Spotify’da “Hey Spotify” dönemi başlıyor

London, UK - July 31, 2018: The buttons of the music streaming app Spotify, surrounded by Podcasts, Apple Music, Facebook and other apps on the screen of an iPhone.

2019’da Spotify, otomobil sahipleri için sevgiyle “Car Thing” adını verdiği bir donanım cihazını test etmeye başladı ve bu, Spotify Premium kullanıcılarının “Hey, Spotify” ile başlayan sesli komutları kullanarak müzik ve podcast çalmalarına olanak tanıdı. Geçen yıl Spotify, mobil uygulamasına benzer bir ses entegrasyonu geliştirmeye başladı. Şimdi, “Hey Spotify” ses özelliğine erişim daha geniş bir şekilde kullanıma sunuluyor.

SPOTIFY “HEY SPOTIFY” ÖZELLİĞİNİ YAYINLADI ANCAK AÇIKLAMADI

Spotify, uygulamada birçok kişi için ses seçeneğinin göründüğünü gösteren çok sayıda rapora rağmen, yeni eklemeyi resmi olarak duyurmamayı seçti ve bu durum, kullanılabilirlik konusunda bazı kullanıcı kafa karışıklığına yol açtı.

Örneğin, GSM Arena tarafından hazırlanan bir erken rapor, Android kullanıcılarına kendilerini bu özellik konusunda uyaran bir push bildirimi gönderdiklerini belirtti. Bildirim, kullanıcılara “Mikrofonunuzu etkinleştirip “Hey Spotify, Favori Şarkılarımı Çal” demelerini tavsiye etti. Bildirime dokunulduğunda Spotify, yeni ses arayüzünü başlattı ve burada kullanıcılar, duymak istedikleri müziği sözlü olarak talep edebilmek için uygulamaya mikrofonu kullanma izni vermeye zorlandı.

Kısa süre sonra birkaç satış noktası, özelliğin Android kullanıcılarına piyasaya sürüldüğünü bildirdi ancak bu durumun kısmen doğru olduğu ortaya çıktı.

Facebook Hotline özelliğini test ediyor

NASIL AKTİF EDİLİR?

Görünüşe göre, özellik iOS cihazlara da gidiyor. Spotify uygulamasını burada iOS 14.5 çalıştıran bir iPhone’da başlattığımızda, aynı özelliğin gerçekten de hayata geçtiğini gördük. Ses deneyimine ulaşmak için arama kutusunun yanındaki mikrofon düğmesine dokunmanız yeterlidir. Etrafa sorduk ve iOS işletim sisteminin çeşitli sürümlerindeki diğer iPhone kullanıcılarının da ücretsiz kullanıcılar, Premium aboneler ve Premium Aile Planı aboneleri dahil olmak üzere bu özelliğe sahip olduğunu gördük.

Görünen ekran, büyük, kalın bir metinle “Hey Spotify, çal…” ve ardından rastgele bir sanatçının adını söyleyebileceğinizi gösteriyor. Ayrıca, bu yeni özelliği açmak için alt kısımda büyük yeşil bir düğme bulunuyor.

Bu yenilik etkinleştirildikten sonra sanatçıları, albümleri, şarkıları ve çalma listelerini ada göre sorabilir, ayrıca durdur, duraklat, bu şarkıyı atla, geri dön ve diğerleri gibi komutlarla çalmayı kontrol edebilirsiniz. Spotify, komutu varsayılan olarak robotik bir erkek sesiyle onaylar. (Tercih ederseniz, Ayarlar’da bir kadın sesine geçebilirsiniz).

SES VERİLERİYLE İLGİLİ BİLGİLERİ ŞİRKETE GÖNDERİR

Bu ekran ayrıca kullanıcıları, uygulama sesli komutunu duyduğunda kullanıcının ses verilerini ve diğer bilgileri Spotify’a gönderdiği konusunda uyarır. Ses verilerinin kullanımıyla ilgili Spotify gizlilik politikasıyla ilgili bir bağlantı bulunur. Bu bağlantı, Spotify’ın söylediklerinizin kayıtlarını, dökümlerini ve size döndürdüğü içerikle ilgili bilgileri toplayacağını açıklar. Şirket, bu verileri özelliği iyileştirmek, yeni ses özellikleri geliştirmek ve ilgili reklamlarla kullanıcıları hedeflemek için kullanmaya devam edebileceğini söylüyor. Bilgilerinizi bulut depolama sağlayıcıları gibi hizmet sağlayıcılarla da paylaşabilir.

Politika, geçen yıl başlatılan Spotify’ın sesli reklamlarıyla birlikte kullanılan politika ile aynı görünüyor. Bu nedenle “Hey Spotify” lansmanıyla etkinleştirilen değişiklikleri tam olarak yansıtacak şekilde güncellenmemiş gibi görünüyor. Ancak, diğer ses asistanları gibi Spotify’ın da sürekli kayıt yapmadığını, kullanıcıların uyandırma kelimelerini söyleyene kadar beklediğini gösteriyor.

“Hey Spotify” sesli komutunun “Car Thing” ile kökenleri göz önüne alındığında, mobil kullanıma sunmanın, şirketin yakın gelecekte daha geniş bir kitleye kendi donanımını piyasaya sürmeye hazır olduğuna dair bir sinyal olduğu yönünde spekülasyonlar yapıldı. Halihazırda doğru olabilecek bazı göstergeler var. MacRumors kısa süre önce Car Thing’e ve Spotify uygulamasının kodundaki çeşitli bağlantı parçalarına referanslar ve fotoğraflar bulduğunu bildirdi. Bu, Car Thing’in bu yılın Ocak ayında FCC dosyalarında ortaya çıkmasının ardından, cihazın yakında piyasaya sürüleceğine dair söylentilere yol açtı.

Spotify’a bu sabah yorum için ulaşıldı, ancak henüz bir gün beklemesine rağmen özelliğin lansmanı hakkında herhangi bir yanıt veremedi. Bunun yerine, “maalesef şu anda paylaşacak başka haberleri yok”ifadeleri kullanıldı. Bu ayrıca, bazı büyük projelerin, aksi takdirde daha küçük bir özelliğin lansmanına bağlanabileceğini düşündürmektedir.

Günümüz tüketicileri, teknoloji şirketlerinin veri toplama yöntemlerine karşı dikkatli olsalar da – ve özellikle de üç teknoloji devinin bu cephede kötü uygulamaları itiraf ettikten sonra ses verilerini kullanmaları – özellikle erişilebilirlik açısından sesli komutlar için hala bir kullanım durumu var.

Ve Spotify’dan içerik oynatmak için sesli asistanınızı telefonunuza (veya varsa CarPlay veya Android Auto aracılığıyla) yönlendirebilseniz de, bazıları doğrudan Spotify ile konuşabilmeyi faydalı bulabilir (Özellikle Apple Spotify’a izin vermediği için varsayılan müzik hizmeti olarak ayarlanacak. Siri’yi yalnızca tercih ettiğiniz hizmet olarak Spotify’ı başlatması için eğitebilirsiniz).

Bununla birlikte, “Hey Spotify” özelliğini etkinleştirdikten sonra kullanmakla ilgili ikinci düşünceleriniz varsa, uygulama ayarlarındaki “Sesli Etkileşimler” bölümünden bu özelliği kapatabilirsiniz.

Exit mobile version