Smart TV’lerin Kare Ası 

İzleyenleri ekran karşısında kendisine hayran bıraktıran Smart-Akıllı TV’ler… 

Smart TV, esasen internet özellikli herhangi bir televizyondur. Yani Netflix, Hulu ve Amazon Prime Video gibi akışlı uygulamaları ve hizmetleri yükleyebileceğiniz TV’lerdir. Farklı TV üreticilerinin kullanılabilirlik, hız, arama kalitesi ve uygulama desteği türüne göre değişen kendi özel akıllı TV platformları vardır. Örneğin bazılarında Disney Plus eksik olabilir. Diğerleri komutları tıklamak yerine üstün sesli arama özelliğine sahip olabilir… 

 

4K çözünürlük şart mı? 

4K çözünürlük, en azından çoğu TV şirketinin tanımladığı şekilde, 3840 x 2160 piksel veya 2160p’dir. Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, Full HD 1080p yani 1920 x 1080 çözünürlüklüdür; 4K ekranlar yaklaşık 8 milyon piksele sahiptir. Bu da tek bir 1080p setinin görüntüleyebileceğinin yaklaşık dört katına eş değerdir.  

Eğer daha fazla ayrıntı, beklentileriniz arasındaysa 4K özelliği mutlaka olması gereken özellikler arasında yer alır. Günümüzde 8K çözünürlüğün de her ne kadar henüz yeterince erişilebilir fiyatlarla gelmese de öne çıkmaya başladığını da hatırlatmakta yarar var.  

 

 

TV türleri 

TV’ler LED, OLED gibi türlere ayrılır. Temelde bunlar aynı sonuçları üretmek için kullanılan farklı şekillerde çalışan ekran türleridir. Her birinin de kendine özgü güçlü ve zayıf yanları ile karşılaşırız.  

LED TV, doğrudan ekranın arkasında konumlandırılan bir dizi LED tarafından gerçekleştirilen aydınlatmayı esas alır. Avantajları arasında karanlık alanların etkili şekilde görüntülenmesi, enerji verimliliği, CCFL setlerinden daha geniş renk gamı ve mevcut TV modellerinin nispeten mütevazı fiyatları gelir.  

Çağımızın TV endüstrisinin lideri konumundaki OLED (organik LED) TV’ler, canlı, gerçeğe çok yakın renkler, derin siyahlar sağlıyor. Böylelikle mükemmel kontrast ve parlaklık kontrolü gibi özellikleri ile göz kamaştırır. Sony, LG, Philips, Panasonic gibi öncü markaların iddialı OLED TV’lerinin sunduğu ayrıcalıklı görüntü kalitesi için LED TV’lerden bir miktar daha yüksek bütçelere ihtiyaç var. 

Quantum Dot, Samsung’un LED TV alanındaki büyük oyunu. Bununla birlikte marka, parlak paneller sağlıyor. LG ve Sony’den daha renkli görüntüler üretebildiğini de iddia ediyor. LG’nin Süper UHD TV’lerinin tümü, Nano Cell adlı bir Quantum Dot varyasyonu kullanıyor. Ayrıca Hisense, ABD ve Çin için bir dizi Quantum Dot TV modeli üretiyor… 

 

En iyi Smart TV’ler hangileri?  

 

LG G1 OLED evo  

Ekran boyutları: 55, 65 ve 77 inç 

Çözünürlük: 4K 

Panel tipi: OLED evo 

Smart TV: webOS 

HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ 

LG’nin sanat eserlerinin sunumundan ilham alarak tasarladığı Galeri Tasarımı G1 OLED evo, her mekan ve her kullanıcı ihtiyacı için ideal bir alternatif vadediyor. LG’nin şimdiye kadar ürettiği en iyi OLED TV modeli olan G1 serisinde bulunan OLED evo teknolojisi panele eklenen ekstra katman sayesinde ışığın dalga boylarının iyileştirilmesini sağlıyor. Ayrıca, bu sayede çok daha parlak, net ve gerçekçi görüntüler elde ediliyor.  

Model, kendi parlaklıklarını kontrol edebilen milyonlarca OLED pikselinin yarattığı çarpıcı siyah ve ideal renklerle benzersiz bir görsel deneyim sağlıyor. Bunun yanı sıra her dekorasyonla uyum sağlayan ultra ince ve çerçevesiz minimal tasarımı ile öne çıkıyor. Dahili askı aparatı ile duvara boşluksuz monte edilebilen Galeri Tasarımı G1 OLED evo, izlerken dikkat dağıtabilecek her türlü detaydan arındırılmış güçlü bir deneyim sunuyor. Bu yıl satışa sunulan yeni Galeri Standı seçeneği ise akıllı kablo yönetimi ve şık tasarımı ile kullanıcıların TV’lerini diledikleri yere konumlandırabilmelerini sağlıyor.  

%100 renk doğruluğuna sahip olduğu uluslararası ürün test ve belgelendirme kuruluşu Intertek tarafından doğrulandı. LG modeli, kendinden aydınlatmalı piksel teknolojisinin sağladığı renkler gerçekçi bir sinema deneyimi sağlıyor. HDR formatı Dolby Vision ve Dolby Vision IQ ile 360 derece sürükleyici ses deneyimi sağlayan Dolby Atmos teknolojilerini de destekliyor. Model, aynı zamanda Filmmaker Modu ile film yapımcılarının görsel vizyonunu izleyiciyle buluşturuyor.  

 

Sony Bravia X90J 

Ekran boyutları: 50, 55, 65 ve 75 inç 

Çözünürlük: 4K 

Panel tipi: LCD 

Smart TV: Android TV 

HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision 

Sofistike tasarımı ile dikkat çeken yeni X90J, 4K LED dendiğinde akla ilk gelen akıllı TV’lerden. İnovasyonla yoğrulmuş teknolojik özellikleri ve 50 inçten 75 inçe kadar uzanan ‘bol’ ekran seçeneği de cabası. Ayrı bir parantezi zaruri kılan yetenekli Cognitive Processor XR işlemci ile geliyor. Cognitive Processor XR işlemci insanların nasıl gördüğünü ve duyduğunu anlıyor. Böylelikle izleyicilerin en sevdikleri içeriklere kendilerini tamamen kaptırmalarını sağlayan olağanüstü bir deneyim sunuyor.  

Hassas Full Array LED panel, XR Triluminos Pro, XR Contrast Booster ile bir araya geliyor. Böylece, derin siyahlar ve yoğun parlaklıklar ile üstün gerçekçilik sağlıyor. En yeni XR Motion Clarity teknolojisi, aksiyonun pürüzsüz olması için verileri çapraz analiz ediyor. XR 4K Çözünürlük Yükseltme teknolojisi, 2K sinyalleri gerçek 4K’ya yakın olacak şekilde yükseltiyor. Böylelikle, gerçekçi ve detaylı görüntüler elde edilmesini mümkün kılıyor.

Her mekânda görüntü/ses kalitesini optimize eden Ambient Optimization özelliğine sahip. Böylelikle, Alexa, Google Asistan ve bir dizi içerik ve servise hızlı erişim sağlıyor. Daha akıllı bir izleme deneyimi için Google Asistan’ın yanı sıra eller serbest sesli arama da mevcut. Apple AirPlay 2 ve HomeKit11 dahil pek çok cihaza kolaylıkla bağlanabildiğini de belirtelim.  

 

Vizio P-Serisi Quantum X 

 Ekran boyutları: 65, 75 ve 85 inç 

Çözünürlük: 4K 

Panel tipi: Quantum LED 

Smart TV: SmartCast  

HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ 

Vizio P-Serisi Quantum X, QLED’in parlaklığı ile siyah seviyesini birleştiren etkileyici bir LED-LCD akıllı TV. 2.000 nit’in üzerinde yüksek parlaklık sunan bu model, ev sinemalarının yıldızı. Aynı zamanda ortam aydınlatmasını düşürebildiği için aşırı aydınlatmalı oturma odaları için de en iyi TV seçeneklerinden biri. Ek olarak yakın zamanda yapılan bir ürün yazılımı güncellemesi sayesinde artık Xbox için harika bir TV. 4K/120hz desteği, otomatik düşük gecikme modu ve 4K/60 oyunlarda duyarlı 13ms gecikme süresine sahip. Böylelikle, Series X ve PS5 için son derece ideal. 

Android ve webOS’tan farklı olarak SmartCast ile geliyor. SmartCast Türkiye’de çok sık duyduğumuz bir platform değil ama emin olun son derece yetenekli. Son dönemde Apple TV Plus, Disney Plus’ın da dahil olduğu işletim sistemi, bununla birlikte diğer popüler yazılımlara kıyasla yavaş olduğu için eleştiri almaya devam ediyor.  

En iyi görüntü kalitesini arıyorsanız LG ve Samsung’un OLED TV’leri beklentilerinizi karşılıyor. Eğer daha düşük bütçelerle yüksek verim arayışındaysanız Quantum LED teknolojili Vizio’nun iyi bir alternatif olabilir.

 

Samsung Neo QLED 65 inç 4K TV 

Ekran boyutları: 65, 75 ve 85 inç 

Çözünürlük: 8K 

Panel tipi: Neo QLED / Mini LED  

Smart TV: Tizen 

HDR: HDR10, HLG, HDR10+ 

Bu teknoloji harikası TV, Tizen işletim sistemi ile sahip olabileceğiniz ‘en akıllı’ modellerden. Sürekli olarak kendini geliştiren Tizen platformunun hızı ve akıllı özelliklere sahip. Diğer yandan fiyatıyla da ‘cep yakan’ modellerden biri olduğunu baştan söylemeliyiz.  

Samsung Neo QLED’in izleme deneyiminin temelini Neo Quantum İşlemcisi ve yeni Quantum Mini LED’leri oluşturuyor. Geleneksel LED’lerin yalnızca 40’ta biri boyutuna sahip Quantum Mini LED’ler, ultra ince ışık denetimi sağlıyor. Samsung Neo QLED, derin siyah renkleri, parlak ışıkları ve ölçek büyütme teknolojisine sahip. Ultra gerçekçi görüntü kalitesini film izlerken ya da konsolunuzla oyun oynuyor. Böylece, kısacası dilediğiniz her an deneyimleyebilirsiniz. 

Samsung Neo QLED ve QLED, 4K netliği, ipeksi pürüzsüzlükteki 120 fps ve 5.8 ms’lik düşük tepki süresine sahip. 2021’de Samsung Neo QLED’in 8K modelleri (QN800A ve QN900A) 65 inç, 75 inç ve 85 inç boyutlarında geliyor. 4K modelleri (QN90A ve QN85A) 50 inç’ten başlayarak ayrıca, daha da geniş bir seçenek yelpazesi sağlayacak.

Exit mobile version