Spotify Yeni Podcast Aboneliği Sistemi İle Apple’a Rakip Oluyor

Spotify, gelecek haftalarda, podcast aboneliği sistemi getirecek. Fakat rakibi Apple’ın aksine, abonelik ücretlerinde herhangi bir kesinti yapmayacak. Yani içerik üreticileri, abonelik ücretlerinin hepsini alabilecek. Apple ise bu ücretten yüzde 30 kesinti yapıyor.

Apple’ın yeni hizmeti olan podcast aboneliğine rakip olacak bu sistem, içerik üreticilerinden herhangi bir komisyon kesmeyecek. Bu konuda Apple’ın ve diğer platformların önüne geçebilir. Çünkü bildiğiniz gibi YouTube, Twitch ve Patreon gibi platformlar da ücrette kesintiler yapıyor.

Facebook, Spotify ortaklığını yeni “Boombox” projesiyle genişletiyor

Spotify podcast abonelik sisteminin Apple’dan farkı nedir?

Spotify’ın ücret kesintisi yapmamasının sebebi ise, Spotify’ı tercih edilen platform haline getirmek. Ve tabii ki Apple’a rakip olmak. Böylece, insanlar podcast dinlemek için Spotify’ı kullanmaya başladıkça, hem reklamlardan hem de ücretli premium üyeliklerden daha fazla kazanç elde edebilecekler.

Spotify Podcast

Söylememiz gereken bir diğer şey ise, Spotify’ın Apple üzerinden satın almaya izin vermemesi. Zaten şirket, Apple’ın App Store politikasını eleştiriyordu. Şimdi de Apple üzerinden satın almaya izin vermiyor.

Apple, podcast sisteminde kesilen ücreti ilk yıl yüzde 30, gelecek yıllarda ise yüzde 15 olarak belirledi. Bunların üstüne bir de içerik üreticilerinin, bu sistemde yer alabilmek için her yıl 19.99 dolar ödemesi gerekiyor. Abonelik ücretlerini içerik üreticileri belirleyebiliyor. Tıpkı YouTube katıl butonu gibi bir özellik olduğunu söyleyebiliriz.

Ücret kesintisi olmayacak!

Spotify’ın söylediğine göre bu sistemle amaçladıkları içerik üreticilerinin abonelere özel içerik sunabilmesini sağlamak. Bu özelliği “Stream On” etkinliğinde açıkladılar, ve test etmeye başlayacaklarını bildirdiler. Fakat henüz nasıl çalışacağına dair tam detaylar yok.

Aynı zamanda belirtmemiz gerekiyor ki, şirket, podcast platformunu büyük anlaşmalarla destekliyor. Bunların arasında Prens Harry, Bruce Springsteen ve Meghan Markle gibi isimler yer alıyor. Şirket aynı zamanda Warner Bros, Hollywood yapımcısı Chernin ve Archie Comics ile de anlaşma imzaladı.

 

Spotify Podcast

Şirketin söylediğine göre, 2020’nin son çeyreğinde 2.2 milyon podcast, platformlarında yer aldı. Üçüncü çeyrekte ise bu sayı 1.9 milyondu. Şirketin bu sayıyı epey arttırmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda bu özellik, kesintilerden bıkmış olan içerik üreticilerinin de işine yarayacak.

Black Shark 4, Asus ve Lenovo gibi rakiplerinden sağlam çıktı

Exit mobile version