Türkiye’nin Gururu Olan Türk Espor Takımları

Altına imza attıkları başarılar ile Türkiye'nin gurur kaynaklarından biri hâline gelen başarılı Türk espor takımları neler? Sıraladık.

Türkiye‘nin gurur kaynaklarından biri olan Türk espor takımları arasında hangi takımlar yer alıyor? Dünyanın gözü kulağı üzerinde olan espor, başta gençler olmak üzere her yaştan oyun ve teknoloji tutkununun ilgisini çekmeyi başarıyor.

Bunun başlıca nedenleri arasında elbette ki rekabet bulunuyor. Ulusal ve uluslararası espor turnuvalarının düzenlenmesi ile daha çok yaygınlaşan espor, oyunculara kendilerini kanıtlama imkânı tanıyor.

Turnuvalar sayesinde profesyonel oyunculardan oluşan takımlara da daha çok yatırım yapılıyor. Öyle ki bazı espor turnuvalarının bütçesi milyonlarca doları aşabiliyor. Binlerce hatta milyonlarca kişinin canlı olarak izlediği etkinliklerin büyüklüğü, oyunculara da yeni bir gelir kapısı aralıyor.

Bütün bunlar en nihayetinde gittikçe daha fazla profesyonel espor takımının kurulmasını, oyuncuların bu sporla daha yakından ilgilenmesini sağlıyor.

Bu profesyonel takımlar arasında elbette ki Türkiye’de esporu sevdiren bazı takımlar da yer alıyor. Dilerseniz Türk oyuncuların canlı olarak düzenlenen etkinliklerde ekrana kilitlenmesini sağlayan bu takımlara bir göz atalım.

Türk Espor Takımları Neler?

1. Beşiktaş Esports

Beşiktaş Esports, futbol ve basketbol kulüpleri ile tanıdığımız Beşiktaş’ın 2015 yılında faaliyetlerine başlayan espor şubesidir. Aynı zamanda profesyonel bir spor kulübü tarafından kurulan ilk espor takımıdır. Espor’un gelişimine önemli katkıları bulunan takım, taraftar sayısıyla da oldukça dikkat çekiyor.

2. 1907 Fenerbahçe Espor

1907 Fenerbahçe Derneği’nin çabalarıyla kurulan espor takımı LoL, FIFA ve Wolfteam oyunlarına yönelik ekiplere sahiptir. Günümüzde Fenerbahçe Spor Kulübü’nün başkanı olan Ali Koç’un öncülüğünde 2016’da kurulmuştur.

Türkiye’nin en başarılı epor kulüplerinden biri olan 1907 Fenerbahçe Espor’un çok sayıda şampiyonluğu bulunuyor.

3. Galatasaray Espor

LoL ve Wolfteam’in yanı sıra Zula takımı da bulunan Galatasaray Espor, 2016 yılının sonunda kurulmuştur. Fenerbahçe ve Beşiktaş’a göre geride kalan Galatasaray Espor, 2017 sezonunda küme düşmüştür.

2018’de Şampiyonluk Ligi’ne yükselemeyince kapatılmıştır. 2019 yılında franchising ile Şampiyonluk Ligi’nde tekrar yer almaya başlayan kulübün önünde kendini kanıtlaması için uzun bir yol olduğu söylenebilir.

4. Papara SuperMassive

2016 yılında Hakan Baş ve Kaan Karamancı’nın kurduğu Papara SuperMassive, daha ilk yılında şampiyonluk sevinci yaşamıştır. Ülkemizi Meksika ve Çin’de başarıyla temsil eden Papara SuperMassive, aynı zamanda uluslararası bir turnuvada şampiyon olmuş ilk Türk takımı olmasıyla da öne çıkıyor.

Sponsoru olan Papara ise önemli bir FinTech kuruluşudur ve espora yönelik desteğiyle dikkatleri üzerine toplamaya devam ediyor.

5. Galakticos

Birçok kupa kazanmış olan Galakticos, diğer öncü espor takımları gibi 2016’da kurulmuştur. LoL, FIFA, Wolfteam gibi oyunların yanı sıra Fortnite ve PUBG takımları da mevcuttur. Takım aynı zamanda ilginç destekçileriyle ünlüdür.

Daha önce NASA astronotlarından destek tweetleri almış ve uzayla özdeşleşmiş marka kimliğiyle ilgileri üzerinde toplamıştır.

6. Dark Passage eSports Club

Dark Passage eSports Club, Türkiye’nin belki de en ünlü espor takımıdır. Kuruluşu 2003 yılına uzanıyor. Şampiyonluk Ligi’nin iddialı takımı CS: GO, FIFA ve Hearthstone takımlarıyla öne çıkıyor.

Kadın LoL takımı da bulunan Dark Passage, yabancı transfer yapan ilk takımdır. Ayrıca 2014 Dünya Şampiyonası’na katılarak göğsümüzü kabartmak gibi küresel başarıları da var.

Geleneksel Spor Kulüplerinden Doğan Espor Takımları

Yeni espor takımları kurulurken yüzyıllık spor kulüpleri de bu furyaya ayak uydurmuş ve takım kurarak bu zorlu rekabette yer almıştır. İstanbul’un üç büyük kulübü Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray espor takımı kurması kültürün yaygınlaşmasına katkı sağlamıştır.

Büyük rekabetin dijital dünyaya taşınması ile birlikte espor takımlarına büyük bütçeler ayrılmaya başlanmıştır. Bu köklü kulüplerin kurduğu takımların yanı sıra SuperMassive, Youthvrew ve Dark Passage gibi yerli takımların kurulması espor dünyasına olan ilginin artmasını sağlamıştır.

Türkiye’de büyük kulüpler bu arenada yer alırken Avrupa’da ise Manchester City, Paris Saint German, Schalke 04 ve Sporting Lisbon gibi birçok köklü kulüp espor takımına sahiptir.

Bunun yanı sıra dünyanın en büyük spor organizasyonlarından Amerikan Basketbol Ligi NBA takımları da son yıllarda espor takımları kurarak spor dalına büyük ilgi göstermeye başlamıştır.

Espor nedir?

Espor, elektronik spor anlamına gelir. Dünyanın büyük bir kısmında oyunculardan ve yatırımcılardan destek gören, online video oyunları ile sporun rekabetçi yanını birleştiren yeni nesil spor dalıdır. Spor ile teknolojiyi buluşturan bu yeni nesil spor dalı, dünyanın dört bir yanındaki internet kullanıcılarının oynamaktan keyif aldığı video oyunlarından para kazanmasını sağlıyor.

Geleneksel spor kulüplerinin espora yatırım yapması, esporun da gerçek bir spor dalı olarak görülmesine büyük bir katkı sağlamıştır. Esporun son birkaç yıl içinde popülaritesi önemli ölçüde artması, oyuncuların oyunları artık sadece vakit geçirmek için oynamakla sınırlı kalmamasını aynı zamanda bundan para kazanmasını sağlamaya başlamıştır.

Son yıllarda gerçek bir spor dalı olarak görülen esporda takımlar ve oyuncular tıpkı bir futbol veya basketbol kulübü disiplini içerisinde ortak antrenmanlar yapıyor. Diğer takımlardan da transferler yaparak takımlarını güçlendirmeye çalışıyor. Türk espor takımları incelenecek olduğunda bununla ilgili pek çok örnek görülebilir.

Espor dünyasında da tıpkı futbolda Messi veya Ronaldo, basketbolda LeBron James, teniste Federer veya Nadal gibi süper starlar bulunuyor. Milyonlarca takipçisi olan esporda yaşanan üst düzey rekabet ve aidiyet duygusu sayesinde turnuvalarda tribünler doluyor, internet üzerinden büyük hayran kitleleri elde ediliyor.

Herhangi bir spor karşılaşmasındaki gibi espor mücadelesinde de profesyonel oyunculardan oluşan takımlar karşı karşıya geliyor. Seyirciler, oyuncuların özenle seçilmesi ve seçilen bu oyuncuların maçlara gerçek bir sporcu gibi hazırlanması sayesinde seyir zevki yüksek oyunlar izleme fırsatı buluyor.

Oldukça yoğun ilgi gören espor karşılaşmalarında oyuncular reflekslerini iyi kullanmak ve formda olmak için fiziksel bir çabanın yanı sıra zihinsel bir çaba da gösteriyor. Yetenek, fiziksel ve zihinsel gücün bir araya gelmesiyle her mücadele üst düzey bir rekabete sahne oluyor.

Günümüzde on binlerce kişilik salonları dolduran kalabalıklar önünde oynanan espor mücadelelerinde oyuncuların üst düzey yetenekleri ve oynanan oyunun tüm ayrıntıları sahneleniyor.

Türkiye’nin İlk Espor Sahnesi Ne Zaman ve Nerede Kuruldu?

Oyon, dünyasının en büyük firmalarından birisi olan ve espor ekosistemine büyük yatırımlar yapan Riot Games tarafından 12 Ocak 2019 tarihinde Ataşehir’de Türkiye’nin ilk espor sahnesi açılmıştır.

1000 kişilik koltuk kapasitesine sahip olan Riot Games Espor Sahnesi oyuna olan ilginin artmasını sağlarken heyecan ve rekabetin buluşma noktası olmuştur.

Türkiye’de espor gelişiminin kilit noktası ise 2014 yılındaki ülkemizin lisans veren ülkeler arasına katılmasıyla yaşanmıştır. Bu sayede espor dünyasına yüksek segmentte dahil olan Türkiye’de önde gelen oyunlar arasında ise DOTA 2, League of Legends ve StarCraft II gibi oyunlar vardır.

Bu yazıda en başarılı Türk espor takımları neler sorusunu yanıtladık. Sizin de espora yönelik özel bir ilginiz varsa espor hakkında merak edilenleri derlediğimiz yazımıza göz atabilirsiniz.

Exit mobile version