Facebook’un sahip olduğu WhatsApp, kısa süre önce gizlilik şartlarındaki değişiklikleri duyurdu. WhatsApp kullanıcılarının özellikle Signal ve Telegram olmak üzere rakip platformlara kitlesel göçüne neden oldu. 2 milyardan fazla kullanıcısı olan WhatsApp, bu hamle ile rakipleri Signal ve Telegram uygulamasına kullanıcılarını gönderiyor.
8 Şubat’tan önce yeni koşulları kabul etmeyen Avrupa dışındaki kullanıcıların mesajlaşma uygulamasına erişimi kesilecek.
WhatsApp, değişikliklerin Facebook ile daha iyi entegre olmasına yardımcı olacağını söylüyor, ancak teknoloji uzmanları ve gizlilik savunucuları veri güvenliği konusunda endişelerini dile getirdi.
WhatsApp Sözleşme Güncellemesi Sonrası BİP’e Akın Var
İşte WhatsApp gizlilik şartları ile ilgili bilmeniz gereken dört nokta:
1- Yeni WhatsApp gizliliği nasıl?
Yeni şartlara göre WhatsApp, konum ve telefon numarası dahil olmak üzere kullanıcı verilerini ana şirketi Facebook Inc ve sosyal ağ devi Instagram ve Messenger’ın sahip olduğu diğer uygulamalarla paylaşma hakkını saklı tutar. Veri paylaşımı şimdiye kadar isteğe bağlıydı. Ancak 8 Şubat’tan sonra zorunlu hale gelecek. Teknoloji uzmanları, hareketin WhatsApp’tan para kazanmayı amaçladığını söylüyor.
2- Neden kullanıcıların başka platformlara geçişmesine sebep oluyor?
Facebook, kullanıcı verilerini işleme konusunda zayıf bir geçmişe sahip olduğundan, pek çok kullanıcı bu harekete karşı dikkatli.
Bazı gizlilik aktivistleri, Twitter’daki WhatsApp kullanıcılarını Signal ve Telegram gibi uygulamalara geçmeye çağırdı. “Veri kapmamızı kabul edin veya çıkın” hareketini sorguladı.
Telegram’ın Rusya doğumlu kurucusu Pavel Durov, “İnsanlar artık mahremiyetlerini ücretsiz hizmetlerle değiştirmek istemiyorlar” dedi.
Signal ve Telegram uygulamalarının WhatsApp’a göre faydası ne?
Veri analizi firması Sensor Tower’a göre, son iki gün içinde 100.000’den fazla kullanıcı Signal’i Apple ve Google’ın uygulama mağazalarında kurarken, Telegram yaklaşık 2,2 milyon indirme elde etti. WhatsApp’ın yeni yüklemelerinin 2021’in ilk yedi gününde önceki haftaya göre yüzde 11 düştüğünü, ancak bunun küresel olarak tahmini 10,5 milyon indirmeye tekabül ettiğini söyledi.
Hem Telegram hem de Signal, daha iyi gizlilik sağlayan şifreli mesajlaşma uygulamalarıdır. Dışarıdan gelenlerin veya platformun kendisinin mesajların içeriğini görmesine izin vermezler.
WhatsApp bu konuda ne yapıyor?
Şirket, bir blog gönderisinde WhatsApp’ın özel mesajlarını göremediğini veya aramalarını duyamadığını ve Facebook’un da göremediğini söyleyerek kullanıcılara güven vermeye çalıştı. Facebook, “Herkesin kime mesaj gönderdiği veya aradığı ile ilgili kayıt tutmuyoruz. Paylaşılan konumunuzu göremiyoruz ve Facebook da göremiyor”diye ekledi.
WhatsApp’a göre, mesaj içerikleri ile birlikte konum verileri uçtan uca şifreleniyor. Ancak WhatsApp kullanıyorsanız arama kayıtları, konum, finansal bilgiler vb. gibi diğer meta veriler paylaşılabilir.
WHATSAPP AÇIKLAMA YAPTI
WhatsApp gönderide, “İşletmelere, müşterileriyle WhatsApp sohbetlerini yönetmek, soruları yanıtlamak ve satın alma makbuzları gibi yararlı bilgiler göndermek için Facebook’tan güvenli barındırma hizmetlerini kullanma seçeneği sunuyoruz. Bir işletmeyle ister telefonla, ister e-postayla veya WhatsApp üzerinden iletişim kuruyor olun, ne söylediğinizi görebilir ve bu bilgileri Facebook’ta reklam vermeyi de içerebilen kendi pazarlama amaçları için kullanabilir.” ” dedi.
Yorum Yap