Twitter için Büyük Değişiklikler Gelebilir

Musk, Twitter platformunun "olağanüstü bir potansiyele" sahip olduğunu söyledi. Onu serbest bırakmaya çalışırken, bu gelecek Twitter'ın şeklini nasıl değiştirecek?

Milyarder Elon Musk, Twitter için ilginç fikirlere sahip. Şimdi bunları gerçeğe dönüştürmesi gerekiyor. Perşembe günü geç saatlerde Musk, Twitter’ı 44 milyar dolara satın almak için bir anlaşma yaptı ve sosyal medya şirketinde büyük bir değişim için zemin hazırladı. İlk iş emri: CEO Parag Agrawal da dahil olmak üzere şirketteki kilit yöneticileri kovmak.

Elon Musk Fikrini Defalarca Değişirdi

Musk’ın Twitter’ı devralması kaotikti çünkü sosyal medya platformunu satın alma konusundaki fikrini defalarca değiştirdi. Dışarıdan bakıldığında, dünyanın en zengin adamı, Twitter’ın geleceğine ilişkin yüce vizyonları hakkında sesini yükseltiyor. Şimdi içeride, Musk en çılgın Twitter hırslarını hayata geçirmeye çalışacak. Ya da bir kez daha vites değiştirecek.

Normal kullanıcılar için bu, bir zamanlar bildiğiniz Twitter’ın geçmişte kalabileceği anlamına gelir. Hala internetteki en etkili destinasyonlardan biri olan şirket, sadece bir sosyal medya platformunun ötesinde gelişen ödemeler gibi daha fazla özellik eklemeye başlayabilir. Sitede içerik denetimi daha gevşek hale gelebilir ve kullanıcıların taciz, nefret söylemi ve diğer suistimallerle boğuşmasını zorlaştırabilir.

Twitter için Ne Gibi Yenilikler Gelecek?

Musk, spam botlarını yenmek, Twitter’ı WeChat‘e benzer bir “her şey uygulamasına” dönüştürmek ve büyümeyi 1 milyar kullanıcıya ulaştırmak gibi bir sürü özlemi şimdiden dile getirdi. Bu yılın ortasında Twitter’ın hizmeti günde yaklaşık 238 milyon kişi kullanıyordu. Facebook, kıyaslandığında 2 milyara yaklaşıyor.

En tartışmalı önerilerinden biri: 6 Ocak 2021’de Capitol’deki ölümcül ayaklanmadan iki gün sonra uygulamaya konan eski ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik kalıcı yasağın kaldırılması. Twitter, Trump’ın tweet’lerinin daha fazla şiddeti teşvik etme riski olduğu konusunda uyardı.

Ancak şirkete sahip olma gerçeğiyle yüzleşmeden önce bile Musk’ın tüm fikirleri tutmadı.

O Tweetleri Sildi

Bir noktada Musk, Twitter’ın blok zinciri tabanlı bir versiyonunu önerdi ve Twitter’ın genel merkezini evsizler barınağına dönüştürme fikrini ortaya attı. Nisan ayında Twitter’ın aylık 5 dolarlık Blue abonelik hizmetinin üyeler için tüm reklamları kaldırmasını, kimlik doğrulama onay işaretlerini otomatik olarak dağıtmasını ve abonelerin kripto para birimi Dogecoin aracılığıyla ödeme yapmasına izin vermesini öneren tweet’leri sildi.

Ve bir zamanlar “reklamcılıktan nefret ettiğini” ilan eden Musk, Perşembe günü tavrını değiştirerek pazarlamacılara “doğru yapıldığında reklamın sizi memnun edebileceği, eğlendirebileceği ve bilgilendirebileceği” sözünü ifade etti.

Insider Intelligence baş analisti Jasmine Enberg, “Twitter’ın reklam işi şimdiden sallantıda. Zayıf ekonomiden kaynaklanan belirsizlik ve Musk’ın düzensiz davranışı, reklamverenlerin geri çekilmesine neden oldu.” dedi.

Musk’ın avukatı Alex Spiro, yorum talebine yanıt vermedi.

İşte Musk’ın Twitter’da zorlamaya devam ettiği üç değişiklik ve sizin için nasıl görünebileceği:

Twitter için Olabilecek Değişimler

Bir “Her Şey Uygulaması”

Twitter, düşüncelerinizi paylaşmaktan daha fazlasıyla tanınan bir platform haline gelebilir. Hizmet, alışveriş ve bahşiş gibi daha fazla özelliği katlamaya çalışıyor, ancak Twitter son yıllarda büyük ölçüde değişmedi.

Musk, kullanıcıların ödeme yapmaktan, oyun oynamaktan ve alışveriş yapmaktan her şeyi yapmalarını sağlayan bir Çin mesajlaşma uygulaması olan WeChat’e benzer bir hizmet oluşturmak istediğini söyledi. Twitter’a sahip olmayı bu büyük vizyonun bir parçası olarak görüyor.

Musk, Ekim ayında Twitter’da “Twitter satın almak, her şey uygulaması olan X’i yaratmanın hızlandırıcısı” dedi.

Ödeme Yapmanın Yeni Yolları

Musk Perşembe günü reklamcıları yatıştırmaya çalışırken, geçmişte reklamcılığın en büyük hayranı olmadığını açıkça belirtti. Twitter’ın ikilemi, parasının çoğunu reklamlardan kazanmasıdır.

Reuters’in bildirdiğine göre Musk, Nisan ayı sonlarında bankalara yalnızca maliyetleri düşürmenin yollarını arayacağını değil, aynı zamanda viral tweet’lerden veya önemli bilgileri içerenlerden para kazanmanın yollarını bulacağını söyledi. Ayrıca, üçüncü taraf web sitelerinden, doğrulanmış kişilerden veya kuruluşlardan alıntı yaptıklarında veya bir tweet yerleştirdiklerinde bir ücret talep etmeyi önerdi.

Musk ayrıca Twitter’ın 24 saat müşteri hizmeti içeren ücretli bir üyelik sunması veya içerik oluşturuculara TikTok ve YouTube gibi rakiplerinden daha iyi bir reklam geliri dağılımı sunarak önce Twitter’da yayınlamaya teşvik etme önerilerini övdü.

Teorik olarak bu, bir çalışanın saldırıya uğramış bir hesabı kurtarmaya yardım etmesini sağlamak gibi yeni hizmetler için ödeme yapmakla karşı karşıya kalabileceğiniz anlamına gelir.

Twitter, düzenleme düğmesi gibi özelliklere erken erişim sağlayan üyelik fikrini zaten deniyor. Ancak, özellikle enflasyonun insanları harcamaları kısmaya ittiği bir zamanda, kullanıcıların her zaman ücretsiz olarak kullandıkları bir uygulamada yeni araçlar ve abonelikler için ödeme yapmalarını sağlamak zor bir satış olabilir.

İfade Özgürlüğü, Sansür ve Güvenlik

110 milyondan fazla takipçisi olan hevesli bir Twitter kullanıcısı olan Musk, sitenin içeriği nasıl yönettiği konusunda Twitter’ın en sert eleştirmenlerinden biri oldu.

Perşembe günü bir tweet’te “Ortak bir dijital kent meydanına sahip olmak uygarlığın geleceği için önemlidir. Şu anda sosyal medyanın daha fazla nefret üreten ve toplumumuzu bölen aşırı sağcı ve aşırı solcu yankı odalarına ayrılması büyük bir tehlikedir.” dedi.

Aynı zamanda Twitter, “her şeyin sonuçsuz bir şekilde söylenebildiği, herkes için özgür bir cehennem manzarası” olamaz. Musk, Twitter’ın yalnızca yasadışı olan konuşmaları denetlemesi gerektiğini söyledi, ancak aynı zamanda platformdaki spam ve sahte hesapları yenme sözü verdi.

Musk kendini özgür konuşma kurtarıcısı olarak resmetse de, zararlı içeriği bırakmak sıradan Twitter kullanıcılarını platformda vakit geçirmekten veya düşüncelerini paylaşmaktan daha temkinli hale getirebilir.

Twitter’ın içeriği nasıl denetlediği konusundaki görüşleri, savunuculuk ve medeni haklar gruplarının incelemesiyle karşı karşıya. Eleştirmenler, devralmanın Twitter’ın nefret söylemi, taciz ve diğer rahatsız edici içerikle mücadelede kaydettiği ilerlemeyi geri almasına yol açacağından korkuyor.

Exit mobile version