Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri ya da kısaca SVG, benzersiz görüntü formatlarından biridir ama diğer alternatiflerinin aksine görüntüleri oluşturmak için piksellere değil, vektörlere dayanır. SVG formatı nedir sorusunu daha detaylı bir şekilde cevapladığımızda söz konusu formatın ne amaçla kullanıldığını da daha iyi öğreneceksiniz.
SVG Formatı Nedir?
SVG, vektör kullanılarak oluşturulan görüntü formatıdır. SVG dosyaları vektörel olarak depolanır ve daha net grafikler elde ettirir.
Bugün en çok kullanılan görüntü formatları vektör ve raster olmak üzere iki farklı başlık altında toplanabilir. En yaygın görüntü formatları bilindiği üzere PNG ve JPEG olarak karşımıza çıkar.
Bunlar raster grafik formatlarıdır yani görüntü verilerini bitmap adı verilen renkli karelerden oluşacak şekilde saklar. Bu kareler, ekrandaki pikseller gibi ortaya bir görüntü çıkarmak üzere birleştirilir.
SVG formatları daha farklıdır. Bu formatlar görüntüleri bir dizi nokta ve noktalar arasındaki çizgiler olarak depolar. Görüntü yeniden boyutlandırıldığında kalitesi de korunmuş olur. Vektör dosyaları renk verilerini de depolar.
SVG dosyaları, verilerin depolanması için kullanılan bir işaretleme dili olan XML ile yazılır. Bir SVG dosyasındaki XML kodu, görüntüyü oluşturan tüm şekilleri, renkleri ve metni tutar.
Ekrandaki her görüntünün bir kod karşılığı vardır. Bu SVG dosyası web tarayıcısı ya da başka bir uygulamada görüntülenmek istendiğinde önce XML bilgisi alınır. Daha sonra bilgilerden yola çıkılarak bu görüntü ekrana verilir.
Birçok modern web tarayıcısı SVG ile uyumlu olarak çalışır. Bu dosya formatlarını işleme biçimi de bu şekildedir.
SVG temelde bir metin dosyasıdır. Bu da onun kolaylıkla okunabileceği anlamına geliyor. Geliştiriciler doğrudan XML dosyalarında düzenleme yapabilir. Örneğin bir daire çizerseniz bunun rengini XML dosyası üzerinden hızlıca değiştirebilirsiniz.
SVG Formatı Neden Kullanılır?
SVG dosyaları az ayrıntı içeren görüntüler için birebirdir. Bu nedenle yaygın olarak simge, logo ve illüstrasyon çalışmalarında tercih edilir.
Simgelerin basitliği göz önünde alındığında vektörel tabanlı olmaması için ortada hiçbir sebep yoktur. Bu ister bir buton ister bir arama simgesi olsun, değişen çözünürlüğe bağlı olarak en iyi sonucu vermek için vektör kullanılabilir.
Benzer şekilde, logo ve illüstrasyon çalışmalarında da yeniden boyutlandırma gerekmesi ihtimaline karşı da tercih edilebilir.