasındaki premium alanı hedef aldı. Küçük ve hafif, fansız bir tasarıma sahipti ve günlük işler için son derece taşınabilir bir dizüstü bilgisayar olarak kullanıldı. Air’e veda edip sadece ‘MacBook’ ile yola devam edilmesi gündemde. Zira MacBook Air çok eski ve totemik parlaklığını kaybetti. Özetle bu modelle ilgili büyük sürprizlerle karşılaşabiliriz.

MacBook Pro da yenilenecek. Daha fazla güç, daha iyi pil ömrü, daha ince tasarım ve daha hafif bir dizüstü bilgisayar olacak.

iMac tarafında bu sene yeni bir model beklemiyoruz.

Şaşırmayı hak ediyoruz

Estetik ve sanat bir kurallar bütünüyle adlediliyor. Bilgece bir öngörüyle yoğrulmuş berrak tasarımcılara sahip olan Apple, neden bizi özellikle arka kamera dizilimi ile şaşırtmasın? Bize sorarsanız biraz şaşırmayı hak ediyoruz…

Güçlü marka faktörü

Güçlü marka odak noktası üzerinden net bir şekilde ölçülebilir olmalı. ‘Audi, çok iyi otomobil üretir’ gibi. Apple için de bunu yapabiliyoruz ve bu sayede Mac, iPhone ve diğer ürün gruplarının sonraki versiyonlarına dair güçlü beklentiler içerisindeyiz…

Daha önce iPhone ve Apple Watch etkinliğinin 8 Eylül 2020’de gerçekleşeceğini tahmin ediyorduk, ancak artık Eylül ayı sonunda veya Ekim başında gerçekleşmesini bekliyoruz.


 

Exit mobile version