İlk kez bir sunucu kiralayacaksanız VDS veya VPS ne demek gibi sorulara yanıt arıyor olabilirsiniz. Bu iki farklı terime geçmeden önce “sunucu” (server) hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Sunucular, verileri depolamak, işlemek ve yönetmek için kullanılan güçlü bilgisayarlardır. Normal bir bilgisayarın üstlenebileceği iş yükünün çok üzerinde yük taşır.
Çalışanlar arasında iş birliği ile çalışma sürecini daha verimli hâle getirirken yüksek işlem gücü de sağlar. İşletmeler için büyük öneme sahip olan sunucular, verimlilik ve süreklilik bakımından önemli bir rol oynar.
Sunucunun ne olduğunu öğrendiğimize göre VPS ve VDS gibi sunucu türlerine geçebiliriz.
VPS Ne Demek?
Virtual private server kelimelerinin kısaltması olan VPS, özel sanal sunuculara verilen isimdir. Bu, sunucunun tamamını kiralamak yerine sanallaştırma yöntemi ile oluşturulan sanal sunucu sahibi olmak isteyenlerin başvurduğu bir sunucu türüdür.
VPS, size fiziksel bir sunucunun taklit edilmesi ile elde edilen bir sanal sunucu sunar. Gerçekte ise bir makine birkaç kullanıcı arasında paylaşılır. Bu durumda bütün sanal sunucular tek bir sunucuya bağlıdır.
Sunucu sağlayıcısı, sanallaştırma yöntemini kullanarak sunucunun üzerine bir sanal sunucu daha kurar. Bu yöntemle sunucu alt bölümlere ayrılır. Bu alt bölümler daha sonra müşterilere satılır. Müşteri, kendisine tanınan haklara dikkat ederek sunucusunda istediği gibi değişiklik yapabilir.
Bir sunucunun tamamını kiralamaya kıyasla daha uygun fiyatlıdır. Bu sunucular için birden fazla sunucu planı sağlanır. Genelde sınırlı özelliklerle birlikte satılır fakat bazı sunucu sağlayıcıları, daha sonra ihtiyaçlarınıza bağlı olarak paket değişimi yoluna gidebiliyor.
VPS ile VDS Farkı Nedir?
Virtual dedicated server (VDS) kiralayan bir müşteri, sunucu üzerinde tam kontrol sahibidir. İşletim sistemini değiştirebilir. Bununla birlikte ana sunucunun kaynaklarını diğer kullanıcılarla paylaşmaz, kendisine ayrılan kaynağı dilediği gibi kullanmakta özgürdür.
VPS’te tam aksi bir durum söz konusudur. VPS sahipleri, kaynakları diğer kullanıcılarla ortak bir şekilde kullanır. Bu da kullanıcıların hareket alanını oldukça kısıtlar. Sanal sunucuları oluşturma bakımından VPS ile VDS arasında çok fazla fark yoktur.
Bu konu ile ilgili hâlâ bir soru işaretiniz varsa yorumlar kısmından belirtmeyi unutmayın.
Yorum Yap