VSync nedir gibi sorular, video oyunlarında çok fazla zaman geçirenlerin önünde sonunda cevap aramaya başladığı sorulardan biridir. Yeni nesil video oyunları, baş döndürücü derecede gerçekçi grafiklerle birlikte gelir.
Bu video oyunlarının büyük bir kısmında VSync seçeneği de yer alır. Peki, bu seçenek nedir? Oyuna tam olarak nasıl bir etkisi var? Bunu etkinleştirmek gerekiyor mu? VSync seçeneğini yakından incelediğimiz zaman bu soru işaretlerinin tamamı ortadan kalkacaktır.
VSync Nedir?
“Vertical” ve “synchronization” kelimelerinin kısaltması olan VSync, bir oyunun kare hızını görüntüleri yansıtan monitörün yenileme hızı ile senkronize eden bir teknolojidir. Ekran kartı üreticileri, bunu ekran yırtılması gibi görsellik açısından tam bir felakete neden olan sorunu ortadan kaldırmak için geliştirmiştir.
Ekran yırtılması, görüntünün bölünmesi ile ortaya çıkar. Örneğin ekranda bir araba olduğunu hayal edin. Ekran yırtılması hâlinde arabanın belirli bir kısmı geriden gelecektir. Genel olarak rekabetçi oyunlar oynuyorsanız bunun ne kadar can sıkıcı bir sorun olduğunu tahmin edebiliyorsunuzdur.
Kare hızının monitörün yenileme hızını ne kadar aştığına bağlı olarak ekrandaki bölünme sayısı 1 de olabilir, iki veya daha fazla da olabilir.
VSync Ne İşe Yarar?
Dikey senkronizasyon olarak da adlandırılan VSync, kare hızını monitörün yenileme hızı ile sınırlar ve ekran yırtılması sorununu çözüme kavuşturur. Saniyedeki kare sayısı ne kadar olursa olsun, VSync teknolojisi sayesinde monitörün yenileme hızına eşit hâle getirilir.
Tabii ki bu teknolojinin bir de dezavantajlı bulunuyor. VSync kare hızını büyük ölçüde düşürdüğü için ekran kartının performansı bile bu durumdan etkilenebiliyor. Bu, kare hızının yenileme hızının aşağısına düşmesi hâlinde meydana gelen bir sorun ki böyle bir durumla karşılaşmanız hâlinde ekrandaki görüntünün belirli kısımları uzun bir süre boyunca ekranda kalabilir.
Bu yazıda VSync teknolojisinin tam olarak ne olduğunu ve ne işe yaradığını, bununla birlikte ekran yırtılması sorununu nasıl ortadan kaldırdığını açıkladık. Bu yazıyı okuduktan sonra eğer kafanıza takılan bir soru işareti varsa bunu hemen aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle ve diğer okurlarımız ile paylaşmayı unutmayın.
Yorum Yap