SpaceX, uzay istasyonuna ikinci bir Dragon kapsülü fırlattı

Starship Roketlerinde Büyük Hayal Kırıklıkları Devam Ediyor

SpaceX, bugün yaklaşık 13:30’da istasyona yanaşmış olan yükseltilmiş Dragon kapsülünü kullanarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na son görevini başarıyla başlattı.

SpaceX, 2012’den beri uzay istasyonuna yeni eşyalar tedarik ediyor ve önceki 20 görevinin tümü için şirket, Dragon kargo kapsülünün orijinal versiyonunu kullanmıştı. Daha sonra SpaceX, insanları ISS’ye ve ISS’den taşımak için yeni bir Dragon kapsülü geliştirmeye başladı. Crew Dragon -veya Dragon 2- adı verilen araç, ilk mürettebatını Mayıs ayında uzaya taşıdı. SpaceX eski Dragon kapsülünü kullanmayı bırakmaya ve hem mürettebatı hem de kargoyu taşımak için yükseltilmiş aracı kullanmaya karar verdi.

Dragon 2 kapsülü, selefine göre bir dizi geliştirmeye sahip; SpaceX, yüzde 50 daha fazla bilimsel yük taşıyabileceğini söylüyor. Yeni Dragon ayrıca uzay istasyonuna otomatik olarak yanaşabiliyor. Önceki versiyonun manuel kontrole ihtiyacı vardı: ISS’ye yavaşça yaklaşırken, istasyondaki bir mürettebat üyesi gelen kapsülü kapmak ve onu açık bir yanaşma limanına taşımak için bir robotik kol kullanacaktı. Dragon 2‘nin kenetlenip ISS‘ye bağlanması için insanlardan herhangi bir yardıma ihtiyacı yok.

Bu görev, istasyon ve astronotlar için malzeme sağlayacak ve aynı zamanda ISS’ye birkaç deney de getirecek. Bunlar arasında, biyominasyonun -kayalardan elementleri çıkarmak için mikroorganizmaları kullanma süreci- mikro yerçekiminden nasıl etkilendiğini test edecek olan Avrupa Uzay Ajansı‘nın Bioasteroid‘i de var. Misyon ayrıca, antiviral ilaç remdesivir‘in etkinliğini artırmaya çalışmak için uzayda ilk COVID-19 ilaç araştırma deneyine sahip olacak. Ayrıca Nanorocks’un ticari hava kilidi modülü -temelde ISS’nin dış tarafına takılan büyük bir metal kap- ISS’nin basınçlı ortamının içinden yükleri ve diğer malzemeleri uzaya taşımak için test edilmiş olacak.

ISS’DEKİ İKİNCİ DRAGON KAPSÜLÜ OLACAK

Bu kapsül uzay istasyonuna ulaştığında, ISS’ye bağlı tek Dragon olmayacak. 15 Kasım’da SpaceX, ISS’ye bir gün sonra istasyona yanaşan başka bir Dragon kapsülünde dört kişilik bir ekip fırlattı. Bu, uçuş yerden indikten sonra ISS’ye yerleştirilmiş iki Dragon olacağı anlamına geliyor. SpaceX’teki Dragon görev yönetimi direktörü Sarah Walker, uçuş öncesinde düzenlediği basın toplantısında, “Uzay istasyonunda aynı anda iki Dragon ilk kez olacak” dedi. “Ve gerçekten de, en azından 2021’in sonuna kadar, yakın gelecekte Dragon mevcudiyetinin devam edeceği bir sezonun habercisi.”

SpaceX, görev için daha önce üç kez uçan bir araç olan Falcon 9 roketlerinden birini kullanıyor. Aslında, Mayıs ayında SpaceX’in iki istasyondan oluşan ilk mürettebatını fırlatan aynı roket. Uçuştan sonra Falcon 9, SpaceX’in Atlantik’teki drone gemilerinden birine inmeye çalışacak. Dragon kapsülünün ISS’ye 7 Aralık’ta yanaşması bekleniyor.

Exit mobile version