Yargıtay Kararı: Şirket Bilgisayarlarını Şahsi Amaçla Kullanmak Kovulma Sebebi

Yargıtay kararı, tüm ofis çalışanlarını ilgilendiriyor. Yeni karara göre, iş yerinde şirket bilgisayarını şahsi amaçlar için kullanmak işten kovulma sebebi olacak. Yani, mesai saatleri içinde şirket bilgisayarı ile sosyal medyada vakit geçiriyorsanız, bu sebeple işinizden olabilirsiniz.

Yargıtay Kararı şirket bilgisayarlarını şahsi amaçlar için kullanmayı haklı bir çıkarma sebebi olarak kabul etti

İddialara göre, bir çalışan şirkette mesai saatleri içerisinde alakasız web sitelerine girdiği için işten çıkarıldı. İşinden olan çalışan, İş Mahkemesine başvurdu. Mahkemede, hizmet sözleşmesinin haksız ve bildirimsiz olarak feshettiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı talep etti.

Davalı işveren ise, çalışanın mesai saatleri içinde bahis sitelerini ziyaret ettiğini iddia etti. Böylece kararını 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/2-2 bendi uyarınca ‘işverenin güvenini kötüye kullandığı’ gerekçesiyle savundu.

Google, Play Store’da yeni politakasını duyurdu

Davalı işveren, mahkeme kararını temyiz etti. Aynı zamanda yargıtay, işverenin uyarılarına rağmen çalışanın bu davranışlarına devam ettiğine de dikkati çekti.

İşte o karar:

Yargıtay Kararı

“Davacı konuyla ilgili savunmasında olayı kabul etmiş ancak sadece mola saatlerinde bilgisayarı şahsi işleri ile ilgili olarak kullandığını belirtmiştir. Davacının mesai saatleri içerisinde bilgisayarı şahsi işleri için kullanması ve görevi gereği yaptığı işle ilgisi olmayan web ve sosyal paylaşım sitelerine girmesi doğruluk ve bağlılığa aykırı olmakla, işverenin güvenini kötüye kullanmak mahiyetindedir. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının internet üzerinden bir takım web sitelerine girdiği tespit edilmiş ancak bunun hangi saat aralıklarında olduğu veya işverenin erişimini engellediğini belirttiği siteler olup olmadığı yeterince açıklığa kavuşturulmamış ve belirlenmemiştir. Bu nedenle, davacıya tahsis edilen bilgisayarda, konusunda uzman bilirkişi aracılığı ile yeniden inceleme yaptırması gerekir. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”

Bu karar ile birlikte, mesai saatlerinde şirket bilgisayarını farklı işlerde kullanmanın sonuçları kesinleşmiş oldu. Bu yüzden, mesai saatlerinde sosyal medyada vakit geçirenlerdenseniz, dikkat etmesinizi öneririz. Çünkü bu karara göre bu haklı bir işten çıkarma sebebi.

Beş Büyük Teknoloji Devi Pandemi Döneminde Rekor Kırdı

Exit mobile version