Kodlamaya / yazılıma nereden başlanmalı? Bir yazılımcı olmak isteyen herkesin sorduğu ilk soru genellikle bu soru oluyor. Yazılım geliştiriciliği, bugün dünyanın neresinde olursanız olun, önemli bir meslektir.
Birçok kişi ve kuruluş artık elinin altında belli başlı programlar olmadan görevlerini doğru bir şekilde yerine getiremiyor. Bu kişilere yardımcı olmak için amaca uygun yazılımlar geliştirmek ve dağıtmak gerekiyor.
Yazılımı geliştirmek ise yazılımcıların işidir. Siz de bir yazılım geliştiricisi olarak kendi programlarınızı geliştirebilirsiniz. Ne var ki daha önce bu konuda hiçbir deneyiminiz olmadıysa nereden başlayacağınızı bilmiyor olabilirsiniz.
Size bu konuda yardımcı olmak için yazılım sektörüne giriş rehberi hazırladık. Bu rehberden hareketle gelecekte oldukça iyi bir yazılım geliştiricisi olabilirsiniz.
Deneyimsiz Biri Olarak Yazılıma Nereden Başlanmalı?
- Araştırma yapın.
- Hedeflerinizin peşinden gidin.
- Programlama dillerini öğrenin.
- Trendlere uyum sağlayın.
- Kendinize bir sınır çizmeyin.
Bir yazılım geliştiricisi olmak için yukarıdaki 5 maddenin her birine ayrı ayrı önem göstermelisiniz. Peki ama neden? Dilerseniz bu sorunun cevabını maddeleri birer birer açtıkça öğrenelim.
1. Araştırma Yapın
Birçok yazılım geliştiricisi, kendisine net bir hedef belirlemeden programlama dili öğrenmeye başlıyor. Maalesef ki bunun çok doğru bir davranış olduğu söylenemez.
Yeni başlayan bir kişi için programlama dillerini öğrenmek uzun bir süreçtir. Bir eğitim serisi ya da kursun sonuna geldiğinizde aslında yolun başında olduğunuzu anlayacaksınız. Bunun ardından başka bir eğitim serisine ya da kursa geçeceksiniz.
Kendinize şu soruları yöneltin:
- Hedefiniz nedir?
- Hedefinize ulaşmak için hangi alanda uzmanlaşmanız gerekiyor?
- Bu alanda yetkin kişiler, hangi sorunlara yönelik çözüm yolları üretiyor?
- Bu alanın avantajları, sunduğu fırsatlar neler?
Programlama dilleri, elbette ki yazılım geliştiriciliğinin önemli bir parçasıdır ama yazılım geliştiricileri, klavyenin başında kodlama yapmaktan çok daha fazlasını yapıyor.
Geliştiricilerin kodlama yapmadan önce, kodlama sırasında ve kodlama sona erdiğinde sorun belirleme, planlama, beyin fırtınası, geniş çaplı test ve çok daha fazlasını içeren uzun bir süreçten geçmeleri gerekiyor.
2. Hedeflerinizin Peşinden Gidin
Sabahları yataktan mutlu bir şekilde kalkmanızı sağlayacak hedeflerin peşinden gidin. Video oyunlarına özel bir ilginiz mi var? Belki siz de küçük çaplı da olsa binlerce oyuncu tarafından sevilerek oynanan oyunlar geliştirebilirsiniz.
3. Programlama Dillerini Öğrenin
Javascript, Python, PHP, C++, C#, Java gibi diller genellikle web / uygulama geliştirme, yapay zeka, oyun geliştirme gibi amaçlarla kullanılır. Bu programlama dilleri aynı zamanda en popüler dillerden oluşuyor.
İlk maddede yer verdiğimiz soruları cevaplamanın burada çok büyük bir faydasını göreceksiniz. Sorularınıza cevap bulabildiğiniz zaman ne aradığınızı da bileceksiniz. Böylece kendinize daha iyi bir hedef belirleyebileceksiniz. Bu hedefe ulaşabilmek için hangi programlama dillerini öğrenmenizin gerektiğinin de farkında olacaksınız.
4. Trendleri Takip Edin
Hedefleriniz bazen çok karmaşık olabilir. Neyin peşinden gideceğinizi bilmiyorsanız çoğunluğun peşinden gidin. Bunu yapmanın en iyi yolu da trendleri takip etmektir.
Teknoloji artık çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Her geçen gün yeni bir fırsat daha ortaya çıkıyor olabilir. Dünyada nelerin trend olduğunu düzenli olarak takip ederseniz, o alanda yükselmeye çalışırsanız ileride geleceğin en önemli mesleklerinden birini yapan bir kişi olabilirsiniz.
5. Kendiniz İçin Bir Sınır Belirlemeyin
Bir sınır belirlemek ve buna uymak, kendinize yapabileceğiniz en büyük kötülük olacaktır. Android geliştiricisi olarak çıktığınız yolda iOS için nasıl uygulama yapacağınızı da öğrenin. Front-end geliştiriciyseniz güvenlik gibi alanlarda da fikir sahibi olun. C++ dilinde döngü oluşturmayı öğrendiyseniz bunu başka bir dilde nasıl yapacağınızı öğrenin.
Yorum Yap