TP-link Archer C80 AC1900 Router

Yazı: M. Kemal Metin

TP-Link’in oldukça geniş ürün yelpazesinin yeni parçalarından olan 4 antenli Archer C80, gayet sade ve kaliteli bir tasarıma sahip. TP-Link logosunun olduğu yüzeydeki üçgen prizmalar hoş bir göz illüzyonu sağlarken, parlak şeritler de kaliteli teknik özelliklerini destekliyor. Cihazın gövdesinde oldukça hızlı kablolu bağlantı sağlayan Gigabit Ethernet bağlantı noktaları (1 WAN + 4 LAN) ve 5 led bildirim ışığının olduğunu ve bu led aydınlatmaların oldukça küçük ve birbirine yakın konumlandırılmış olmasından dolayı yandıklarında da sade bir görünüm ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Kutusunda güç adaptörü, ethernet kablosu ve dokümanları ile gelen Archer C80’in kablosuz ağ şifresini sık sık unutanlar için eklediği wi-fi bilgilendirme kartı da geliyor. Bu sayede fabrika çıkışı ağ şifresini ya da size özel değiştirdiğiniz ağ şifresini yazabilir ve istediğiniz bir yere yapıştırabilirsiniz. TP-Link’in bu üründe de 3 yıl garanti olduğunu da hatırlatıp teknik özelliklerine geçelim.

Archer C80 başta da bahsettiğimiz gibi birçok güncel özelliğe sahip. 2. Nesil 802.11ac ile 5 GHz bandında 1300 Mbps, 2.4 GHz bandında 600Mbps hızı ile toplamda 1900 Mbps hız sunan Archer C80, bu hızların aktif kullanımında da kullanıcı dostu teknolojilerle hayatı kolaylaştırıyor. 3×3 MIMO, Beamforming, Airtime Fairness ve Smart Connect bunlardan sadece birkaçı. 3×3 MIMO sayesinde 3 gönderici 3 de alıcı sinyal kanalınız oluyor.

Hız söz konusu olduğunda aklımıza gelen arabalardan yola çıkacak olursak 3×3 MIMO farklı hız ve genişlikteki 3 gidiş, 3 dönüş ile toplamda 6 şeritli otoyol diyebiliriz. 802.11ac ile hesaplarsak bir eski teknoloji 2×2 MIMO versiyonunda (2 x 433 Mbps) hız söz konusuyken, 3×3 MIMO ile 1.3 Gbps (3 x 433 Mbps) hız almak mümkün. Beamforming ise Archer C80’in internet sinyallerini küresel bir hacme rastgele yaymaktansa, kullanıcısını ve ihtiyacını geri besleme ile ölçerek, ihtiyaca yönlendirilmiş bir sinyal ile kaliteli bir bağlantı kurmayı sağlayan bir teknoloji. Bu sayede yönlendirici gücünü ihtiyaç olan noktalara yönlendirerek daha sağlıklı bağlantı sağlıyor. Airtime Fairness ise genel olarak yavaş hızda kullanım sağlayan cihazın, daha yüksek hızda bağlantı ihtiyacı duyan cihazı bekletmesine engel oluyor.

Diğer TP-Link ürünleri gibi kullanıcı dostu kolay bir kuruluma sahip Archer C80’i Apple veya Google marketten indirebileceğiniz Tether uygulaması ile kontrol edebiliyor, ebeveyn kontrolleri kapsamında sınırlamalar yapabiliyorsunuz.

Yeni bir modem almaktansa, alacağınız verimi en yüksek noktaya taşıyacak bir yönlendirici almak aslında çok daha uygun bir çözüm olabiliyor. Archer C80, bu savı kanıtlayan iddialı modellerden biri.

Artıları:


 

Exit mobile version