TikTok’a Milyonlarca Dolarlık Ceza!

TikTok, genç kullanıcıların kişisel verilerini nasıl işlediğini incelemek için inceleme altına alınmıştı. Milyonlarca dolarlık ceza aldı.

TikTok'a Milyonlarca Dolarlık Ceza!

TikTok, genç kullanıcılarının kişisel verilerini nasıl işlediği konusunda platformu yakın incelemeye alınmıştı. Bu inceleme sonucunda genel veri koruma yönetmeliğini (GDPR) ihlal ettiği sonucuna vardı. Son kararla birlikte sosyal ağa 368 milyon dolar para cezası verildiği açıklandı.

TikTok’a 368 Milyon Dolar Para Cezası Verildi

TikTok’un merkezinin bulunduğu ve ilk veri merkezinin yer aldığı düzenleyici kurum olan İrlanda Veri Koruma Komisyonu, TikTok’un 31 Temmuz-31 Aralık 2020 tarihleri arasında 13 ila 17 yaşlarındaki kullanıcılar için gizlilik koruma yükümlülüklerine uyup uymadığını araştırdı.

Düzenleyici kurum, TikTok’un çocuk kullanıcıların (veya yukarıda belirtilen yaş aralığındaki kullanıcıların) profillerini varsayılan olarak herkese açık olarak ayarladığını tespit ettiğini belirtti. Bu, özellikle yayımladıkları videolar da varsayılan olarak herkese açık hale getirildiği ve herkes yorum yapma imkânı tanıdığı için bilgilerinin ulaşılabilir olduğu anlamına geliyor.

Düzenleyici ayrıca TikTok’un 13 ila 17 yaşlarındaki kullanıcıların hesaplarının herhangi bir doğrulamadan geçmeden yetişkin kullanıcılarla paylaşılmasına izin verdiğini belirledi. Hatta bu yetişkin kullanıcının reşit olmayan kullanıcı ile mesajlaşmasına izin vermemesi gerekirken doğrudan mesajlaşmayı etkinleştirmesine izin verdiği görüldü.

TechCrunch tarafından aktarılan bilgilere göre Birleşik Krallık Bilgi Komisyonları Ofisi (ICO), bu yılın başlarında TikTok’u çocukların verilerini kötüye kullandığı için 15,75 milyon dolarlık bir para cezasına çarptırılmıştı. Platformun 1,4 milyon İngiliz çocuğun 13 yaşın altında olsalar bile kaydolmalarına izin verdiği tespit edilmişti.

İrlanda Veri Koruma Komisyonu, TikTok’un 13 yaşın altındaki çocukların kaydolmasına izin verme konusunda GDPR kurallarını ihlal edip etmediğini açıklamadı.

Exit mobile version