WPS Nedir? Ne İşe Yarar?

WPS nedir gibi sorulara cevap arayanlar için hazırladığımız bu detaylı rehberde WPS ile ilgili bütün merak edilenlere ışık tutuyoruz.

WPS Nedir?

Kafanıza WPS nedir gibi sorular mı takıldı? İnternet yaygınlaştıkça evlere de eski günlere kıyasla çok daha yüksek oranda internet girmeye başladı. İnternet artık hemen hemen her insanın hayatında oldukça önemli bir yere sahip hâle geldi. Birçok internet kullanıcısı artık kablosuz modem kullanıyor.

Modeminizde yanan ışıkları eğer daha önce dikkatlice inceleme fırsatınız olduysa muhtemelen WPS ışığını fark etmişsinizdir. Peki, bu WPS tam olarak ne anlama geliyor? Bu yazıda WPS ile ilgili cevabını merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulacaksınız.

WPS Nedir?

WPS, Wi-Fi Protected Setup kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ile korumalı kablosuz kurulum anlamına gelen WPS, kablosuz ağların güvende olmasını sağlar. Kullanıcılar, WPS sayesinde her seferinde uzun uzun şifre girmekle uğraşmaz. Bu özellik, Wi-Fi ağlarına saniyeler içinde güvenli bir şekilde bağlanmasına yardımcı olur.

WPS, 2006 yılında sunuldu. Buradaki amaç, ağ güvenliğine dair çok fazla bilgi sahibi olmayan internet kullanıcılarının güvenli bir şekilde ağa bağlanmasını sağlamaktı.

WPS Ne İşe Yarar?

İnternet kullanıcıları eskiden bağlanmak istediği ağın adını ve parolasını bilmek zorundaydı. Bu çok zaman alıcıydı. WPS sayesinde cihaz bağlamak daha da kolaylaştı. Bluetooth ile eşleştirme yapma sürecine benzer bir süreci vardır. Kullanıcıları karmaşık ayarlarla uğraşma zahmetinden kurtarır.

Ağa bağlanma sürecini oldukça basit hâle getirir. Birçok kablosuz modemde uzun parola girmeniz gerekirken WPS sayesinde sadece bir düğmeye basarak saniyeler içinde ağa bağlanmak mümkün olabiliyor.

WPS ayrıca ağa bağlanma süresini de hızlandırır. Dizüstü bilgisayarınızdan, akıllı telefonunuzdan, akıllı televizyonunuzdan, tabletinizden ve diğer akıllı cihazlardan saniyeler içinde bir ağa bağlanmanızı sağlar.

WPS, avantajlı olduğu kadar da dezavantajlıdır. Öncelikle yüzde yüz güvenli değildir. WPS’in bazı güvenlik açıklarının olması, geçmişte siber saldırıların yolunu açtı. Bugün insanlar WPS’i tercih etmiyorsa bunun sebebi budur.

Güvenlik ile ilgili endişeleriniz varsa WPS kullanmanız pek tavsiye edilmez. Bu özellik kullanılmasa bile bilginiz olmadan etkinleştirilebilir. Öte yandan sağladığı kolaylıkları da göz ardı etmemek gerekir. Uzun parola girme zahmetinden kurtulmak ve dolayısıyla zamandan tasarruf etmek için WPS’i kullanabilirsiniz.

Exit mobile version