Tüm Yönleri ile Progressive Web App

Günümüzde mobil cihazların kullanımı eski zamanlara oranla oldukça artmış durumda ve gün geçtikçe de artmaya devam ediyor. Artık herkes gündelik birçok işlemini ve profesyonel iş hayatı çalışmalarını bu cihazlar üzerinden yürütüyor. Durum böyle olunca da gelişme, inovasyon ve ilerleme kaçınılmaz oluyor. Bu yazımızda, belki de daha önce hiç duymadığınız “progressive web apps” adında oldukça güncel kullanılan bir teknolojiyi ve beraberinde getirdiği avantajlarını ele alacağız.

Eğer bir web siteniz varsa ve bu siteyle alakalı herhangi bir mobil uygulamanız bulunmuyorsa, bunu dert etmenize hiç gerek yok. Progressive web app ile web sitesi görünüm ve kullanıcı arayüzünün mobil platform uygulamalarıyla aynı yapıda sunulması mümkün.

Mobil uygulama geliştirmek özellikle masraflı ve oldukça zaman alan bir iş olduğundan dolayı artık pek çok firma, kullanıcı ve web sitesi sahibi, progressive web apps adlı teknolojiyi kullanmayı tercih ediyor. Bu şekilde tasarlanan web siteleri, mobil cihazların tarayıcılarından ziyaret edildiğinde, bir web sitesinden ziyade sanki bir mobil uygulamaymış gibi davranıyor. İşte işin tüm güzelliği burada.

Web arayüzü üzerinden, hem de kolay ve ucuz bir yoldan mobil uygulama performansı ve kalitesinin elde edilmesi gerçekten taktire şayan. İsterseniz progressive web apps’in tam olarak ne olduğunu biraz daha detaylı bir şekilde inceleyelim.

Progressive Web Apps (PWA) nedir?

Progressive web apps (PWA), genellikle özel bir kodlama tekniği ile yazılan web sitelerinin, tıpkı bir mobil uygulama gibi kullanılabilmesini sağlayan, aynı zamanda da çevrimdışı olunduğunda dahi erişilmesini sağlayan yeni bir teknolojidir. Gün içerisinde ziyaret ettiğimiz pek çok web sitesi içinde de yer almaktadırlar.

PWA’i oluştururken harcanan zaman, bütçe ve emek, mobil uygulama geliştirmeye oranla, az öncede bahsettiğimiz üzere oldukça az olmaktadır. Yani bir şekilde pek çok açıdan daha akıl karı ve kolay bir iş diyebiliriz. Tabii ki bu durum, PWA’lerin mobil uygulamaların yerine geçebildiği anlamına gelmiyor. PWA’ler özellikle web deneyimimizi pürüzsüzleştirmek ve kolaylaştırmak için varlar, bize her koşulda en doğru ve stabil sonucu vermek üzere tasarlanmışlar.

PWA’ler herkes tarafından herhangi bir ön bilgiye gerek olmadan, kolaylıkla çalıştırılabilen uygulamalardır. Çünkü bu uygulamalar tarayıcının içinde bütünleşik olarak bulunurlar ve çalışırlar. Düşük bağlantı hızlarında ve özellikle çevrimdışı durumlarda da rahatlıkla kullanılabilen PWA’ler, genel olarak tüm platformlarda kullanılabilen bir yapıya sahiptir. Mobil uygulama olmamasına rağmen öyleşmiş gibi davranan PWA’ler, bu sebeple mobil uygulamalara oldukça benzer bir yapıdadırlar. Hatta bazı durumlarda PWA’ler ile mobil uygulamalar birbirine bile karıştırılabilir.

Arama motorlarında rahatlıkla bulunması ve kullanıcılar tarafından kolaylıkla paylaşılabilmesi de PWA’lerin öne çıkan önemli özelliklerindendir. Progressive web apps genel olarak kullanıcıların davranışlarını ve tercihlerini dikkate alan gelişmiş parametreler kullanırlar. Bu sayede, kendini kullanan kişilere oldukça kolay bir şekilde, ilgi duyacağı içerikleri ya da web sayfalarını sunabilir ve önerebilirler.

PWA hangi açılardan daha avantajlı?

Bu güncel sistemin birçok avantajı var. Bunlardan en önemlisi ve dikkat çekici olanı ise şüphesiz, PWA’lerin sorunsuz bir şekilde her cihaz ve tarayıcı üzerinden çalışabilmeleri. Bunun için de aygıtınızın donanımının yüksek ya da düşük performanslı olması önemli değil. Ayrıca PWA’ler, kullanıcılarına oldukça yüksek bir performans sunar. Geliştirme maliyetleri açısından da epey hesaplı olduklarını belirttiğimiz PWA’ler, sadece tek bir yapıda ve formatta var olduğundan, bütün cihazlar üzerinde aynı şekilde ve sorunsuz olarak çalışırlar. Bu sebeple farklı sürümlere ihtiyaç duymaz. Bu da onların neden bu kadar kullanışlı olduklarını kanıtlar.

Sistemin, önemli olarak nitelendirebileceğimiz bir diğer avantajı ise, kullanım için herhangi bir yükleme yapmak zorunda olunmayışı. PWA’ler tarayıcı ve siteyle bütünleşik oldukları için rahatlıkla kullanılabilirler. Mobil uygulamalarda olduğu gibi yüksek kapasiteli dosya indirme işlemlerine gerek duymazlar. Ama verdikleri sonuç neredeyse mobil uygulamalardakiyle aynıdır.

Her şeyin hızlı bir şekilde mobile kaydığı bir dönemden geçiyoruz ve bu süreçte özellikle adaptasyon konusu oldukça önemli bir faktör. Çağa ayak uydurmak her yönden değerli bir argüman. Progressive Web App’lerin, dijital hayatı kolaylaştırmak için tasarlanmış altyapılar olduğundan bahsettik. Artık insanlar internette gezinmek için bile mobil cihazlarını bilgisayarlarına tercih ediyorlar. Ve bu durum gün geçtikçe artarak devam etmekte. O yüzden web sayfalarının mobil cihazlarda doğru görüntülenmesi ve doğru bir şekilde çalışması oldukça büyük bir önem taşıyor.

Yazı: Can Genca


 

Exit mobile version