WiFi 6 Neler Getirecek?

Wi-Fi 6 olarak bilinen en yeni Wi-Fi standardı 802.11ax çok büyük bir heyecan uyandırdı. Kimi zaman yeni teknolojiler, markalar tarafından “büyük bir şey” olarak gösterilir ve sonrasında ise fiyasko ile sonuçlanırlar. Çünkü beklentileri karşılayamazlar. Ancak Wi-Fi 6 söz konusu olduğunda böyle bir durumun olmayacağı garanti. Zira bir kolaylık ağı yerine cihazlar için birincil bağlantı olduğu iddiasıyla tasarlanan ilk Wi-Fi standardı durumunda.

Farklı bir Wi-Fi türü

Wi-Fi 6, Wi-Fi’yi daha hızlı ve daha az sıkışık hale getiren Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklu Erişim (OFDMA), 1024-QAM (dörtlü genlik modülasyonu) kodlaması ve hedef uyanma süresi (TWT) gibi yeni özelliklerle donatıldı.

Bu gelişmelerin birçoğu, uzun zaman önce zorlukların çoğunun üstesinden gelen LTE ve 4G dünyasından çıkageldi. Bu yeni özellikler daha iyi bir mobil deneyim, daha uzun batarya ömrü sağlarken daha önce Wi-Fi ile gerçekleştirilemeyen çok çeşitli yeni uygulamaların da kapısı aralanıyor. Örnek vermek gerekirse, bir mimar artık bir ev tasarımını sergilemek için Wi-Fi üzerinden sanal gerçeklik (VR) kullanabilecek.

Eninde sonunda bütün işletmeler ve son kullanıcı Wi-Fi 6 kullanmaya başlayacak. Peki Wi-Fi 6 hangi avantajları beraberinde getiriyor?

Uzun süre verimlilik

ZK Araştırma Şirketi, tüm işletmelerin yüzde 49’unun hala kuruluşlarında Wi-Fi 4 kullandığını tahmin ediyor. Bu teknoloji, on yılı aşkın yaşta olması nedeniyle şirketlerin uygulama performansı veya güvenilirliği ile ilgili sorunlara yok açabiliyor. Bu şirketler Wi-Fi 5’i atlamalı (802.11ac) ve Wi-Fi 6’ya geçmeli. Zira Wi-Fi 5’e geçmek muhtemelen iki-üç yıl içinde başka bir yükseltme yapma ihtiyacı doğuracak; Wi-Fi 6 ise en az beş yıl boyunca kesintisiz kullanılabilir.

Öncü olmak isteyenler için davetkar

Yeni teknolojinin ilk uygulayıcıları olan öncü şirketler değerlidir. Birçok işletme, teknoloji açısından ortalamanın üstünde olmaya gayret gösteriyor. Wi-Fi 6, müşterileri ve çalışanları için mümkün olan en iyi deneyimi sağlayan ve teknolojiye uyum sağlamaya çalışan işletmeler için bu çok önemli bir husus. Bu şirketler genellikle yüksek öğretim ve eğlence mekanları gibi rekabet gücü yüksek endüstrilerde bulunduğu için düşük performans gösteren kablosuz iletişim, müşterilerinin hızlı bir şekilde rakip firmalara yönelmesine neden olabilir.

Yüksek bant genişliği ve kapsayıcı uygulamaları ile çarpıcı

Birçok işletme, yüksek bant genişliği uygulamalarını halihazırda iş süreçlerine entegre etmiş durumda. Buna örnek olarak müşteri hizmetleri veya iş birliği aracı olarak sanal gerçeklik (VR) kullanılması, kurumsal çalışma alanlarında, ortak alanlarda ve toplantı salonlarındaki yüksek çözünürlüklü video uygulamaları gösterilebilir. Wi-Fi 6’nın yüksek bant genişliği, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayacaktır.

Diğer yandan oyun ve eğlence odaklı kişisel beklentiler açısından Wi-Fi 6, benzersiz hız ve performans anlamı taşıyor. Bu da işletmeler için taşıdığı önemin yanı sıra kişisel kullanım için evlerde de tercih edilmesinin nedenini teşkil ediyor.

Yüksek yoğunluklu kablosuz ağlara ilaç

Yüksek yoğunluklu kablosuz ağ kuran kuruluşlar, buna kamusal alanlar, üniversiteler, stadyumlar ve tiyatrolar da dahil edilebilir; bu tür şirketler genellikle kitleleriyle ilgili kullanım verilerini toplamaya çalışır, bu nedenle insanların Wi-Fi’a giriş yapmalarına ihtiyaç duyarlar. Eski Wi-Fi sürümlerinde ağın hızlı bir şekilde dolması bireylerin LTE’ye geçmesine neden olur. Bu tarz durumları eski sürümlerle uygulamak çok zor oluyordu, ancak Wi-Fi 6 ile mümkün.

Artık Wi-Fi 6 dönemi geldi çattı. Hem ev kullanıcıları hem de BT yöneticileri Wi-Fi 6’nın kendileri için uygun olup olmadığına karar vermeli ve buna göre hazırlanmak için eğitim sürecini başlatmalı. Her şey doğru yapıldığı takdirde geçiş işlemi sorunsuz olacaktır.

Wi-Fi 6 – İşte bilmeniz gerekenler

Wi-Fi teknolojisinin başlangıcından bu yana, genellikle çoğu yeni Wi-Fi gelişimi bize 802.11xx şeklinde tanıtıldı. Örneğin 802.11a, 802.11b, 80211ac vb. Nümerik sistem en hafif tabirle kafa karıştırıcı, harflerin bazen alfabetik bir şema izlememesi, hangi Wi-Fi teknolojisinin en yeni olduğunu belirlemeyi gerekenden daha da karmaşık hale getiriyor.

Wi-Fi Alliance, karmaşayı gidermek için yola çıktı ve yaklaşmakta olan Wi-Fi sürümünün (802.11ax) şu şekilde bilineceğini açıkladı: Wi-Fi 6. Önceki yinelemeler geriye dönük olarak sırasıyla Wi-Fi 5 (802.11ac) ve Wi-Fi 4 (802,11n) olarak adlandırılacak.

“Neredeyse yirmi yıldır, Wi-Fi kullanıcıları, cihazlarının en yeni Wi-Fi’yi destekleyip desteklemediğini belirlemek için teknik adlandırma kurallarını kullanmak zorunda kaldı.” diyor Edgar Figueroa, Wi-Fi Alliance’ın başkanı ve CEO’su. “Wi-Fi Alliance, Wi-Fi 6’yı tanıtmaktan heyecan duyuyor ve sektörün ve Wi-Fi kullanıcılarının cihazlarının veya bağlantılarının desteklediği Wi-Fi neslini kolayca anlamalarına yardımcı olmak için yeni bir adlandırma programı sunuyor.”

Ek olarak, Wi-Fi 6 daha fazla kapasite, daha fazla kapsama ve daha iyi performans sağlıyor. Wi-Fi 6 ağları aynı zamanda, Wi-Fi 6 cihazlarında daha az pil tüketimini de mümkün kılıyor.

Turizmde Wi-Fi 6

Seyahat ederken ya da konaklama sırasında insanlar, rotalarıyla alakalı tavsiyeler almak, ziyaret edilecek veya yemek yenecek yerler ile ilgili seçenekleri incelemek, ilgi çekici yerlerin yol tariflerini bulmak veya deneyimlerini sosyal medya veya diğer bağlantı platformları aracılığıyla arkadaşlarıyla paylaşmak için her zaman bağlantıda olmak isterler.

Sonuç olarak, ağ servislerine yatırım yapmak, şirketlerin müşterilere daha kesintisiz ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmalarına yardımcı olur, operasyonel verimliliği arttırır, gerçek zamanlı karar vermeye yardımcı olur ve fiziksel (CCTV yoluyla) ve siber güvenliğin yanı sıra veri gizliliğini de önemli ölçüde güçlendirir.

Bu kapsamda öne çıkan ağ teknoloji ise Wi-Fi 6. Bu kapsamda Zyxel, Asus, TP-Link gibi şirketlerin her boyut ve kapsamda; butik, resort, pansiyon ya da iş amaçlı otellere yönelik konuk memnuniyetini önceliklendiren inovatif çözümler sunduğu görülüyor.

Wi-Fi 6’nın yüksek bant genişliği, daha iyi bir kullanıcı deneyimi vadediyor.

Bir mimar artık bir ev tasarımını sergilemek için Wi-Fi 6 üzerinden kolaylıkla sanal gerçeklik (VR) kullanabilecek.

Wi-Fi 6 oyun ve eğlenceyi seviyor!

Oyun ve eğlence odaklı kişisel beklentiler açısından Wi-Fi 6, benzersiz hız ve performans anlamı taşıyor. Bu da işletmeler için taşıdığı önemin yanı sıra kişisel kullanım için evlerde de tercih edilmesinin öncelikli nedenini teşkil ediyor.

Oyun odaklı Wi-Fi 6 modemler, yüksek performansları sayesinde özellikle online yapımlara ilgi duyanlar için Avrupa ya da ABD’li rakipleri ile rekabet edebilmelerinin önünü açıyor.

Wi-Fi 6 oyun ve eğlence kutusunun oraya bir okla çıkaralım:

Asus AX5400 Dual Band WiFi 6 xDSL Modem Router

Bu modem ile en yeni Wi-Fi 6 (802.11ax) ve 160 MHz kanallarla 5400 Mbps’e ulaşan yüksek hızlardan yararlanabiliyorsunuz. DSL-AX82U sahip olduğu DSL ve Ethernet bağlantı noktalarıyla internete bağlanmak için birden fazla yol sunuyor. Hatta USB bağlantı noktasıyla mobil geniş bant bağlantı imkânı da veriyor. Ek olarak ASUS Aura RGB aydınlatma efektleri arasından istediğinizi seçip bunları belirli modlarla eşleştirebiliyorsunuz.

TP-Link Archer AX10 AX1500 Wi-Fi 6 Router

TP-Link’in mütevazı fiyatlı Wi-Fi 6 router’ı daha yüksek hızlar, daha yüksek kapasite ve daha düşük ağ tıkanıklığı için en yeni kablosuz teknoloji olan Wi-Fi 6 ile geliyor. Archer AX10 çift bantlı yönlendirici 1,5 Gbps’ye (5 GHz bantta 1201 Mbps ve 2,4 GHz bantta 300 Mbps) kadar daha yüksek hızlara ulaşır. OFDMA ve MU-MIMO ile daha eşzamanlı bağlantılar ve daha az gecikme sunar. 1,5 GHz üç çekirdekli CPU ile tüm ağ etkinliğinize anında yanıt alırsınız.

Zyxel ARMOR G5

802.11AX geleceğe dönük teknoloji, 6000 Mbps’ye kadar daha iyi verimlilik ve en yüksek çıktı sağlayan model, standart bir WiFi 5 (11ac) modemden daha fazla kullanılabilir bant genişliği ve daha az yoğunluk sağlar. Multi-gig çözümü ile yerel ağınızı tam kapasitede kullanabilirsiniz. Armor, multi-gig’i destekleyen medya sunucuları, ağa bağlı depolama, switchler ve 10 Gbps hız kapasitesine sahip diğer cihazlara bağlanabilen bir multi-gig 10G/5G/2.5G/1G Ethernet LAN portu ile donatılmıştır.


 

Exit mobile version