Tesla bazı modellerini geri çağırıyor

Elon Musk Tesla hisseleri

Tesla, 9.136 adet “Model X” ve 401 adet “Model Y” dahil olmak üzere ABD’deki araçlarının 9.537’si için geri çağırma emri verdi. Sorunlar, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’ne (NHTSA) dosyalandı ve Tesla, araçları test ve düzeltmeler için geri çağırmayı planlıyor.

Olay en çok iki siparişten daha büyük olanı; 2016 model 9.136 Model X’i etkiliyor. NHTSA raporu, arabaların astarsız uygulanmış olabilecek kozmetik aplikler içerdiğini ve bu da yüksek hızlarda sürerken arabanın tavanındaki döşemenin düşmesine neden olabileceğini söylüyor. Tesla, potansiyel olarak etkilenen arabalara bir tutma testi uygulayacağını ve astarları ve yapıştırıcıları yeniden uygulayacağını, böylece doğru şekilde tekrardan takılacağını söylüyor.

Bu, Tesla için çatı armatürlerinin baş ağrısına neden olduğu ilk olay değil. Yakın zamanda meydana gelen bir olayda, Model Y, kötü uygulanmış bir conta nedeniyle tüm çatısını kaybetti. Ancak o başarısızlığın bugünkü geri çağırılmayla bir alakası yok gibi görünüyor.

401 adet 2020 model “Model Y” araçlar için ikinci, daha küçük bir geri çağırma yayınlandı. Bunun nedeni, “aracın direksiyon mafsallarına bağlanan ön üst kontrol kolunda gevşek cıvatalara sahip olabileceği” şeklinde belirtildi. Cıvatalar düzgün bir şekilde sıkılmadan kol, direksiyon mafsallarından ayrılabilir ve bu da sürücünün otomobili yönlendirme yeteneğini etkileyebilir. Aynı zamanda bu da Tesla otomobilleri için direksiyonun ilk kez bir sorun haline geldiği bir durum değil. Şirket daha önce bir hidrolik direksiyon sorunu nedeniyle Model S serisinden 123.000 aracı geri çağırmıştı.

Tesla, NHTSA raporunda, gevşek cıvatalardan etkilenen yalnızca üç araç olduğunu bildiğini ve genel olarak, her ikisine de bağlı herhangi bir kaza veya yaralanmanın olmadığını söylüyor. Geri çağırmanın, şirketin hisselerinin değerinin S&P 500’e girmesi beklenen 40 milyar dolardan fazla arttığını gören Tesla‘nın son mali başarısı üzerinde pek bir etkisi olması beklenmiyor.

Tesla, geri çağırma için uygun olup etkilenen araçları ücretsiz olarak test edip tamir edeceğini söylüyor.

Exit mobile version