İçerik oluşturucularının önündeki en büyük zorluk, içeriklerini zenginleştirecek görüntüleri ücretsiz bir şekilde kullanamamasıdır. Telif hakkı dolayısıyla içerik üreticileri herhangi bir videoyu alıp doğrudan kullanamaz ancak bunun yerine telifsiz ücretsiz videolar bulabileceği web sitelerini tercih edebilir.
Aslına bakılacak olursa telif hakkını sorun etmeden kullanabileceğiniz çeşitli videolar içeren çok sayıda web sitesi bulunuyor. Henüz bunları keşfetmediyseniz size bu konuda yardımcı olacak bir listemiz var.
Telifsiz Ücretsiz Videolar Sunan Siteler
- Pixabay
- Pexels
- Freepik
- Coverr
- YouTube
Bedava ve telifsiz video bulabileceğiniz ve bunları içeriklerinizde kullanabileceğiniz birbirinden harika stok video siteleri bu şekildedir. Dilerseniz gelin, bunları yakından inceleyelim.
Pixabay
Pixabay, ticari olmayan kullanımlar için son derece zengin bir içerik kütüphanesi sağlıyor. Platformda sayısız videonun yanı sıra müzik, ses efekti, fotoğraf, vektör, illüstrasyon bulmanız mümkündür.
Pexels
Pexels, stok fotoğraf ve video sitesidir. İçerik çeşitliliği bakımından harikadır. Herhangi bir kategoride çok sayıda video bulabilirsiniz. Pexels üzerinde yer alan videolar, kullanıcılar tarafından yayınlanır.
Bir video belirledikten sonra hemen altında lisans bilgisini de göreceksinizdir. Bazı videolar CC0 lisansıyla etiketlenir. Dolayısıyla o videolarla birçok şey yapmanız mümkündür.
Freepik
Freepik hem ücretli hem ücretsiz videolar sunan bir platformdur. Videoların yanı sıra vektör, fotoğraf, simge de Freepik üzerinden edinilebilir.
Coverr
Coverr özellikle markaların video ihtiyacını gideren önemli bir hizmettir. Yüzlerce yüksek kaliteli video sunuyor. Bunu da tamamen ücretsiz bir şekilde yapıyor. Doğa, hayvan, telefon kullanan insan, kahve içen arkadaşlar gibi çok çeşitli videoları Coverr’da bulmanız mümkündür.
YouTube
YouTube aslında telifsiz videolar sunmak üzere tasarlanan bir web sitesi değildir. Herhangi bir içerik oluşturucusunun videolar paylaşabileceği bir platformdur ama kullanıcılarının paylaştığı videolar arasında CC (Creative Commons) lisansı altında yayına alınan videolar da bulunuyor.
Platformda herhangi bir konuda arama yaptıktan sonra filtreleme seçeneklerinden “Özellikler” bölümünden Creative Commons filtresini bulabilirsiniz. Videonun açıklama bölümünde de lisans yazacaktır. Örneğin CC lisansı ile yayınlanan videolarda “Creative Commons Atıf lisansı (yeniden kullanılabilir)” ifadesi yer alır.
Bu videolar YouTube’daki diğer içerik oluşturucuları tarafından yeniden kullanılabilir. Tabii, CC lisansıyla işaretlenen her videonun hakları içerik üreticisine ait olmayabilir. Sonuçta videolar herhangi birisi tarafından yayınlanıyor ve her içeriğin insan denetiminden geçtiği söylenemez. Dolayısıyla söz konusu videoları kullanırken dikkatli olmalı, gerekirse videonun yayınlandığı kanalla iletişime geçmelisiniz.