Reklam almıyor, ücret istemiyor. Peki ama WhatsApp nasıl para kazanıyor? Bu soru pek çok kullanıcının kafasına takılıyor.
Bir bakışta Meta’nın WhatsApp Messenger nasıl gelir elde ettiğini anlamak mümkün olmayabilir çünkü uygulamadan gerçekten kayda değer bir kazanç sağlandığını gösteren hiçbir emare bulunmuyor.
“Eğer bir ürüne para ödemiyorsanız asıl ürün sizsinizdir” sözünü daha önce duymuşsunuzdur. Peki, WhatsApp kullanıcıları gerçekten de bir ürün olarak mı konumlandırılıyor yoksa kullanıcıların bilmediği ek gelir kapıları mı var?
Aslına bakılırsa WhatsApp Messenger her zaman ücretsiz değildi. Uygulamayı ilk kez indiren kullanıcılar WhatsApp’ı 1 yıl ücretsiz kullanabiliyordu. Devamında ise her yıl çok düşük bir ücret ödemesi gerekiyordu.
Bu ücretli kullanım planından vazgeçilerek uygulama tamamen ücretsiz bir hâle geldi. Bu özellikle uygulamanın Meta tarafından satın alması sayesinde gerçekleşti. Meta, o zamanlar Facebook olarak biliniyordu. WhatsApp Messenger’ın geleceği mükemmel konumu öngörerek uygulamayı şirketin bünyesine kattı.
Instagram ve Facebook da Meta’nın sosyal medya platformlarıdır. WhatsApp her ne kadar Meta’nın bünyesinde olsa Instagram ya da Facebook gibi reklam içermiyor. O hâlde nasıl oluyor da uygulama hâlâ varlığını sürdürmeye devam edebiliyor? Bu, Meta’nın giderlerinin gereksiz bir şekilde artmasına neden olmuyor mu?
Bu yazıda WhatsApp’ın uygulamadan nasıl kazanç elde ettiğini açıklayarak kullanıcıların kafasındaki tüm soru işaretlerini gidereceğiz.
WhatsApp Nasıl Para Kazanıyor, Gelir Kaynakları Neler?
- WhatsApp Business
- WhatsApp Pay
WhatsApp’ın temel gelir kaynakları bu şekildedir. Bunları daha yakından inceleyelim.
WhatsApp Business
Müşteriler ile iletişim kurmak gerektiğinde WhatsApp Business hem küçük hem orta ölçekli işletmeler için harika bir seçenektir.
Müşterilerle sohbet edebileceğiniz, siparişler hakkında onları bilgilendirebileceğiniz, genel sorularını yanıtlayabileceğiniz ve hatta size gelen mesajlara otomatik cevap verebileceğiniz bir uygulamadır.
WhatsApp Messenger’ı artık 2 milyardan fazla kullanıcı kullanıyor. Bu da onu herhangi bir şirketin iletişim planlarının tam merkezine yerleştirmesini sağlıyor.
Meta’nın bundan nasıl para kazandığına gelince… Diğer WhatsApp özellikleri gibi WhatsApp Business’ın kullanımı tamamen ücretsizdir fakat başlatılan konuşmalarda ilk 24 saat içinde mesaj göndermek ücretsizdir. Bundan sonra işletmelerin kullanıcının bulunduğu ülkeye göre ücret ödemesi gerekir.
Bir diğer kazanç yolu da her ay gönderilen ve alınan ücretsiz mesaj sayısının 1000 mesajla sınırlı olmasıdır. Bunların haricinde kullanıcıların ya da işletme sahiplerinin uygulamayı kullanabilmeleri için onlardan herhangi bir ücret ödemesi talep edilmez ya da belirli bir süre ile sınırlandırma yapılmaz.
WhatsApp Pay
WhatsApp Pay, arkadaşlara, aile üyelerine ve işletmelere para göndermenin ve almanın yollarından biridir. Banka hesabını WhatsApp uygulamasını bağlamak, hizmetten yararlanmak için yeterlidir.
Kullanıma sunulduğu ülkelerde normal tüketiciler için ücretsiz olsa da satıcılardan belirli bir oranda komisyon ücreti talep edilir. Bu da onu WhatsApp’ın bir diğer gelir kapısı yapıyor.
WhatsApp Gelecekte Nasıl Para Kazanabilir?
Dünyanın önde gelen mesajlaşma uygulamalarından bazıları çoktan daha çok kazanmalarını sağlayacak yöntemleri hayata geçirdi. WhatsApp’ın da gelecekte birkaç yeni kazanç kapısı aralaması muhtemeldir. İşte gelecekte uygulamadan para kazanmak için hayata geçirmesi olası bazı yollar:
- Uygulama içi satın alımlar: Kullanıcıların yüksek boyutlu dosya gönderme gibi ek özelliklerin kilidini açmak için ödeme yapmalarını zorunlu kılabilir.
- Reklamlar: Facebook, Instagram gibi uygulamalarında reklamlara yer veriliyor. WhatsApp’a getirmemekte kararlı gibi görünse de geleceğin ne göstereceğini kimse bilemez.
- Hareketli avatarlar: Discord gibi uygulamalarda bulunuyor ve çok da ilgi görüyor. WhatsApp’ta neden olmasın?
- Ücretli grup özellikleri: Belirli bir ücret karşılığında daha çok katılımcının girebileceği ve arama gerçekleştirebileceği gruplar oluşturma imkânı sağlanabilir.
Yorum Yap