TP-Link Deco X20

Diğer tüm Tp-Link Deco serisi ürünler ile göz açıp kapayıncaya kadar iletişim kurmaya başlayarak, mesh sistem oluşturmanızı oldukça basitleştiren Deco X20, bünyesindeki Wi-fi 6 ve OFDMA teknolojileri önümüzdeki yılların vazgeçilmezi olacağını hissettiriyor.

İncelememizde üzerinde durmak istediğimiz ilk özellik, güncel teknolojileri takip eden okuyucularımızın bir süredir görmeye, belki de kullanmaya başladığı bir teknoloji olan Wi-fi 6, yani 802.11ax Wi-fi standardı. Bu noktadaki TP-Link Deco X20 Wi-Fi 6 teknolojili Deco X20 Mesh sistemi, 5GHz bandında 1201 Mbps, 2.4GHz bandında ise 574 Mbps olmak üzere toplamda 1800 Mbps’ye varan kablosuz hızlara ulaşabiliyor. Fakat Deco X20’nin tek özelliği hızlı bir modem olması değil. Bünyesindeki OFDMA ve MU-MIMO Teknolojisi, daha fazla cihaza eş zamanlı iletim sunmak için dört kat daha fazla kapasite sunabiliyor.

Dikgen Frekans Bölmeli Çoğullama diye çevirebileceğimiz OFDM teknolojisi, aynı anda farklı hızlara ihtiyaç duyan birden fazla ürünün frekanslarını sırayla iletmek yerine, aynı anda ve hız gereksinimlerine göre düşeydeki frekans dalgalarına ayırıp sunabiliyor. Böylece A ürününün ihtiyacı bitene kadar B ürününün internet gecikmesi yaşadığı günler geride kaldı diyebiliriz. Mu-Mimo da, daha önce de Tp-Link ürünlerinin bazılarında gördüğümüz, internete bağla cihaz yani istemci ile modemin birden fazla kanalla iletişim kurmasını ve veri trafiğinin hızlanmasını sağlayan bir teknoloji.

Tekli, ikili ve üçlü setler olarak satılan Deco X20’nin incelemesini yaptığımız tekli modülü yaklaşık 200m2 lik bir çekim alanına sahip. Beamforwarding ile istemcinin yerini takip edebilen X20 evinizde tek bir ağ adı oluşturuyor ve yer değiştirip bir diğer Deco ürününün kapsama alanına girdiğinizde bile kopma yaşamamanıza neden oluyor. Mesh olmayan ağ tekrar edici cihazlarda ikinci bir ağ ve ağ adı olduğu için odadan odaya geçerken dahi kısa kopmalar yaşandığını hatırlatalım.

Deco X20’nin bir diğer güzel özelliği ise içinde HomeCare adını verdiği bir antivirüs yazılımının olması. Tp-Link’in Trend Micro ile beraber ürettiği bu yazılım günde 8 milyar linki inceleyerek zararlı yazılımları engelleyen tecrübeli firma Trend Micro ile evinizdeki savunmasız akıllı cihazlarınız da güvende olacakları. Arayüzündeki bir diğer güzel özellik ise ebeveyn kontrolü. Bu kontrol ayarları standart ebeveyn kontrolleri gibi kelime veya site kısıtlamaları yapabiliyorken Tp-Link bunun ötesine geçmiş ve ebeveynlere çocuklarının nerelerde vakit geçirdiğini raporlayabiliyor, çevrim içi sürelerini önceden belirleyebiliyor ve istediğiniz cihazlara istediğiniz ağ önceliklerini atayabiliyorsunuz. 150 cihaza kadar bağlantı desteği sunan Deco X20 ile ağ önceliklerinizi belirleyerek, 4k TV keyfinizi, sadece tarayıcı kullanan biri tarafından sekteye uğratmıyorsunuz.

Oldukça elegant bir tasarımla salonunuzda adeta bir dekoratif öğe gibi duracak olan Deco X20’nin kutusundan yassı bir ethernet kablosu ve adaptörü dışında kullanıcı kılavuzu çıkıyor. Deco uygulaması ile telefonunuzdan kolayca kurulum yapabileceğinizi, istediğinizde farklı model dahi olsalar Deco ürünleri ile ağınızı genişletebileceğinizi hatırlatalım.

Artıları:

* Wi-fi 6

* OFDMA ve MU-MIMO Teknolojisi

* Tasarımı

Eksileri:

* Fiyatı

 


 

Exit mobile version