Windows Sandbox, bilinmeyen dosyaları test etmek isteyen ancak sistemini güvenlik tehdidi ile karşı karşıya bırakmak istemeyenler için kullanılan çözümlerden biridir.
Microsoft tarafından sunulan bu hizmet, güvenli bir test ortamı sağlar. Ana sistemle herhangi bir bağlantısı olmadığı için yazılım ve dosyaları denemek için idealdir. Peki, bu hizmet tam olarak nasıl çalışıyor ve nasıl etkinleştirilir? Bu yazıda bilmeniz gereken her şeyi sizinle paylaşacağız.
Windows Sandbox Nedir?
Windows Sandbox (WSB), Windows işletim sisteminde uygulamaları güvenli bir şekilde çalıştırmak için hafif bir masaüstü ortamıdır. Microsoft tarafından 2019 yılında tanıtılan bu özellik, güvenilir olmayan yazılımları çalıştırmak ya da ana sistemin güvenliğini riske atmadan zararlı yazılımları incelemek isteyenler için sunulmuştur.
Hafif yapısı sayesinde klasik sanal makinelere kıyasla daha hızlı açılıp daha az kaynak tüketir. Kullanıcılar bu masaüstü ortamında kaynağı bilinmeyen yazılımları ve dosyaları test edebilir ancak bunun tehlikeli sonuçlarından ana sistem zarar görmez.
Test edilen tüm dosya ve yazılımlar oluşturulan o alanda kalır. Ana sistemle herhangi bir bağı olmaz. Hyper-V (Hypervisor) teknolojisi ile çalışır. Oturum kapatıldığında ise tüm her şey silinir.
Sandbox Nasıl Çalışır?
Sandbox, Hyper-V teknolojisi sayesinde ana sistemin üzerinde çalışan hafif bir sanal masaüstü ortamı oluşturur. Klasik sanal makinelerden farklıdır.
Herhangi bir işletim sistemi kurulumu gerekmez. Oturum kapatıldığında geride herhangi bir iz kalmaz, tüm yazılım ve dosyalar otomatik olarak silinir ve her oturum başlangıcında temiz bir sayfa açar.
Sandbox, ana sistemden izole çalıştığı için çalıştırılan yazılım zararlı kodlar içerse bile bilgisayarınıza “genellikle” zarar vermez. Windows işletim sistemiyle birlikte gelir ve bu yüzden harici olarak yüklemeye de gerek yoktur.
Sandbox Güvenli mi?
Sandbox içinde çalıştırılan zararlı yazılım ya da virüsler, o oturumda aktif hâle gelebilir ancak bu virüsler, ana işletim sistemine bulaşmaz. Sandbox kapatıldığında tüm dosyalar, değişiklikler, veriler sonsuza dek silinir. Bu, Sandbox’un güvenli olduğu anlamına gelir fakat tamamen güvenli olduğunu söylemek mümkün değildir.
Sandbox’tan Ana Bilgisayara Virüs Bulaşır mı?
Tabii ki bazı istisnalar olabilir. Sandbox’ın yapısı, virüslerin dışarı sızmasını engeller fakat bilgisayar korsanları henüz tespit edilmemiş bir aktif sandbox açığı kullanırsa ana sistem de güvenlik tehdidi ile karşı karşıya kalabilir.
Bu çok uç bir senaryodur. Sıradan zararlı yazılımlar, Hyper-V teknolojisi sayesinde Sandbox’ın dışına çıkamaz fakat böyle bir senaryoda tedbirli olunmalıdır.
Bir anlık dalgınlıkla olası zararlı yazılımları Sandbox içinde çalıştırdığınızı zannederken ana bilgisayarda da çalıştırabilirsiniz. Bu kullanıcı hataları da ana sisteme virüs bulaşmasına neden olacaktır.
Sandbox Güvenliği Nasıl Arttırılır?
Daha güvenli bir Sandbox deneyimi için şu adımları uygulayabilirsiniz:
- Mikrofon erişimi ve benzerleri genellikle gereksizdir, kapatın.
- Pano paylaşımını kapatın. Bu özellik genelde kullanıcıların hata yapma ihtimalini arttırır.
- İhtiyacınız yoksa ağ bağlantısını kesin.
- Ana sistemde koyu mod, Sandbox’ta açık mod gibi farklılıklarla iki sistemi ayırt etmeyi kolaylaştırın.
- Zararlı yazılımları çalıştırdığınızda ne olacağını görmek için Sandbox’ı tercih etmeyin, bilerek ve isteyerek zararlı yazılım indirmeyin.
- Sisteminizi her zaman güncel tutun.
Unutmayın, bunlar sizi tamamen güvende tutmaz ancak hiçbir şey yapmadan kullanmaya göre daha çok güvende kalmanıza olanak tanır.
Windows’ta Sandbox Nasıl Etkinleştirilir?
Sandbox sadece Windows 10 Pro/Enterprise ve Windows 11 Pro/Enterprise sürümlerinde çalışır. Windows 11 Home kullanıcıları, bu özelliği kullanamaz. Bunlar size karmaşık geliyorsa Sandbox’ı kullanıp kullanamayacağınızı öğrenmek için şu kısayolu tercih edin:
- Windows + R ile Çalıştır’ı açın.
- “cmd” yazıp Control + Shift + Enter tuşuna basın.
- “Evet” butonuna tıklayın.
- Komut satırına “systeminfo.exe” yazın ve Enter tuşuna basın.
- Hyper-V için gereksinimleri karşılayıp karşılamadığınızı kontrol edin.
Sandbox’ı kullanabiliyorsanız şu adımları izleyin:
- Windows + S ile arama bölümünü açın.
- “Windows özelliklerini aç veya kapat” yazıp Enter tuşuna basın.
- Windows özellikleri arasından Windows Korumalı Alan’ı bulup bulup kutucuğu işaretleyin.
- “Tamam” butonuna tıklayın.
- Bu noktadan sonra birkaç dakikalık yükleme işlemi gerçekleşecektir.
- İşlem tamamlandıktan sonra Windows Sandbox’ı açıp kullanmaya başlayabilirsiniz.
Yorum Yap