Yeni Fenomen: Apple iPhone SE

Sosyal medyada popüler olmayı başarmış, bol takipçili en trend hesapları fenomen olarak tanımlarız. Fenomenler, paylaşımlarıyla kitleleri etkiler, onları yönlendirir. Apple’ın en yeni akıllısı iPhone SE de kitleleri etkileyen bir model oldu. iOS işletim sisteminin yüklü olduğu en yeni ve en mütevazı fiyatlı cihaz, inovasyon ve tasarımda halihazırdaki Apple cihazlarından aldığı izlere karşın sundukları ile öne çıkmayı bildi.

Apple’ın yeni akıllı telefonu, aynı zamanda 2020’nin ilk iPhone modeli olması yönüyle de önemli. Apple, iPhone SE’yi, 2016’daki önceki nesil SE’den ‘2. nesil’ ibaresi ile ayırmayı tercih etti. 2nd Generation, teknoloji şirketinin pek sık uyguladığı bir marka stratejisi değil. Açıkçası özgün bir isimlendirme olmadığı da bir gerçek. Ancak resmi sitesi de dahil olmak üzere genel itibarıyla sadece iPhone SE isimlendirmesi yeterli görülmüş durumda. Aradan geçen neredeyse 5 yıl ve bariz teknik/görsel ayrım baz alınarak iki modelin karıştırılmayacağına inanılıyor. 4.7 inçlik ekranla gelen iPhone SE’de söz konusu -ekran boyutu- iPhone 6’dan miras. Cihazın tasarımı da önden ve arkadan bakıldığında iPhone 8’i andırıyor. Uzun süredir beklenen model, küçük ekranda ‘home’ tuşu ve iddialı kamera özelliklerini birlikte sunuyor.

 

Bu yeni ve güçlü iPhone modeli, 4.7 inç Retina HD ekran ve sektördeki en iyi güvenlik özelliği Touch ID ile sunuluyor. Baştan sona yeniden tasarlanan kompakt tasarımlı iPhone SE, aynı zamanda en uygun fiyatlı iPhone modeli. Yeni iPhone SE, en zorlu görevlerin bile üstesinden gelmek için bir akıllı telefondaki en hızlı çip olan Apple tasarımı A13 Bionic’ten güç alıyor. Bir iPhone’daki en iyi tek kamera sistemine sahip olan iPhone SE, Portre modunda olduğu gibi, bilişimsel fotoğrafçılığın tüm avantajlarından yararlanma imkanı sunuyor. Ayrıca, toza ve suya dayanıklı tasarımı ile hava koşullarına karşı koyabiliyor.

Uzay endüstrisi standartlarında alüminyuma ve ön yüzeyi tamamen siyah, dayanıklı cam tasarımına sahip iPhone SE, siyah, beyaz ve (PRODUCT)RED renk seçenekleriyle sunuluyor. Cam arka yüzeyin orta kısmında bir Apple logosu yer alıyor. Hassas tonlara ve opak bir görünüme sahip olması için yedi katmanlı renklendirme işleminden geçen cam arka yüzey, renk uyumlu alüminyum şeritle birlikte zengin bir renk derinliği sunuyor. 30 dakika boyunca maksimum 1 metre derinlikte suya dayanıklılık için IP67 derecesine sahip olan iPhone SE, suya ve toza dayanıklı bir tasarıma sahip.

Küçük ama iddialı bir ekran

True Tone özelliğine sahip 4.7 inç Retina HD ekran, beyaz dengesini ortam ışığına uyacak şekilde ayarlayarak daha doğal, kağıt benzeri bir görüntüleme deneyimi yaşatıyor. Canlı ve geniş renk yelpazesine sahip Retina HD ekran, olağanüstü renk doğruluğunun yanı sıra Dolby Vision ve HDR10 video oynatma desteği de sunuyor. iPhone SE; Live Photo animasyonları, mesajları önizleme ve uygulamaları düzenleme gibi Hızlı Eylemler ve bağlamsal menüler için Haptic Touch özelliğinden yararlanıyor.

iPhone SE, tanıdık Ana Ekran düğmesine de sahip. Düğme, dayanıklı olması ve sensörü koruması için safir kristal ve Touch ID’yi kullanırken kullanıcının parmak izini algılaması için çelik bir halka kullanılarak tasarlandı. iPhone’un kilidini açmak için parola girmeye kolay, gizli ve güvenli bir alternatif sunan Touch ID’yi kullanarak iCloud Anahtar Zinciri’ndeki parolaları doldurmak, uygulamalara giriş yapmak ve App Store alışverişlerini onaylamak da mümkün oluyor.

12 bin TL’lik iPhone’daki işlemcinin aynısına sahip

iPhone 11 ve iPhone 11 Pro ile tanıtılan A13 Bionic, bugüne kadar bir akıllı telefonda bulunan en hızlı çip ve iPhone SE’nin yapması gereken her görev için emsalsiz performans sunuyor. Aslında bu özelliği bir hayli şaşırtıcı. 12 bin TL’yi bulan bir cihazdaki işlemci, neredeyse yarı fiyatlı modelde konumlanıyor. Bu cömert teklif tek kelimeyle harikulade…

Fotoğrafçılık, oyunlar ve artırılmış gerçeklik deneyimleri için ideal olan A13 Bionic çip, her işlemin akıcı bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor. Saniyede 5 trilyon işlem yapabilen 8 çekirdekli özel Neural Engine, CPU üzerinde iki adet Yapay Öğrenme Hızlandırıcısı ve performans ile verimlilik arasında denge sağlayan yeni bir Yapay Öğrenme Denetleyicisi’ne sahip olan A13 Bionic çip, yapay öğrenmeye odaklanılarak geliştirildi.  A13 Bionic ve iOS 13, tüm bu özellikler sayesinde yapay öğrenme ve Core ML’den yararlanan yeni akıllı uygulamaları mümkün kılıyor.

Verimlilik için geliştirilen A13 Bionic, iPhone SE’de harika bir pil ömrüne imkan tanıyor. Qi uyumlu şarj aygıtları ile kablosuz şarj özelliğine sahip olan iPhone SE, hızlı şarj desteği sayesinde sadece 30 dakikada yüzde 50’ye kadar şarj oluyor.2 Wi-Fi 6 ve Gigabit sınıfı LTE ile ışık hızında indirme hızları mümkün oluyor.

Kamera ayrıntıları

iPhone SE, f/1.8 diyafram içeren 12 megapiksel Geniş kameraya sahip ve Portre modu, altı Portre Işığı efekti ve Derinlik Denetimi gibi bilişimsel fotoğrafçılık özelliklerinden daha fazla yararlanmak için görüntü sinyali işlemcisini ve A13 Bionic çipin Neural Engine birimini kullanıyor. Yapay öğrenme ve monocular derinlik tahmini özelliklerinden yararlanarak ön kamerayla göz alıcı portreler çekiyor. Yeni nesil Akıllı HDR sayesinde iPhone SE, bir kadrajda algılanan süjeleri akıllı bir şekilde yeniden aydınlatarak göz alıcı ışık ve gölge detaylarına sahip, daha doğal görünen görüntüler sunuyor.

Akıllı HDR ile harika fotoğraflar ve altı Portre Işığı efekti dahil Portre modu ile göz alıcı portreler çekiyor. Ve kullanıcılar QuickTake sayesinde Fotoğraflar uygulamasından çıkmak zorunda kalmadan hızla videoya geçiş yapabiliyor.

Ön ve arka kameralardaki sinematik video stabilizasyonu ve stereo ses kaydı sayesinde videolar daha da etkileyici. Arka kamera saniyede 60 kareye kadar yüksek kaliteli 4K video kaydını destekliyor. Genişletilmiş dinamik aralık ise saniyede 30 kareye kadar, ışıklı alanlardaki detayları artırıyor. Ayrıca, müşteriler ön ve arka kameralardaki QuickTake video özelliğinden yararlanarak Fotoğraf modundan çıkmadan video kaydetmeye geçiş yapabiliyorlar. Daha önce sadece fotoğraf düzenlemek için kullanılabilen güçlü araçlar ve iOS 13’teki gelişmiş Kamera ve Fotoğraf özellikleri sayesinde, yerleşik düzenleme seçenekleri şimdi çok daha da kapsamlı ve kullanımı kolay.

Tuşlar, hoparlör ve arabirimler: Solda ses kontrolleri ve ses kapatma klipsi. Sağda Ekran kilidi açma-kapama tuşu. Ekranın altında Home tuşu. Altta stereo hoparlör ile Lightning girişi. Ekranın üzerinde stereo hoparlör. Klasik iPhone 6 sonrası hissiyat sizlerle özetle.

iPhone SE, daha küçük ekranda yüksek performans vadediyor. Dokunmatik ekrandan çekinen kimseler için iyi haber. Ancak şu da bir gerçek ki tamamen ekrandan oluşan telefonları kullanmak sanıldığı kadar güç değil.

Fiyatlar

Fiyatı yüzleri güldürdü. En yeni iPhone SE’nin Türkiye fiyatı;

Satışta olan bazı iPhone modelleri ile kıyaslandığında yeni SE, ideal bir bütçe dostu model görünümünde.

İlk iPhone SE tanıdıldığında tarihler 2016’yı gösteriyordu. Yılın son dönemindeki iPhone 7 ve iPhone 7 Plus ile birlikte teknoloji şirketinin tarihinde ilk kez bir yıl içinde üç farklı modeli tanıtılmıştı. iPhone SE tasarım açısından iPhone 5’in klonu gibiydi, ancak teknoloji altyapısı dikkat çekici olmuştu.

İlk iPhone SE’nin Türkiye fiyatı 16 GB model için 1999 TL ve 64 GB model için de 2399 TL olarak belirlenmişti. 16 GB modeli ele aldığımızda ABD fiyatı 399 dolardı. O zamanki kurla 399 dolar 1145 TL’ye denk geliyordu. Yani basit bir kıyaslama yapıldığında ABD’deki kurla belirlenen fiyat Türkiye’dekine göre 800 TL’ye yakın daha düşüktü. Yani Türkiye’de iPhone SE ABD’ye göre yüzde 50 daha pahalıydı neredeyse.

İlginç ama 2020’de tablo benzer. iPhone SE ABD’de 399 dolar başlangıç fiyatına sahip. Bu fiyat Türkiye’de 2750 TL’ye denk geliyor. Yani Türkiye’de ABD’ye göre yine yüzde 50 daha pahalı.

iPhone SE’nin öne çıkan teknik özellikleri

Renkler ve kutu içeriği

Renkler; siyah, beyaz ve Product Red adıyla kırmızı.

Kutu içeriğinde şarj cihazı ve kablosu ile birlikte Lightning girişli Earpods var.

Apple, iPhone SE’yi, 2016’daki önceki nesil SE’den ‘2. nesil’ ibaresi ile ayırmayı tercih etti.


 

Exit mobile version