Sony Alpha 9 Mark III İnceleme

Sony Alpha 9 Mark III inceleme yazısı ile fotoğraf makinesine dair merak edilen her şeye detaylı olarak değiniyoruz.

Özellikle dış mekanlarda hızlı aksiyon için son derece kullanışlı, çok hızlı ve yönetimi kolay olan fotoğraf makinesi mi arıyorsunuz? Sony Alpha 9 Mark III inceleme yazısı sayesinde arayışınız son bulabilir.

Geçtiğimiz aylarda dünya lansmanı Antalya, Türkiye’de yapılan Sony Alpha 9 Mark III konusunda lansmana katılan yayıncılardan biri olan yazı işleri müdürümüz Cem Kıvırcık, deneyimlerini ve örnek fotoğrafları Photoline’da paylaşmıştı.

Sony Alpha 9 Mark III dergimizin üyesi olduğu Technical Image Press Association (TIPA) laboratuvarlarında mühendisler tarafından detaylı bir incelemeye tabii tutuldu. Biz de TIPA TESTLAB’de yapılan bu testlerin sonuçlarını ve mühendislerimizin görüşlerini sizlerle paylaşıyoruz.

Sony Alpha 9 Mark III İnceleme Detayları

Sony Alpha 9 Mark III, global deklanşöre sahip aynasız bir fotoğraf makinesi. Bu yenilik, hızlı hareket eden nesnelerin distorsiyonsuz görüntüleri anlamına gelmekle birlikte, daha loş koşullarda gürültü ve odaklama kaçırma ile ilgili bazı sorunları da beraberinde getirebiliyor (küresel deklanşörlü bir sensör için tasarım gereksinimleri nedeniyle).

Test merkezimizde, görüntü kalitesi ölçümleri Sony FE F1.2 50mm GM lens kullanılarak yapılırken, kullanım değerlendirmesi Sony FE F2.8 24-70mm GM II lens ile gerçekleştirildi.

Sony Alpha 9 Mark III’de çözünürlük, ölçülen ISO aralığı boyunca (ISO 250’den ISO 12800’e kadar), teorik maksimumun %80-88’inde tutarlı. Doku (Texture), ISO 400’e kadar olan ISO’larda hassas bir doğrulukla yeniden üretiliyor.

Sony Alpha 9 Mark III İnceleme Detayları

Daha yüksek ISO’larda doku üretimi daha az mükemmel ve test edilen en yüksek ISO’da da ince ayrıntılarda oldukça fazla yapaylık görülüyor. En düşük doğal ISO değeri 250 olduğundan, 125’lik daha düşük (genişletilmiş) ISO’nun çözünürlük ve ince ayrıntıların yeniden üretiminde neredeyse ISO 250 kadar iyi olması ilginç.

Test edilen herhangi bir ISO değerinde çekilen ve küçük bir ekranda veya büyük bir baskı olarak görüntülenen görüntülerde görsel gürültü (visual noise) fark edilemiyor (VN2 ve VN3). Ancak %100 büyütme gibi zorlu bir durumda, test edilen her ISO değerinde çekilen görüntülerde parazit fark edilebilir.

A9 III, saniyede 120 kareye kadar olağanüstü yüksek hızlı seri çekim özelliğine sahip. Bu da sadece birkaç dakikada birkaç yüz görüntünün sıralanabileceği anlamına geliyor. Sony, yeni bir seri çekimin nerede başladığını göstermek için bir okla “en üstteki görüntüyü” faydalı bir şekilde ekliyor. Bu, çok sayıda görüntüyü görüntülemek ve sıralamak için kullanışlı.

A9 III’ün otomatik netlemesi hızlı çalışıyor ve koyu renk gözlü, sayfalarda görmüş olduğunuz koyu renk başlı bir köpeğin görüntülerini yakalamak, iç mekânda çekim yaparken bile çoğu zaman tam istediğiniz yerde netleme ile sonuçlanıyor.

Alpha 9 Mark II’ye göre önemli bir avantajı, yeni makinede kullanıcının bir hayvana mı yoksa bir insana mı odaklanmak isteyeceğini belirlemek yerine konu tanımlamasını insan veya hayvan olarak ayarlayabilmesi. Bu, örneğin insanların evcil hayvanlarıyla birlikte portre çekimlerinde faydalı olabilir. Böcek, kuş, uçak ve diğer araçlar da sunulan seçenekler arasında ve bunlar monitördeki sanal bir düğmeye tek bir dokunuşla hızla ayarlanabiliyor.

A9 III çok sayıda kontrol seçeneği sunuyor: “Menüm” ve bir gösterge paneli içeren dokunmatik kontrollü ana menü, on iki öğeli bir fn menüsü ve ayrıca ekranda sanal düğmeler bulunuyor. Makine üzerindeki düğmeler ve ayar çarklarıyla geleneksel ayarların yapılmasını da pratik ve kolay. Odak tipi ve sürüş modu, çekim modu ve pozlama telafisi, fotoğraf makinesinin üst plakasındaki kilitlenebilir ayar çarkları kullanılarak değiştirilebiliyor.

USB-C bağlantısı hem şarj ve görüntü aktarımına hem de uzaktan çekime olanak tanıyor. Saha denemelerinde şarjın nispeten yavaş olduğunu gördük. Bu nedenle kameranın USB-C bağlantı noktasından da çalıştırılabilmesi yararlı olacaktır. Ayrıca, iki pil alabilen dikey bir battery grip de ayrı bir aksesuar olarak satın alınabiliyor.

Bu ergonomik fotoğraf makinesi neredeyse tek elle kullanılabiliyor. Düğmelere ve küçük kumanda koluna fotoğraf makinesini tutarken sağ elin parmakları ve başparmağıyla erişilebiliyor. Fakat tek elle uzun süre çekim yapmak isteyecek kadar hafif olduğunu da söyleyemeyiz.

Video

Video, kırmızı noktalı video kayıt düğmesi kullanılarak doğrudan fotoğraf modunda iken kaydedilebiliyor. Alternatif olarak, kamera video moduna geçirilebiliyor ve aynı düğme videoyu başlatmak ve durdurmak için kullanılabiliyor. Videolar, çekim modu kadranı aracılığıyla seçilen çekim modunda çekiliyor. Böylece, fotoğraf makinesi akıllı otomatiğe ayarlanırsa, kırmızı video kayıt düğmesine basıldığında video için sahne tanıma özelliği kullanılabiliyor.

4K formatındaki video kareleri hem düşük hem de yüksek ISO’da teorik maksimumun %106’sı ile mükemmel çözünürlük gösteriyor. Doku üretimi test edilen her iki ISO değerinde de aynı.

Keskinleştirme, hareketsiz görüntülerde görülenden daha hafif. Görsel gürültü sonuçları, özellikle gürültünün hiçbir görüntüleme koşulunda gözlemlenemeyeceği ISO 250’de oldukça iyi.

Sony Alpha 9 Mark III Teknik Veriler

Testte kullanılan lensler: Sony FE F1.2 50mm GM ve Sony FE F2.8 24-70mm GM II

Belirtilen piksel sayısı ve çip boyutu:

Kamera gövdesi ve lenslerin fiziksel boyutları:

Durağan görüntüler için çözünürlük ayarları:

Otomatik odaklama ayarları:

Vizör tipi ve boyutu

Şarj:

Görüntü Sabitleme:

İnternet Bağlantısı:

Şarj ve Bateri

Yazılım

Toplam TIPA notu: 85

Exit mobile version