TikTok “Konuşma Metni” özelliği nedeniyle davalık oldu

Seslendirme sanatçısı Bev Standing, sesini “Konuşma Metni” özelliğinde izinsiz kullandığı için TikTok uygulamasına dava açıyor. TikTok’un çok sayıda kullanıcısı, söz konusu sesi, platformun bu yılın başlarında başlatılan yeni “Konuşma Metni” özelliğinden tanıyacak. Başlangıçta bir erişilebilirlik özelliği olarak lanse edilmişti. Ancak daha yaratıcı bir şekilde de kullanılabilir. Tabii bu özellik her zaman olumlu şekillerde kullanılamaz.

Xiaomi’nin Bill Gates ile ilgili tweet’i ortalığı karıştırdı

BİRÇOK YENİ ÖZELLİĞİ VAR

TikTok kesinlikle basit bir kısa biçimli video paylaşım uygulaması olarak köklerinin ötesine geçti. Platformda artık yaratıcıların fikirlerini hayata geçirmelerine yardımcı olacak. Yakın zamanda eklenen Stitch özelliği de dahil olmak üzere çok sayıda araç var. Mart ayında piyasaya sürülen video düzenleme özelliği, kullanıcıların klipleri kendi kreasyonlarına göre oluşturması sağlıyor.

Tabii ki, TikTok diğer video düzenleme alanlarında da gelişti. Ocak ayında, TikTok, adından da anlaşılacağı gibi, uygulamanın bir videoda görüntülenen metni yüksek sesle okuması için bir seçenek sunan “Konuşma Metni” özelliğini ekledi. O zamanlar bu özellik, ekrandaki metni okumakta zorlananlar için erişilebilirliği iyileştirmek olarak çıktı. Bununla birlikte, TikTok’un diğer özelliklerinde olduğu gibi, Konuşma Metni’nden yararlanmanın yolları vardır.

TİKTOK DAVALIK OLDU

Law Street Media tarafından bildirilen Beverly Standing, TikTok’un uygulamanın Kuzey Amerika sürümünde yer alan “Konuşma Metni” için kullanılan ses nedeniyle ByteDance‘e resmen dava açıyor. Şikayete göre Standing, Çin Akustik Enstitüsü’nün çevirilere yardımcı olması için çeşitli İngilizce ifadeler kaydetti. ByteDance bu kayıtları Enstitü ile yaptığı bir sözleşme ile elde etti. Bu da platformun özelliği için kullanım sağlayacak. Dava ayrıca, uygunsuz bir şekilde kullanıldığında, Konuşma Metni’ne yönelik sesin Standing’in markasına zarar verebileceğini iddia ediyor.

Bir kez daha, TikTok kendini Amerika Birleşik Devletleri’nde sıcak suyun derinliklerinde buldu. Davanın en yasal sonuçlarına göre, TikTok’un Standing’in sesini izinsiz kullandığını iddia ediyor. Standing bir seslendirme sanatçısı olduğu için, telif hakkı ihlali için potansiyel bir hak talebinde ortaya attı. Böylece yasal olarak kendi mülkleri ve yaşam araçları olarak sözlerini talep etti. Dava, ilk etapta TikTok’un sesi kullanmak için herhangi bir izin alıp almadığına bağlı olarak ilerledi. Kanıtlanırsa, platform muhtemelen şikayetin tazminat taleplerini yerine getirmek zorunda kalacaktır.

Exit mobile version