Yeni Huawei Akıllı Telefonlar için ‘Google’sız Yaşam’ Rehberi

Başlarken…

ABD ambargosu nedeniyle Huawei markalı yeni akıllı telefonlarda, başta tüm alışılagelmiş cihaz deneyimini silip atan bir durum olarak Play Store olmak üzere hiçbir Google hizmeti önyüklü şekilde gelmiyor. Cihazlarda Huawei Mobile Services (Huawei Mobil Servisleri) kullanılıyor. Örneğin Huawei tarafından hazırlanmış AppGallery adlı mobil uygulama mağazası ile geliyor bu yeni nesil akıllı telefonlar. Kullanıcı, Play Store’dan değil, Huawei AppGallery’den uygulama indiriyor…

HUAWEI AppGallery nedir?

AppGallery HUAWEI’nin resmi uygulama mağazası. Mobil uygulamaları aramak, indirmek, yönetmek ve paylaşmak için HUAWEI mobil cihazınızda AppGallery uygulamasını kullanabilirsiniz. AppGallery, platformda bulunan uygulamaların indirilmesinin ve kullanılmasının güvenli olmasını sağlamak için dört katmanlı bir algılama mekanizmasına sahip. Her türlü kullanışlı ve eğlenceli uygulama, AppGallery’den indirilebilir. Ancak bir sorun var; uygulama sayısı Play Store’la kıyaslanmayacak kadar az.

Söylentilere göre Huawei, Türkiye’deki en popüler 100-150 uygulamayı, kendi uygulama mağazasında indirilebilir şekilde sunmayı planlıyor. Ayrıca yine her ülke için en popüler 70 uygulamanın da yeni cihazlarda önyüklü şekilde gelmesi gündemde. Fakat kötü bir detay var; tüm bu uygulamalar arasında herhangi bir Google ve Facebook uygulamasının yer almayacağı iddiası gündemde. Bu durumda da kullanıcılar için örneğin Gmail’in, YouTube’un, Facebook’un, hatta Facebook’un sahibi olduğu Instagram ve WhatsApp’ın olmadığı bir mobil deneyim gündemde olacak. Kaotik görünüyor.

Sempatik bir adım…

Huawei 30 Pro, şirketin en yeni ve en gözde ‘yeni’ akıllı telefonlarından. Evet yeni, yani Google servisleri yüklü değil. Android işletimi mevcut, ancak kısıtlamalar var. Buna karşın stratejik bir hamle olarak cihazın fiyatı beklenenden daha düşük. “Madem Google servisleri yok, daha düşük fiyata verelim” denmiş. Sempatik bir adım olduğuna şüphe yok.

Peki çözüm ne? Huawei’nin her biri inovasyon harikası yeni akıllılarını -satın almamak- zorunda mıyız? HUAWEI Mate 30 Pro’nun küçülen çentiği ve şelale ekran konseptine rağmen hiç istemediğiniz halde diğer modellere yönelmeniz mi gerek? Elbette tercih sizin, ancak başta Google servislerine erişim olmak üzere çeşitli çözümler ‘gerçekten’ var. İnceleyelim…

APK ile Play Store indirmek ister misiniz?

Öncelikle APK nedir?

APK, Android Application Package’ın kısaltması. APK dosyaları indirilebilir üçüncü taraf uygulama paket dosyalarıdır.

Güvenlik sorunları ile karşılaşmanız olası ve olası riskleri göze alarak Google uygulamalarını indirip indirmemek size kalmış.

En nihayetinde ise ambargonun kaldırılacağı günü bekliyoruz.

Ek olarak 2019’un ikinci yarısında ülkemizde aktif hale gelen ve tüm dünyada yılda 180 milyardan fazla kez indirilme yapılan AppGallery her geçen gün daha da büyüyor.

AppGallery’e dair iki önemli gelişme

 

1- Huawei Türkiye’den geliştiricilere 50 milyon TL destek geliyor

HMS, tüketicileri, yazılım geliştiricileri ve içerik sağlayıcıları yakından ilgilendiren bir konu. Huawei Mobil Servisleri’nin yerli uygulama geliştiricileri arasında kullanımının artırılması, şirketin 2020 stratejik hedefleri arasında yer alıyor.

Huawei Türkiye Tüketici Elektroniği Grubu Ülke Müdürü Seth Wang yaptığı konuşmada, “Huawei Mobil Servisleri, yüksek performanslı Huawei akıllı telefonların verimli kullanımı için önemli bir platform olacaktır. Bu bağlamda, Huawei AppGallery’i en iyi şekilde geliştirmek için uygulama geliştiricilerle çalışma ağımızı her geçen gün genişletiyoruz. Tüm dünyadaki akıllı telefon kullanıcılarına daha kaliteli, ücretsiz ve zengin bir deneyim sunmayı amaçlıyoruz. Huawei Mobil Servisleri daha akıllı, daha hızlı ve daha sorunsuz bir uygulama deneyimi sunacak. Huawei Türkiye olarak şunu da paylaşmaktan gurur duyuyoruz ki, bu projede Huawei’nin ikinci en büyük Ar-Ge merkezinden yüzlerce Türk mühendis, sadece bu ülkede değil tüm dünyaya yönelik olarak HMS dağıtımının kodlanması ve teknik desteği için gece gündüz çalışıyorlar. Türkiye, HMS gelişimi için dünyanın merkez ülkelerinden biri oldu ve yine Türkiye denizaşırı ülkeler için Ar-Ge Merkezi üssü olacak. Ve size, Türkiye için hali hazırda 50 milyon TL destek primi ayırdığımızı söylemek istiyorum” dedi.

2-  Turkcell ve Huawei, önümüzdeki dönemde 1 Milyon adet Huawei Mobil Servis destekli telefon satmayı hedefliyor

HUAWEI ve Turkcell’in üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen bir basın toplantısında; Huawei Mobil Servis (HMS) destekli akıllı telefonların Türk kullanıcılara sunulması ve Turkcell’in bu konudaki desteğinin önemi hakkında açıklamalarda bulunuldu.

Huawei Mobil Servisleri’nin tanıtıldığı ve Turkcell’in kendi uygulamalarını bu platforma taşıdığını açıkladığı basın toplantısında, taraflar iş birliği anlaşması da imzaladı. Turkcell, HMS destekli Huawei telefon satış adedinin önümüzdeki dönemde 1 milyon olacağını dile getirdi. Turkcell ayrıca, Huawei’nin HMS ekosisteminden karşılıklı olarak yararlanmak için iş birliği yapan ilk GSM operatörü oldu.

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan yaptığı konuşmada, “Huawei ile daha önce de Türkiye’de ilklere imza atmış ve çok önemli çalışmalar gerçekleştirmiştik. İki büyük marka arasındaki bu iş birliğinden dolayı son derece gururluyuz… Bugüne kadar örneğine rastlanmayan bu iş birliği sayesinde önümüzdeki dönemde Huawei Mobile Services (HMS) yüklü 1 milyon telefon satmayı hedefliyoruz. İş birliği çerçevesinde mağaza ve online kanallarımızdan Nisan ayı başında satışa sunacağımız Huawei cep telefonlarında Turkcell’in 30’a yakın uygulamasının yer alması için HMS entegrasyonuna da başlamış durumdayız. Huawei ile yaptığımız yeni iş birliğinin sinerjisinden müşterilerimizin memnun kalacağını ümit ediyoruz.” dedi.


Bu yazı, Newtech dergisinin, Mart ayı sayısıdnan alınmıştır.

Exit mobile version