Türk Telekom SEBA teknolojisi Amerikalıların ilgisini çekti

Yapılan açıklamaya göre Türk Telekom, dünyada açık kaynak SEBA teknolojisini gerçek müşterilerle test eden ilk şirket oldu. Bu teknolojiler, yeni operatör hizmetlerinin uygulanmasını hızlandırmak için tasarlanmıştır.

Türk Telekom, ağ teknolojilerinde stratejik öneme sahip öncü bir teknoloji olarak belirtilen “Yazılım Tanımlı Ağ Destekli Genişbant Erişim”i (SEBA) dünyada deneyimleyen ilk şirket oldu. Yapılan açıklamalara göre Türk Telekom, iştirakleri Argela ve Netsia ile birlikte çalıştığı SEBA’yı dünya çapında ilk kez internet, IPTV ve ses hizmetleri ile internette yaşadı.

Google Chrome tarayıcısına Android’de yeni özellik

TÜRK TELEKOM SEBA İLE DÜNYAYA AÇILDI

Yaklaşık bir yıldır Türkiye’de bulunan SEBA, iki ilde gerçek müşterilerle test edildi. Şimdi resmi olarak dünyaya açılmıştır.

Sadece Türkiye’den yönetilen öncü teknoloji şirketleri Türk telekomünikasyonunu SEBA’nın katıldığı uluslararası bir kuruluş olan Açık Ağ Oluşturma Vakfı (ONF), SEBA çalışmalarının sonuçlarını ilk kez gerçek bir uygulamada gördü.

Yazılım tabanlı bulut bilişim teknolojilerini kullanan telekom operatörlerinin sanal sunucularında SEBAWorks tarafından sunulan bilgilere göre, donanım altyapısı maliyetlerini düşürüyor ve kaynakları koruyor. ONF çatısı altında mimari, kodlama ve test gibi alanlarda dünyanın önde gelen teknoloji devlerinin ortak katılımıyla başlayan SEBA’yı, Türk Telekom bünyesindeki bu argela ekiplerinde Netsia’nın geliştirilmesiyle ve dünya çapında ilk kez gerçek müşterilerle deneyimlenmiştir.

TÜRK TELEKOM GENEL MÜDÜRÜ YUSUF KIRAÇ: SEBA TEKNOLOJİSİ GURUR VERİCİ

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, çalışmalarının ileride operatör hizmetlerine daha fazla esneklik ve çeşitlilik kazandıracağını ifade etti. Kıraç, “Açık ve standart arayüzlerden oluşan yazılım tabanlı erişim platformları sayesinde, küçük ama yenilikçi üreticilerin yanı sıra geleneksel üreticilerin de ekosisteme dahil edilmesini sağlıyoruz. Yerli üreticileri bu tedarikçilere dahil etmek ve hatta yurt dışına ihraç edebilecek ürünler geliştirmek için bu işi çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Mevcut elyaf yatırımlarımız devam ederken yeni nesil elyaf teknolojilerinin gelişmesine de katkı sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kıraç, SEBA’nın dünyada bir ilk olmak üzere iki ilde canlı ağda belirli kullanıcılarla başladığını belirtti. Türk Telekom Genel Müdürü “SEBA sayesinde, hizmet sunum süresi kısaldı. Bu, kullanıcı deneyimi üzerinde olumlu bir etkiye sahip. Kendi mühendislerimiz tarafından geliştirilen bu yeni teknolojiyi kullanmak heyecan ve gurur verici…” ifadelerini kullandı.

ARGELA CEO’SU BÜLENT KAYTAZ: ONF’NİN PROJELERİNİ DESTEKLİYORUZ

Öte yandan Argela’nın CEO’su Bülent Kaytaz ise şunları söyledi. Kaytaz “Türk Telekom’un desteğiyle Argela ve Netsia, gelecekte büyük bir pazar olarak kabul edilecek. ONF Endüstri lideri aracılığıyla açık kaynak olarak sunulacak olan SEBA’nın gelişimine dahil oldular. ONF’nin mimarlık, kodlama ve test gibi alanlardaki açık kaynak projelerini destekliyor. Ayrıca açık kaynak çalışmalarına öncülük ediyoruz.

Bağlı ortaklığımız Netsia ile birlikte, en yeni teknolojilerin uygulandığı ve ONF’nin örnek platform mimarisine dayalı olarak abonelere 10 Gbit / s’ye kadar hızlarda hizmet verebilecek SEBA’yı geliştiriyor ve üretiyoruz. 2007 yılında Türk Telekom bünyesine katılan Argela, yeni nesil telekomünikasyon teknolojileri alanında yaptığı araştırma-geliştirme ve inovasyon çalışmaları ile değer yaratmaya devam etmekte… 5G teknolojileri için yeni fikir ve ürünler geliştirerek patentlerle taçlandırmaktadır. Ulusal ve milli ürünlerle uluslararası alanda Türkiye’nin sesi olmaya devam edeceğiz.

Exit mobile version