Syntax Error Nedir? Neden Ortaya Çıkar?

Syntax error nedir, neden ortaya çıkar ve nasıl çözülür gibi sorulara sahipseniz bu yazıda tüm soru işaretlerinizi gideriyoruz.

Syntax error nedir

Syntax error nedir sorusu özellikle yazılım dünyasına ilk adımını atan yazılım geliştiricisi adaylarından en çok gelen sorulardan biridir. Programlama dillerini öğrenmeye başlayanların kısa süre içinde denk geleceği bir terim olan syntax hakkında her programcının bilgi sahibi olması gerekiyor.

Bu, kodlama yapmak için kullanılan programlama dillerinin yapısını anlamak ve bir programlama dilinden bir diğerine geçişte iki dil arasında karşılaştırma yapmak için son derece önemlidir. Bu, syntax hatasının neden ortaya çıktığını da anlamanıza yardımcı olacaktır.

Syntax Error Nedir?

Syntax error, kodun okunması için gerekli işaretlerin, sayıların ya da karakterlerin unutulması ya da kullanılmaması sonucunda ortaya çıkan bir hatadır. Sadece bir harf, sayı ya da karakterin yanlış bir şekilde kullanılması, kodun okunmasının önünde engel oluşturur.

Bu hata genellikle yazılımcının kod yazarken bazı önemli ayrıntıları gözden kaçırması ile karşılaşılır. Bir derleyici kullanmak her zaman bu tür hataları yakalamanıza yardımcı olmayabilir. Pratikte bunlar kodun olması gerektiği gibi çalışmamasına neden olsa da derleyici bunun sorun yaratıp yaratmayacağı konusunda size bilgi veremeyebilir.

Bu elbette ki derleyicinin hiç çözüm sağlamadığı anlamına da gelmez. Syntax hatası olduğunda size sorunun nerede olduğu tam olarak gösterilmese de son yaptığınız değişiklikleri ve eklemeleri gözden geçirmenize imkân tanıyabilir. Bu da yaptığınız hatayı düzeltmenize ya da unuttuğunuz eklemeyi yapmanıza olanak sağlar.

Syntax Error Nasıl Ortaya Çıkar?

En yaygın syntax hatalarından biri, satırın sonuna noktalı virgül eklenmemesidir. Bazı programlama dillerinde örneğin bir değişken tanımlarken bunun sonuna noktalı virgül eklemek gerekir ama bu özellikle böyle bir gereksinimi olmayan programlama dilinden böyle bir zorunluluğu bulunan programlama diline geçenler tarafından kolaylıkla atlanılabilen bir detaydır.

Bir diğer yaygın hata da parantezlerin kullanılmamasıdır. Örneğin if yöntemi ile şart koşulmak ve bunların tamamı alt alta normal bir şekilde yazılmak isteniyorsa birçok programlama dilinde süslü parantez kullanmak gerekir.

Örneğin aşağıdaki kod kullanıldığında hata ortaya çıkacaktır.

int main()

cout<<“Hello World”;

return 0;

Buradaki hatayı gidermek için “main()” altında süslü parantez açmak, “return 0;” altında ise süslü parantezi kapatmak gerekir. Kod bu şekilde düzeltildiğinde sorun da çözüme kavuşacaktır.

Exit mobile version