Xbox Adaptive Controller Çıkmadan İptal Ediliyor

Microsoft'un Xbox Adaptive Controller cihazı, piyasaya sürülmeden önce tamamen iptal edilme riskiyle karşı karşıya kaldı.

Bir Microsoft yöneticisi, Xbox Adaptive Controller cihazının piyasaya sürülmeden önce iptal edilmeye yaklaştığını ortaya koyuyor. 2018’de Microsoft, her tür oyuncu için bir dizi erişilebilirlik ihtiyacını karşılamak adına tasarlanmış yeni bir özel denetleyici yayınladı. Farklı engelleri olan birçok oyuncuyla, bu denetleyicinin bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için çeşitli yolları vardı. Bu, elleri dışındaki vücut parçaları tarafından tetiklenebilen dikdörtgen denetleyiciye entegre edilebilen özel Xbox düğmeleri ve anahtarlarını içerir.

Bu, göğüsten aşağısı felç olan ve birkaç prototip ile konseptten sonra rafine edilmiş özel bir Xbox denetleyici teçhizatı yapan yaratıcı Spencer Allen tarafından tasarlandı. Bu, oyun topluluğunda daha fazla erişilebilirlik sağlayan ve aynı zamanda genç engelli oyuncular için kullanılabilecek donanımlar oluşturmak için sektöre farkındalık kazandıran bir denetleyiciyle sonuçlandı.

Xbox Adaptive Controller İptal Edilmeyle Karşı Karşıya

Buna, Xbox Adapative Controller’ı Nintendo Switch ve diğer sistemlerde kullanılmak üzere özelleştiren oyuncular da dahildir. Gelişimi sırasında, bu ileri görüşlü kontrolörün tamamen iptal edilebileceği bir nokta vardı.

Bu neden, The Verge ve Microsoft’un Windows ve cihazlardan sorumlu kurumsal başkan yardımcısı Robin Seiler ile yapılan bir röportajda özetlendi. Erişilebilirlik odaklı bu özel Xbox denetleyicisinin, Microsoft’un bütçe yönetimi olması gibi belirli bir nedenden dolayı iptal edilmeye çok yakın olduğunu belirtti. Seiler, fonun neredeyse elinden alındığı ve tamamen iptal edildiği kesinti listesinde olduğunu söylemeye devam etti.

Ancak bu hareket, Microsoft ve Surface dahil olmak üzere şirket içinden birden fazla ekibin direnişiyle karşılandı. Bu ekiplerin, herhangi bir parasal veya marka güçlendirme için değil, daha çok oyuncular için denetleyicinin piyasaya sürülmesi konusunda destekleyici olduğunu belirtti.

Kısıtlı Bütçeye Rağmen İyileştirmeye Çalışıyorlar

Seiler, “İnsanların isterlerse oyun oynamaları önemlidir” diyor. Ekibin kısıtlı bütçesine rağmen, Microsoft’un erişilebilirlik çabalarını ne olursa olsun iyileştirmeye çalıştıklarını belirtti.

Engelli oyuncular için erişilebilirliği ve özelleştirmeyi zorlamaya yönelik bu çağrı, son birkaç yılda büyük bir odak noktası olmuştur. Birçok üçüncü taraf şirket, yalnızca Xbox için değil, diğer konsollar için de tüm sınırlamalardaki oyuncular için çeşitli erişilebilir denetleyiciler ve aksesuarlar yarattı.

Eski Nintendo Başkanı Reggie Fils-Amie, Nintendo’nun çalışmalarında Xbox Adaptive Controller’a eşdeğer olduğunu iddia etti. Ancak bu projenin hala geliştirilme aşamasında olup olmadığı bilinmiyor. Ne olursa olsun, daha fazla erişilebilirlik donanımı için yapılan bu zorlama, bu denetleyici, değerini gösterme şansı bile bulamadan iptal edilmiş olsaydı mümkün olmayabilirdi.

Exit mobile version