Telefonu Gece Kullanmak Vücudu Nasıl Etkiliyor?

gece akıllı telefon kullanmanın zararları

Geceleri hemen hepimiz yatmadan önce akıllı telefon larımızı yatakta kullanıyoruz diyebiliriz. Şöyle bir göz gezdiriyor olsak da, gece telefonları kullanmamızın pek çok olumsuz etkiye yol açması söz konusu. Her ne kadar arkadaşlarımızın Instagram profillerini geceleri yatmadan bir kontrol ediyor olsak da, son atılan Twitt’leri incelesek de, zamanımızı verimli şekilde kullanmadığımızın hemen hemen hepimiz farkındayız. Yine de bu durum bizleri gece telefon kullanmamızdan alıkoymuyor.

Sağlığa etkisi üzerine

Bununla birlikte, eğer cep telefonlarımızı gece kontrol ediyor olmamızın sağlımıza olan etkisi hakkında bilgilendirilmiş olsaydınız, bu durumda telefonlarınızı gece yatmadan daha erkenden kapatma konusunu tekrar değerlendirebilirdiniz. Depresyondan, kilo almaya, uykusuzluk problemlerinden, daha pek çok soruna kadar gece telefonları yatmadan önce kontrol ediyor olmak pek çok sorunun habercisi niteliğinde.

Deneyin Sonuçları

850 kişiye yakın bir deney grubu üzerinde yapılan bir çalışmada, gece ışıklar söndürüldükten sonra, mobil telefonları kullanmanın, kötü uyku kalitesi, uyuyamama sorunları ve aşırı yorgunluk semptomlarıyla alakalı olduğu görüldü. Bu konuda giderek artan delillerin yanı sıra uyumadan hemen önce, gözlerimize telefon ışığını yönlendirmek her ne kadar her birimiz yapmaya devam etse de kötü bir etkinin her geçen gün biraz daha ortaya çıkmasına yol açıyor.

Konunun uzmanları, bu tür objelerden gözümüze gece gelen fotonların kişilerin beyinlerine henüz uyuma vaktinin gelmediği sinyalini ilettiğini söylüyorlar. Gözümüze gelen bu fotonlar karşılığında beyne iletilen mesajsa “Uyanık Kal” şeklinde. Ayrıca henüz melatonin salgılanmaması gerektiği mesajı ile birlikte henüz uyku vaktinin gelmediği de beyine iletilen mesaj olarak tabir edilebilir.

Melatonin Üretimi

Melatonin üretiminin kesilmesi ile, akıllı telefonlarınızdan yayılan ışık uyku düzeninizi aynı jet lag’da olduğu gibi bölebiliyor. Yeterli süre aynı döngüyü devam ettirmeniz ise sonuçta depresyona ve uykusuzluk sorunlarına yol açabiliyor.

Eğer günde yedi saatten az bir süre uyku alırsak, beyin hücrelerimiz tarafından üretilen toksinlerin temizlenmesi işlemi de tamamıyla gerçekleşemiyor. İnsanların yüzde 95’inde bu toksinler vücutta kalıyorlar. Bununla birlikte toksinlerin çoğu toplamda kişilerde fazla kilo alma sorunlarını da doğurabiliyor.

Doktorlar uyuyamama sorunları insülin seviyelerinizi bozuyor ve bu da dolaylı olarak vücudunuzun metabolizmasını etkiliyor. Herkesin bildiği üzere, metabolizmanız yediğiniz yemekler sonucunda kilo almanızı engelleyen yegane sistem.

Eğer ekstra birkaç kilonuzu geri vermenin ne kadar bu kadar zor bir işlem olduğu zihninizi meşgul ediyorsa, gözünüzü geceleri akıllı telefonunuzla geçirdiğiniz birkaç dakikadan, birkaç saate kadar geçen süreye dikebilirsiniz.

 

Exit mobile version