SpaceX Starship için ilk sabit ateşleme yapıldı!

starship

SpaceX tarafından bugün yapılan statik ateşlemeyle (roketin yere sabit kalarak kısa süre motorlarını ateşlemesi) birlikte Starship yavrusu diyebileceğimiz Starhopper, motorunu ilk kez çalıştırdı. Roketin son halinde çok sayıda Falcon motoru bulunacak.

Boca Chica fırlatma tesisinde yapılan denemede yeni Raptor motorları ilk kez bu gövdede ateşlendi ve firmanın Starship roketinde de aynı motorlar yer alacak. Bildiğiniz üzere Starship alt Dünya yörüngesine 100 ton taşıma kapasitesine sahip ve insanları Ay ve Mars’a götürmeyi hedefliyor.

Starhopper konusuna dönecek olursak, roketin iniş kapasitesini test etmek amacıyla yerden çok havalanmayan ve ufak “hoplar” yapan roketin adı bu sebeple Starhopper. Daha önce aynı taktikle Falcon 9 roketlerini de test etmiş olan SpaceX, onlara da Grasshopper adını vermişti.

Elon Musk’ın sahipliğindeki SpaceX’in yeni roketi, planlara göre 2022 yılında ilk kargo uçuşunu gerçekleştirecek. Bunların hepsi yolunda giderse 2023 yılında insanlı uçuşlar hedefleniyor. Bu uçuşların ardından sonraki adım ise 2024 yılında Mars’a insanların gönderilmesi olacak. Gidenlerin robot destekçileriyle beraber 2028 yılında bir Mars istasyonu kurmuş olacağı düşünülüyor.

Elon Musk’ın attığı tweetten öğrendiğimize göre ise firma bunlara ek olarak Starship gövdesinde kullanılacak ısı kalkanını test ediyor.

Exit mobile version