Her geçen gün gelişen teknoloji, insanlığı daha çok araştırma yapmaya itiyor. Özellikle yapay zeka ve bunun hastalıklar üzerindeki etkisi araştırma yapılan konuların en dikkat çekenlerinden biri olarak görülüyor.
Amerika’da yapay zekanın karar verme yetisi üzerindeki etkisini çözmek için çalışan Sam Green, aynı zamanda İstinye Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Bu görev kapsamında üniversitenin öğretim üyeleri ve öğrencilerine ‘Tıbbi Yapay Zekada Derin Öğrenme’ başlıklı seminer veren Green, yapay zeka ve daha fazlası hakkında önemli bilgiler verdi. Aynı seminerde İstinye Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetin Kaya Koç ise yapay zekanın hastalıkların teşhis ve tedavisini kolaylaştıracağı müjdesini verdi.
Yapay zekanın tıp dünyası ile iletişimi, bu ortak alanda proje geliştirmek, araştırmalarda bulunmak, uygulamaya geçmek, elde edilen verileri lisans ve yüksek lisans eğitimine katkıda bulunmak sebebi ile kurulan Tıbbi Yapay Zeka Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Prof. Dr. Çetin Kaya Koç ile Sam Green, çalışmaları birlikte yürütüyor.
Bir aylık yapay zeka semineri
Daha çok yapay zeka konusunun tıp dünyası üzerine doğurabileceği yenilikleri araştırdıklarını söyleyen İstinye Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetin Kaya Koç, Sam Green’in burada yapay zeka konulu aylık seminer vereceğini belirtti. Sözlerini ise; ”Sam Green’ University tecrübeli bir bilgisayar mühendisi.Yapay zekanın karar verme süreçlerine ilişkin önemli çalışmaları var. Bu alanda araştırma yapan hocalarımız için Sam’ın gelip seminer vermesini istedim.” diyerek sürdürdü…
Hastalığın Teşhis ve Tedavisinde Yapay Zekanın Rolü
Verilecek seminer ve yapılacak araştırma ve uygulamalar hem tıp dünyasını hem de üneiversitenin Tıp Fakültesi’ndeki öğrencilerinde büyük heyecan yarattı. Öğrencilerin yapay zekayı bir rakip olarak değil de mesleklerinin bir yardımcısı olarak kabul etmelerini isteyen Prof. Dr. Koç, nitekim sonucun öyle olduğunu da belirtiyor. Peki, hastalığın teşhisi ve tedavisinde yapay zekanın rolü ne?
Mesela retina görüntü elde ettiniz… Bu veriyi direkt doktora okutmak yerine elde ettiğiniz veriyi o sırada yapay zeka desteği ile analiz ediyor olmak teşhiste daha hızlı sonuç almanıza yardımcı olacak. Ayrıca sistem çok hızlı ve pratk çalıştığı için zamanda da tasarruf ederek doktorlar pek çok hastaya ulaşacak… Hastalıkları ve hasta olmayan kişileri kısa sürede tespit edebilecek…
Yorum Yap