Ülkemizin doğa harikaları: Balıkçıl Kuşları

 ülkemizde doğa harikası şeklinde nitelendirebileceğimiz balıkçıl kuşları da yer almaktadır.
 

Balıkçıl kuşlarının boyları genellikle 100,110 cm olurken, diğer birkaç balıkçıl türlerinde bu değerler değişiklik gösterir. Bu türlerin genellikle kanat açıklıkları yay şeklindedir. Farklı adlarla adlandırılmalarının nedenleri, renkleri, gaga yapıları ve ayak uzunlukları ile üreme dönemi hakkındaki çeşitliliklerinden dolayı meydana gelir. Balıkçıl ismini almalarının en büyük sebeplerinden biri de, usta balık avcısı olmalarıdır. Balıkçıl kuşları Beyaz, Büyük, Gri, Erguvani, Alaca ve bunların dışında birkaç çeşidi ile balıkçıllar familyasını oluştururlar. Türkiye ve birçok ülkenin genelinde rahatlıkla gözlemlenebilen bu türler, doğa harikası olarak nitelendirilirken, genellikle sığ sularda, dere ve göl kenarlarında, suyun az olduğu yerlerde yaşar ve beslenirler. Su kenarlarında bulunma nedenlerinin en başında, beslenme şekilleri gelirken, balık, amfibiler, kabuklular ve böcekler gibi küçük hayvanlar ana besin maddeleridir. Avlanırken, suyun içinde kıpırdamadan sessizce durarak, suyun altından balık geçmesini bekler ve fark ettiklerinde tek bir hamle ile balığı gagaları ile yakalarlar.  Kimi akrobasi sever olanlar da, uçarken tepeden gördüğü balığı avlamak için suya doğru derin bir inişe geçerek tek bir hamlede balığı avlamaya çalışır. 

Balıkçılları gözlemlemek ya da fotoğraflarını çekmek isteyenlere;
Diğer kuş türlerine göre biraz daha ürkek olan bu türleri fotoğraflamak da bir o kadar çaba gerektirir. Boydan, göz, kanat ve tüy detaylarının bulunduğu fotoğraflarını çekmek isterseniz, kamuflaj altı bekleyişler şart. çekmek istediğiniz türün nerde beslendiği ve hangi bölgede bulunduğunu belirledikten sonra, çekim noktasını ayarlayıp, uygun ışık koşulları belirlenecek ve kamuflajı kuracaksınız. Sonuç olarak,  ürkek ve çekimser bir kuş olduğu için sizi gördüğü anda uçacak ve siz ona bakamadan uzaklara gidecektir. Bu tür bir hayal kırıklığı yaşamak istemiyor ve başarılı bir fotoğraf çekmek istiyorsanız; planlarınızı düzenli yapmalı ve en önemlisi hayata geçirmeye başlamalısınız. 

 

Kamuflaj altında planlı bir bekleyiş sonucu
Kamuflajın nasıl kurulacağını, yararlarını geçtiğimiz sayılarda ele almıştık. Kamuflaj içinde saatler süren bekleyişler sonucu bir anda, siz onu fark etmeden gelip önünüze konabilir ve rahatlıkla göz detayını alabilirsiniz. O anda egzersiz yaparak kendinizi geliştirmiş olmanın verdiği olgunlukla, deklanşöre heyecanlanmadan basabilmelisiniz. çünkü o an dediğimiz, belki 3 belki 5 saniye sürebilir. Her ne kadar kamuflaja girmiş, fark edilmez olduğunuzu sansanız da, onlar orada bir gariplik olduğunun farkında olacak, kısa zamanda oradan uzaklaşacaklardır. İyi bir doğa fotoğrafçısı bu anı asla kaçırmamalı!

Gözlemlemek için
Balıkçılların bol bulundukları bölgelerin başında Kuş Cennetleri gelmektedir. ülkemizde Kuş Cennetleri”ne Kuş Gözlem Kuleleri yapılmış ve gözlemlemek için küçük kulübeler inşa edilmiştir. Yanınızda götürebileceğiniz dürbününüzle rahatlıkla izleyebilir ve gün içerisi hareketlerini gözlemleyebilirsiniz. Uzaktan ve tedirgin etme riski olmadan izleyeceğiniz için çeşitli davranışlarına tanıklık ederken, Kuş Cennetleri”nde bulunan kafelerde çayını çebilirsiniz. 

ülkemizde görüldüğü bölgeler
özellikle Ankara yöresinde bulunan Nallıhan Kuş Cenneti”nde neredeyse tüm balıkçıl türlerini görme imkanına erişebilmek mümkündür. Bunun yanında İzmir Gediz Deltası”nda bulunan Kuş Cenneti, Adana Göksü Deltası, Kiremitli Kuş Cenneti, Manyas Kuş Cenneti ve Enez”de bulunan Kuş Cennetlerinde rahatlıkla gözlemleyebilir ve de fotoğraflarını çekebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version