TP-Link Archer AX73 Modem İnceleme

Altı antenli uzay gemisi TP-Link Archer AX73 inceleme konuğumuz oldu…

Yazı: M. Kemal Metin

TP-Link Archer AX73’ün üstünde parlak bir yarımadayı andıran yükselti ve etrafında cihazın pasif soğutmasından alınan verimi en yüksek seviyeye çıkarmak için yüzey alanı büyütülmüş bir tasarım mevcut. Cihazın içinde ise neredeyse cihazın dörtte biri boyutunda bir ısı dağıtıcı metal plaka bulunmakta. Isınan bir dağıtıcıda düşecek performans kayıplarının bu şekilde önüne geçmiş durumda. Farklı boylarda ölçekli zırhlar andıran bu yüzey mat bir desene sahip. Archer AX73 bu sayede 200 bağlantıya izin verirken bile ısınmadan yoluna devam edebilecek kadar iyi bir soğutma tasarımına sahip.

Gövdesindeki 6 adet antenin 4’ü arkada, diğerleri ise yanlarda konumlandırılmış durumda. Cihazda 6 antenin olmasının sebebi de bu antenlerden 4’ünün 5GHz, 2’sinin ise 2.4GHz bantlarıyla çalışıyor olmaları. TP-Link bu modelinde her bir anteni iki bant ile beraber şekilde kullanmamış. Bunun yerine daha performanslı olduğunu düşündüğü için bu şekilde tasarlamış. Böylece antenler istenen belirli frekanslarda daha performanslı çalışabileceklerdi. Fakat antenlerden soldan 1. Ve 3.’nün 2.4GHz bandında olmasının özel bir sebebi olup olmadığını anlayamadık. Cihazın alt yüzeyinde ise duvara asmak için kullanabileceğiniz 2 adet yuva bulunmakta.

Yüksek Hız ve Çekim Gücü

Archer AX73’e teknik anlamda bakıldığında da önceki modellerden olan Archer AX50’nin üzerine oldukça gelişim kaydeden teknik verileri var. Archer AX73, Wi-Fi 6 ile iki bantta da yüksek hızlar alabiliyor. Böylece 5Ghz bandında 4804Mbps (160Mhz 4X4), 2.4GHz bandında ise Wi-Fi ile 574Mbps hıza erişebiliyor. Her ne kadar bunlar teorik ham hızlar olsa da bu değerleri teknik anlamda mümkün kılmak Archer AX73’ün ne denli hızlı olduğunu anlatmaya yetiyor. Archer AX73’ü hızlı kılan bir diğer şey ise 5GHz bandında Archer AX73 1.5Ghz frekansındaki 3 çekirdekli Broadcom işlemcisine ve 512mb ram’e sahip. OFDMA, MU-MIMO, Beamforming, WPA3, OneMesh gibi teknolojilere sahip. Ayrıca, desteklediği Wi-Fİ 6’nın tüm nimetlerinden sonuna kadar faydalanıyor.

Archer AX73 özellikle çekim gücü ile beraber OneMesh ile de kullanıcılarına kolay bir ağ deneyimi sağlıyor. OneMesh ile halihazırda sahip olduğu geniş kapsama alanına eklenecek OneMesh destekli ürünler ile entegre çalışıyor. Böylece aynı ağı geniş bir alanda herhangi bir kopma olmaksızın kullanmayı da mümkün kılıyor. Yine 6 adet anteni ile yüksek çekime sahip. Beamforming yani etkin huzmeleme ile kullanıcısının bulunduğu noktaya sinyalleri odaklıyor. Böylelikle evinizde çekmeyen bir nokta bırakmayacak güzel özelliklerinden biri.

Archer AX73, Tp-Link’in Tether uygulaması ile kurulumu ve web arayüzü de son derece kolay. Ayrıca hem Android hem de iOS destekli akıllı telefonlar üzerinden kolayca yönetilebiliyor.  4 adet Gigabit LAN, 1 adet Gigabit WAN, 1 adet USB 3.0 bağlantı noktalarına sahip. Böylece, farklı hız ihtiyaçlarına sahip değişik cihazların ihtiyaçlarını karşılıyor. Archer AX73, TP-Link HomeShield adını verdiği gelişmiş ticari güvenlik duvarı ile de birçok konuda etkin çözümler sağlıyor. Gerek hızı gerekse de kullanım menzili ile Archer AX73 uzay gemisi görünümünün hakkını veriyor.

Artıları:

Yüksek hız sunması

HomeShield güvenlik duvarı

Eksileri:

Çoklu Gigabit girişinin olmaması

Exit mobile version