Word For Mac 2011’in Derinlikleri

MacLine okurlarının yakinen takip ettiğini bildiğimiz üzere, yaklaşık 5 aydır Microsoft”un Mac OS X platformu için geliştirdiği yeni ofis çözümleri paketi Microsoft Office For Mac 2011″e özel bir köşe ayırıyoruz. “Microsoft Office For Mac 2011″e özel” isimli bu köşede şu ana kadar paketi oluşturan programlara bir nevi ilk bakış olarak nitelendirilebilecek analizler yaptık. Geçtiğimiz aydan itibaren ise paket içerisindeki programları biraz daha ayrıntılı inceleyerek, pratik kullanım kolaylıkları sağlayacak ipuçları mahiyetinde bilgilerle köşeyi zenginleştirerek çalışmaya devam ediyoruz.
 
macte word
 
Bahsi geçen derinlemesine analize, kullanım kolaylığı ve yaygınlığı ile neredeyse her Office For Mac 2011 kullanıcısının başatı konumunda olan Word For Mac 2011 ile devam ediyoruz. Karşınızda “Word For Mac 2011″in Derinlikleri!”

 
Track Changes

Word”ün seneler içerisindeki kullanım alışkanlıklarından da ortaya çıktığı gibi, bilhassa profesyonel kullanımda bir metin dosyasının birden çok editörü, yani o dosya üzerinde çalışan, eklemeler yapıp, birçok konuda değişiklikler kaydeden birden fazla kullanıcı var. Word For Mac 2011 içerisinde bu çoklu kullanıma destek vermek üzere bir sistem bulunuyor. “Track Changes” adı verilen bu özellik sayesinde belirli bir metin dosyası üzerinde kimin ne zaman ne tür değişiklikler yaptığını izlemek mümkün.
 


 
Bir Word dokümanını, daha evvel “Trake Changes” özelliği açık olarak oluşturulmuş veya kullanılmış ise, Microsoft Word For Mac 2011 ile açtığınızda sistem otomatik olarak açılır. Lakin açık değil ise bu özelliği etkin hale getirmeniz gerekecektir. Bunun için;

• Metin dosyasını üzerine tıklayarak açın.
• Menüden Review>Tracking kısmına gelerek “Track Changes” özelliğinin aktive olup olmadığını kontrol edin. Eğer OFF ise, tek tıklama ile ON haline getirebilirsiniz.

Unutulmamalı ki, söz konusu aktivasyon işlemi sadece o an açık olan doküman için geçerli olacaktır.

 
İster kendi oluşturduğunuz bir metin dosyası üzerinde, ister bir başka çalışma arkadaşınızın oluşturduğu dosya üzerinde çalışın “Trake Changes” sistemi ile toplamda beş ana öge üzerinde kontrol sahibi olacaksınız. Insertions (Eklemeler), Deletions (Kaldırmalar), Moved Content (Yeri değiştirilen içerik), Formatting Changes (Giriş Değişimleri) ve Comments (Yorumlar). Her bir değişim, kendine özgü bir işaret ve renk ile kullanıcıya gösterilir. Şimdi bu değişiklik kategorilerine biraz daha yakından bakalım:

• Formatting Change: Metin üzerinde yapılan herhangi bir editöryel değişikliği belirtir. Ekranın sağ kısmındaki balonda “Formatted” olarak geçer.
• Insertion: Giriler altı çizili halde gösterilir. Girinin kim tarafından, hangi tarih ve saatte gerçekleştirildiğini ve bu değişikliğin sizden evvel kimler tarafından görüldüğünü fare imlecini üzerine tuttuğunuzda görebilirsiniz.
 


 
• Comment: Dosya üzerine yapılan yorumlar ekranın sağ tarafında belirir. Insertion”da olduğu gibi yorumun hangi kullanıcı tarafından, ne zaman yapıldığını da balona tıklayarak görebilmeniz mümkün.
• Moved Content: Belge içerisinde herhangi bir kullanıcı tarafından yeri değiştirilmiş olan içerik bu balonda gösterilir. İçerik yeni yerine alındıktan sonra aynı zamanda yeni bir “Insertion” olarak da ifade edilir.
• Deletion: Silinen içeriğin silinmeden evvel bulunduğu yerde belirir. İçeriğin hangi kullanıcı tarafından silindiğini de yine bağlı olan balondan görüntüleyebilirsiniz.

 
Visual Basic Makroları

Microsoft Office For Mac 2011″i kullanmadan önce hiç makrolarla haşır neşir olmadıysanız, çalışma prensiplerinizi kökünden değiştirecek bu sistematik gözünüzü korkutmasın. Makro, basitçe, her seferinde baştan yapmak istemeyeceğiniz tekrarlanan işlemleri bir nevi sizin istekleriniz ve çalışma alışkanlıklarınız doğrultusunda otomatikleştiren programcıklardır diyebiliriz. örneğin Microsoft Word For Mac 2011 içerisinde çalıştığınız sayfaların hep aynı belirlenmiş ölçülerde açılmasını, kişiselleştirilmiş maddeleme ikonlarının sayfalardaki yerlerini veya karmaşık tabloları metninize yerleştirilmesini bu makrolar sayesinde çok daha basit hale getirebilmeniz mümkün.
 


 
Makroları efektif bir şekilde kullanmak için Microsoft Word For Mac 2011 içerisindeki Developer menüsünü kullanmalısınız. Gerekli araçların Ribbon içerisinde görünmesini sağlamak için çalıştığınız bir Word dosyası içerisinde “Ribbon Options” menüsünden “Ribbon Preferences” kısmına tıklayın. çıkan menüden “Ta bor Group Title” kutusunu seçtikten sonra “Developer” kutucuğunu işaretleyin. Bu aşamadan sonra Ribbon ara yüzü üzerinde “Developer” sekmesinin belirdiğini göreceksiniz. Bundan sonraki tüm makro işlemlerinizi bu menüdeki “Developer” butonu ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu aşamaya kadar olan ayarlamalar sadece Word için değil Microsoft Office For Mac paketi içerisinde yer alan Excel For Mac 2011 için de aynen geçerlidir. önümüzdeki sayıdan itibaren Excel For Mac 2011″e yakından bakmaya başlayıp bu makrolarla neler yapabileceğimiz üzerinde duracağız.

 

Exit mobile version