Twitch’in başı dertte. Telif haklarını ihlal mi ediyor?

Dünya’da en çok kullanılan internet canlı yayın platformu Twitch‘in başı dertte gibi görünüyor. Müzik endüstrisi, platforma ciddi suçlamalarda bulunduğu bir mektup gönderdi.

Variety dergisi raporlarına göre Twitch‘in haklarının sahibi Amazon, geçen Perşembe telif hakkı ihlali ve Twitch’in var olmayan lisans anlaşmaları hakkında “ağır” bir mektup aldı. Mektup, Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA), Kayıt Akademisi, Ulusal Müzik Yayıncıları Derneği, Amerikan Bağımsız Müzik Derneği, SAG-AFTRA ve daha fazlasını içeren kuruluşlar tarafından imzalandı.

“Müzik ihlali bildirimine yanıt olarak hiçbir şey yapmıyor”

Belge, Twitch‘i yayıncıların uygun lisansı almadan telif hakkıyla korunan müzik çalmalarına izin vermekle suçluyor. (Müzik telif hakkı çetrefilli, karmaşık bir konu; görsel-işitsel içeriğe müzik çalmak istiyorsanız, bunu yasal olarak yapmak için en az iki farklı lisansa ihtiyacınız var: bir senkronizasyon lisansı ve bir de mekanik lisans.) Mektupta olaylar:”Twitch aldığı binlerce müzik ihlali bildirimine yanıt olarak hiçbir şey yapmıyor gibi görünüyor ve geçmişte yaptığı gibi şu anda bunları aldığını bile kabul etmiyor.” Şeklinde belirtilmiş.

Yaklaşık bir hafta önce Twitch, binlerce yayıncıya telif hakkını ihlal ettiklerini ve platform için tehlike oluşturan videoları sildiğini bildirdi.

Amazon‘a gönderilen mektup, Twitch‘in çevrimiçi telif hakkını yöneten Dijital Milenyum Telif Hakkı’na uymadığını gösteren bir sonraki adım gibi görünüyor. Bu, telif hakkı talepleri için dava açılmasına neden olabilir. Bunun bir emsali var: Medya şirketleri, aynı gerekçelerle 2007 ve 2009 yılları arasında YouTube‘a dava açmıştı. Bu, şirketin şimdi de telif hakkı ihlallerini ortadan kaldırmak için kullandığı bir içerik parmak izi sisteminin oluşturulmasına yol açtı.

YouTube’da hak sahipleri artık isterlerse telif hakkıyla korunan bir videodan reklam gelirini toplayabilir ve hak ihlalinde bulunan kanalları kapatabilir. Lisanslarla ilgili yasal çekişme, RIAA’nın Twitch ile benzer bir şey peşinde koştuğunu gösteriyor.

Yanıt olarak Twitch, şirketin müzik işinin yayıncılık tarafı olan icra hakları kuruluşlarına telif ücreti ödeyerek müzik ekonomisini desteklediğini iddia etti. Bu, Twitch’in RIAA’nın istediği lisanslar için para ödediği anlamına geliyor. Twitch’in ödediği kamusal performans lisansları, restoranlar gibi yerlerin halka açık yerlerde müzik çalmasına izin veriyor.

Sektör ekibi, lisanssız müziğin hala Twitch’te yaygın olarak kullanılabileceğinden endişe duyduklarını söylüyor.

Exit mobile version