Snapseed püf noktaları

Yzn: Berke Araklı
Günümüzde genel eğilim mobil fotoğrafçılık… Ancak, fotoğrafın çekim aşamasından sonra işleme aşamasında da mobil çözümler mevcut. Google”ın fotoğrafçılara sunduğu Snapseed mobil uygulamasıyla birkaç dakika içinde fotoğraflarınızı görsel açıdan çok daha cazip hale getirebilirsiniz.

Fotoğraf çekmek bir süreç. Görmek, tekniğine uygun çekmek ve daha sonra onu işleyerek güzelleştirmek… Birçok fotoğrafçı Photoshop, ya da Lightroom gibi fotoğraf işleme yazılım ve uygulamalarını kullanıyor. Ancak çok daha hızlı ve pratik bir uygulama var: Snapseed…

Benim tabirimle hayat kurtarıcı olan bir uygulama olan Snapseed, 2012 yılında Google tarafından satın alındıktan sonra her fotoğrafçının akıllı telefonunda bulunması gereken bir uygulama olma yolunda büyük gelişmeler kaydetti. 

Snapseed fotoğraf düzenleme uygulamasıyla fotoğraflarınızın en detay ayarlarını yapabilir, onlara çok güzel efektler verebilir, hatta istenmeyen nesneleri bile bir yere kadar silebilirsiniz. Uygulamada 29 farklı işe yarayan araç ve filtre var. Daha önce ücretli olan bu uygulama şu anda AppStore ve Google Play üzerinden ücretsiz olarak indirilebiliyor. JPG ve RAW fotoğraf düzenleme imkânı sunan Snapseed bu özelliğiyle diğer uygulamalardan ayrılıyor. Kullanımı kolay ara yüzü ve sunduğu birçok seçenek fotoğraf tutkunlarını fazlasıyla memnun ediyor.

Şimdi sizlere Snapseed”le birkaç dakika içinde fotoğraflarınızı daha canlı, daha albenili bir şekilde işlemenin püf noktalarını anlatacağım…

 

1 – Daha keskin ve canlı fotoğraflar için
öncelikle bir fotoğrafı işlemeye başlamadan önce o fotoğrafta ne gibi düzenlemeler yapacağınızı belirleyin. örneğin fotoğraf karanlık ise parlaklığı açmak yerine Araçlar (Tools) bölümünden Fırça”yı (Brush) kullanarak pozlama özelliğini +3 veya +7 gibi değerlere çekerek fotoğrafı boyayın. Bu değerler fotoğrafınızın ne kadar karanlık olduğuyla doğru orantılı tabi. Yani fotoğrafınız ne kadar karanlık ise pozlama değerini o kadar arttırabilirsiniz. Bu işlem fotoğrafın parlaklığını açmak yerine daha doğal bir görünüm verecektir. 

çektiğiniz bir fotoğrafı uygulamadan açtığınız anda araçlar kısmına tıklayarak detaylı bir panelle karşılaşırsınız. Fotoğrafın daha canlı ve keskin gözükmesini istiyorsanız, Ayrıntılar bölümünden fotoğrafın yapısını %20 ve %30 arası gibi değerlerle değiştirip, daha net bir görünüm sağlayabilirsiniz. Bu işlemi yapmak için, Ayrıntılar (Details) kısmına girdiğiniz an parmağınızı aşağı doğru çekerseniz açılan panelden yapı ve keskinlik ayarlarını değiştirebilirsiniz. Değerleri düşürmek için parmağınızı sağa, yükseltmek için sola doğru çekmeniz yeterli olacaktır.

Fotoğrafınızın renklerini daha canlı bir görünüme kavuşturmak için ise İnce Ayar (Tune Image) kısmına girdikten sonra açılan panelden yine aynı şekilde Ortam”ı (Ambiance) seçip, değerleriyle oynayabilirsiniz. Zamanla bu işlemler el alışkanlığı ile 1 dakikadan daha az bir sürede gerçekleşebiliyor.

2 – Portreleriniz hiç bu kadar güzel olmamıştı
Yaklaşık altı yıldır fotoğrafla uğraşan biri olarak, şu ana kadar çektiğim bütün kareleri telefonla düzenlediğim söylenebilir. Genellikle sokak ve insan fotoğrafları çektiğim için, Snapseed uygulamasının Portre (Portrait) özelliğini sıkça kullanıyorum ve bu özellik fazlasıyla işimi görüyor. Bunu yapmak için yine Araçlar (Tools) kısmından Portre”yi seçtikten sonra bu panelden fotoğrafınızdaki insanın yüzünü ön plana çıkartabilir, yüzünü pürüzsüzleştirebilir hatta gözlerini daha belirgin bir hale getirebilirsiniz. Ben genellikle yüzü öne çıkarma kısmını %30 pürüzsüzleştirmeyi %15 ve gözleri öne çıkarma kısmını yine %30 gibi bir değerlerde kullanıyorum. Bu tabii ki sizin göz zevkinize kalmış bir durum ama fotoğrafı doğalığından çıkarmamaya özen göstermenizde yarar var. 

3 – İstemediğiniz nesnelerden ve lekelerden kurtulun. 
Snapseed uygulamasının en sevdiğim özelliklerinden biri olan İyileştirme (Healing), adeta fotoğrafçının can simidi gibi. çektiğiniz fotoğrafta yerde bir çöp mü var? Ya da yüzde bir sivilce veya istenmeyen bir leke… Bu özellik sayesinde hepsinden kurtuluyorsunuz. Uygulamanın İyileştirme kısmına girdikten sonra silmek istediğiniz yere iyice zum yapmanız gerek, böylece en verimli sonucu alacaksınız. Yok etmek istediğiniz bölgeye zumladıktan sonra parmağınızla hafifçe üstünü boyamak yeterli… Bu rötuş işlemi sadece birkaç saniye sürüyor ve verdiği sonuç mükemmel… 

4 – Fotoğraflarınızı dilediğiniz gibi kırpın
Aslında çok basit bir işlem gibi gözüken, çoğu uygulamada hatta günümüzde telefonların kendisinde bile olan bu kırpma işlemi göründüğü kadar basit bir olay değildir. Fotoğraflarınızı göze en uygun hitap edecek şekilde kırpmanız gerekir. “Altın oran” denilen teknikte çektiğiniz fotoğrafı hayalinizde dokuz eş parçaya bölüp, dikkat çekmesini istediğiniz nesneyi, bu kesişim noktalarına yerleştirebilirsiniz. Snapseed size 8 farklı Kırpma Oranı (Crop) veriyor. Bunların içinden Instagram standartı olan 5:4 oranı veya kare gibi klasik boyutları seçebilirsiniz. Hatta Instagram hikayeleri için 16:9 seçeneği de mevcut… Ayrıca uygulamada bu oranları seçmeden istediğiniz oranda kırpma işlemini de gerçekleştirebilirsiniz. 

 

5 – Efektlerle daha iyi bir görünüm…
Her fotoğraf düzenleme programında olduğu gibi Snapseed’in de değişik efektleri var. Siyah beyaz (Black and White), grenli film (Grainy Film) ve Klasik efektleri (Vintage) gibi… Kişisel olarak bunların içinde en çok Grenli Film efektini kullanıyorum. Araçlar (Tools) panelinden Grenli Film”i seçmeniz yeterli. Uygulama zaten size 18 efekt içinden en doğrusunu kendi seçiyor ve bu efekti %25 gibi bir gren oranında açıyor. Bu oranı kendi isteğinize bağlı olarak değiştirebiliyorsunuz. Ben genellikle gren oranını sıfıra düşürdükten sonra efekti uyguluyorum. Aralarında en çok beğendiğim X01 ve X03 efektleri fazlasıyla işimi görüyor. Ayrıca uygulamanın siyah beyaz tonları da çok güzel ve bu siyah beyaz efektlerin parlaklık, kontrast gibi ayarlarıyla oynayıp gren verebiliyorsunuz.

6 – Sadece istediğiniz bölgeye işlem uygulayın
Birçok fotoğraf işleme uygulamasında olmayan, bölgesel işlem için Araçlar (Tools) panelinden Seçmeli (Selective) kısmını seçmeniz gerekiyor. İşlem yapmak istediğiniz yere iyice yakınlaştıktan sonra o bölgeye dokunup, parmağınızı yukarı aşağı hareket ettirerek seçenekleri görebilirsiniz. Burada size Parlaklık, (Brightness), Kontrast (Contrast), Doygunluk (Saturation) ve Yapı (Structure) ayarları karşınıza çıkacak. Bunlardan birini seçerek sadece seçtiğiniz bölgede işleme yapabiliyorsunuz. 

7 – Fotoğraf üstüne fotoğraf …
Snapseed uygulamasının bu özelliği ile dilediğiniz iki fotoğrafı üst üste ekleyebilir ve istediğiniz fotoğrafın Opaklık değerini değiştirebilirsiniz. Böylece hangi fotoğrafın daha ön planda olacağına karar verebilirsiniz. Bu işlem için Araçlar (Tools) bölümünden çift Pozlama (Double Exposure) kısmını seçtikten sonra fotoğrafınızın üstüne ekleyeceğiniz başka bir kareyi seçmeniz yeterli olacak. Sonrası sizin zevkinize kalıyor.

8 – Fotoğrafın kadrajını değiştirmek
Bu özellik sayesinde çekmiş olduğunuz bir fotoğrafın daha sonradan kadrajını değiştirmek sizin elinizde… örneğin çok aşağıdan veya çok yukarıdan çektiğiniz bir fotoğrafı sonradan uygulamanın Perspektif (Perspective) özelliği ile normal haline getirebilirsiniz. Bu işlem için yine uygulamanın Araçlar (Tools) bölümünden perspektif ayarını seçin ve parmağınızı yukarı aşağı veya sağa sola hareket ettirerek dilediğiniz kadrajı kendiniz ayarlayın. 

9 – Fotoğrafa yazı eklemek
Dilediğiniz bir fotoğrafa Snapseed uygulamasının Metin (Text) ekleme özelliğiyle 38 farklı yazı karakteri ve birçok renk seçeneği ile yazı ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu yazının Opaklık ayarını da değiştirmek mümkün. Bu işlem için Araçlar (Tools) bölümden metin kısmını seçtikten sonra dilediğiniz yazıyı yazın. örneğin, yazınızın daha az belirgin olmasını istiyorsanız Opaklık ayarını düşürebilir, tam tersi belirgin olmasını istiyorsanız Opaklık ayarını yükseltebilirsiniz. 

 

Exit mobile version