Vizör Kontrolü

Yazı: Feridun Arslan

Selam ışık dostlarıma, 2020’nin sıkıntılı sürecinden bizleri kurtaracak en güzel şey nedir? Tabii ki, her zaman ki kurtarıcımız; fotoğraf. Diyeceksiniz ki dışarı çıkamıyoruz, sokağa çıkma yasakları bizi boğdu. Başlayacaksınız yakınmaya. Asla mazeret yok! Polyanna oyununa ne dersiniz? Bilmeyen yoktur herhalde, değil mi? Her kötü geçen süreci iyi düşünerek, iyilikle yaşamamız gerektiğini öğütleyen çok bilindik bir öykü.

Evet “Evde Kal Türkiye” dedik. Kaldık mı? Evet kaldık. Ne yapacağız? Evde, ev ortamında fotoğraf çekerek eğleneceğiz tabi ki. Bütün yazılarımda sizlerle küçük ipuçları paylaşıyorum. Gerek sosyal medyadan gerekse de bu adam kim diye araştırarak iletişim kuran arkadaşların özel dönüşünden güzel şeyler paylaştığımızı ve yararlı olduğunun teyidini de almış oluyorum. Bu arada bana ulaşmak o kadar da zor değil 🙂 www.isikmasali.com Işık Masalı Eğitim Gelişim ve Proje Danışmanlık şirketimin internet adresinde bütün iletişim bilgileri yer alıyor. Geniş eğitmen kadromuzla şirketlerin yönetim danışmalığı ve personel eğitimleri, aynı zamanda ulusal ve uluslararası projelerle hizmet vermekteyiz. Bu kadar reklam yeterli…

Evet bugün vizör ve canlı kontrolden bahsedeceğim sizlere. Her geçen gün gelişen teknoloji ile değişime yetişemez hale geldik.

Peki fotoğraf çekerken canlı kontrolü mü kullanıyorsunuz, yoksa hala benim gibi o küçük dünyam dediğim vizöre mi gözünüzü dayıyorsunuz? Her yöntem tercih edilebilir, ama avantaj ve dezavantajları üzerinde düşünüp ona göre karar vermek gerekiyor. Makine menüsü üzerinde yapılan stil seçeneklerini ön izleme ekranında kontrol etme imkanı sağlayan teknolojiler cezbedici. Fotoğraf makinelerinde iki tür vizör bulunur. Optik vizörler DSLR fotoğraf makinelerinde kullanılıyor. Bu vizörler görüntüyü direk lensten gösterir.

Bunlarla birlikte birde hızla yayılmaya başlayan elektronik vizörler piyasada hakimiyet sağlamaya çalışıyor. Çünkü elektronik vizörler görüntüyü renk, kontrast ayarlamaları ile gösterirken bunun yanında uygulanan dijital filtreleri de ekleyerek, canlı kontrol ön izleme işlevi de gerçekleştiriyor. Optik vizörlerde ise bu mümkün değil. Ama optik vizörlerde sahneye adapte olmanız daha mümkün. Bu sebeple net ve kesintisiz görüntü tercih ettiğim için vazgeçilmezim oluyor optik vizör. Ön izleme özelliğini neden kullanmalısınız? Fotoğrafa yeni başlıyorsanız bu özellik sizin vazgeçilmeziniz olacaktır. Çünkü; canlı kontrol modu çekim sırasında ciddi bir avantaj sağlıyor. Menüde görüntü stilini ayarladık, buna birkaç da yaratıcı filtrede ilave ettik. Denklanşöre basmadan bunlara ince ayar yapabilmek için canlı kontrole ihtiyaç var. Pozlamayı yeni öğrenenler pozlama simülasyonunu bile canlı kontrolden yapabiliyor. Canlı histogram kontrol edilerek pozlama tecrübeleri geliştirebiliyor.

Makro çekim ve hareketli çekimlerde odak çok önemli bir yerdedir. İşte burada optik ve elektronik vizör çok güzel test edilebilir. Otomatik odaklama optik vizörlerde çok hızlıyken maalesef hala elektronik vizörlerde bu hız yakalanmış diyemem. Canlı kontrolde otomatik odaklama yavaştır ama onunda bir başka avantajı var. Daha geniş bir alanı kapsayarak fotoğrafın merkezinde olmayan nesnelere odaklanmayı daha kolay hale getiriyor.

Son zamanlarda dokunmatik ekranlar revaçta. Her geçen günde hızla yayılıyor bu teknoloji. Dokunmatik ekrandan odaklama yapabilir. Dokunmatik denklanşör açıksa ekrana değdiğiniz an objektif af motoru çalışır ve fotoğraf çekimi gerçekleşir. Bu da fotoğraf çekim işlemini hızlandırmış olur. Bazı durumlarda bu tekniğin de faydaları görülebilir.

Canlı kontrolün bir diğer güzelliği ise, manuel odaklamadaki gibi tahmin yürütmenize gerek kalmaması. Çünkü canlı kontrolde x5 ve x10 oranında büyütme yaparak en ufak ayrıntının bile netliğini kontrol edebilirsiniz. Bu özellik çoğunlukla Astro ve Makro fotoğrafçılığa ilgi duyan fotoğrafçıların dikkatini çekiyor. Bu özellikten en verimli halde faydalanmak isteniyorsa olmazsa olmaz; tripod kullanımı.

Vizör kullanırken fotoğraf makinesi sabit tutulabilir ama canlı kontrolde bu mümkün olmayabiliyor. Bu hata bulanık fotoğraf çekmeye sebebiyet verir. Bu durumda yeni makine alacak olan arkadaşlar değişken açılı ekrana sahip modelleri tercih ederlerse yerinde karar vermiş olurlar. Canlı kontrol değişken açılı ekranda kullandığında çok avantaj sağlar. Kalabalık ortamlarda çekim yaparken makineyi yukarı kaldırıldığında veya yerden çekim yapılırken kadraj konrolü kolaylaşır. Wifi özelliği olan bir makine varsa canlı kontrol görüntüsü mobil cihaza da aktarılabilir. Camera Connect uygulaması bu kullanımda size yardımcı olacaktır.

 

Canlı kontrol gün ışığında problem yaratabilir. Çünkü yoğun ışık ekranın gücünü düşürecek ve detay izlemeye izin vermeyecektir. Optik vizör burada bir tık daha önde olur. Son olarak da güç konusundan bahsedeceğim. Piller canlı kontrolde hızlıca tükenir. Ekran optik vizöre göre iki kat daha fazla enerji harcar. Yedek pil yoksa zor durumda kalırsınız. Hızlı çekim yapmak ve az enerji harcamak istiyorsanız, optik vizör doğru tercih olacaktır.

Evet, bu sayıda bu kadar yeterli diyelim… Sonraki yazımda buluşmak üzere her şey gönlünüzce olsun. Sağlıklı günler sizlerin olsun.

Exit mobile version