Teknoloji Devlerinden Tarayıcı Karşılaştırması İçin İş Birliği!

Teknoloji devleri, tarayıcı karşılaştırması için bir arada toplanıyor. Apple, Google ve Mozilla, bu projede ortak olarak çalışacak.

Teknoloji Devlerinden Tarayıcı Karşılaştırması İçin İş Birliği!

Safari, Chrome ve Firefox’un yapımcıları Apple, Google ve Mozilla, üç şirketin de paylaştığı tweetlere göre tarayıcı karşılaştırması kapsamında bir araya geliyor. Speedometer 3 adlı yeni nesil bir tarayıcı karşılaştırması için iş birliğine giden şirketler, verilerin lehine kullanılmasını engellemek için önceden birkaç önemli kural da belirledi.

Mozilla, birkaç tweetten oluşturan bir zincirde kıyaslamanın neyin önemli olduğu noktasında ortak bir görüşe ulaşılmasına yardımcı olacağına işaret etti. Tarayıcı kıyaslamalarının geçmişten bugüne çok da iyi bir iş çıkarmadığına dikkat çekilen tweet zincirinde 2018 yılında Speedometer 2 piyasaya sürüldüğünde bu alanda büyük bir sıçrama olduğuna yer verildi.

Tweet zincirine göre geçmişteki bazı kıyaslamalardan farklı olarak ortak bir çalışma kapsamında Speedometer 3 üzerinde çalışmalara başlanıyor. Bunu yapmanın oldukça zor bir iş olacağını belirten Mozilla, yine de birlikte çalışmanın onlara Web’i senelerce daha hızlı hâle getirmeye yardımcı olacak en iyi sürümü oluşturma şansı verdiğini belirtti.

Tarayıcı Karşılaştırması İçin Kurallar Belirlendi

Böyle bir kıyaslama için Safari’nin WebKit’i, Chrome’un Blink’i ya da Google’ın V8 motorunu kullanan Mozilla’nın SpiderMoney’i kullanılması kaçınılmaz olarak görülüyor. Bunların kullanılması ile elde edilen sonuçlar doğal olarak şirketlerin açısından biraz rahatsızlık verici olabilir.

Şirketlerin herhangi birinin önüne geçme amacı ile kendi lehine bir adım atmaması için birtakım önlemler alındı. The Verge tarafından paylaşılan bilgilere göre bu önlemler çerçevesinde rekabette haksız bir şekilde öne geçmeye yardımcı olacak bazı kurallar belirlendi.

Bu kurallara göre bazı değişiklikler projeye dahil olan tarayıcı projelerinden en az ikisinin onayını gerektiriyor. Bir diğer deyişle değişiklik için bir fikir birliğine varılması zorunlu tutuluyor.

Exit mobile version