Simetrik Şifreleme Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Olası güvenlik sorunlarının önüne geçmek gibi amaçlarla kullanılan simetrik şifreleme nedir? Bu yönteme dair merak edilenleri açıkladık.

Simetrik Şifreleme Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Bugünün siber dünyasında her türlü veri risk altındadır. En fazla risk altında olan veriler, müşterilerin kişisel olarak tanımlanmasını sağlayan ve finansal verileridir. Peki, bu tür tehlikelere karşı etkili çözüm yollarından biri olan simetrik şifreleme nedir?

Bu yazıda simetrik şifrelemenin ne olduğu başta olmak üzere hakkında bilinmesi gereken her şeyi sizinle paylaşacağız.

Simetrik Şifreleme Nedir?

Simetrik şifreleme, verileri hem şifrelemek hem de şifresini çözmek için sadece bir anahtarın kullanıldığı bir şifreleme türüdür. Bu anahtar gizlidir. Bu yöntemle iletişim kuran kişiler, şifre çözme işlemi sırasında anahtarı takas eder.

Mesajları şifrelemek ve şifrelerini çözmek için biri genel, diğeri özel olmak üzere bir çift anahtarın kullanıldığı asimetrik şifreleme yönteminden farklıdır.

Simetrik şifreleme yönteminde veriler karıştırılır, böylece şifresini çözecek gizli anahtara sahip olmayan kimseler tarafından anlaşılamaz. Anahtara sahip olan alıcıya mesaj ulaştığında eylem tersine çevrilir, böylece mesaj normal bir şekilde okunacak hâline döner.

Göndericinin de alıcının da kullandığı gizli anahtar belirli bir şifre veya kod olabilir. Güvenli bir rastgele sayı üreticisi tarafından oluşturulmuş rastgele harf ya da sayı dizisi de olabilir.

Simetrik şifreleme algoritmalarına örnek olarak şunlar verilebilir:

En yaygın kullanılan simetrik algoritma, AES’tir. Endüstri standardı hâline gelmiştir. Bu standart, uzun yıllardan bu yana kullanılmakta olan DES’in yerini almıştır.

Büyük simetrik şifreleme sistemlerinin kontrolü oldukça zordur. Bu durum özellikle güvenlik konusunda birtakım sorunlara yol açabilir. Her şeyin yolunda gitmesini sağlamak için anahtar yönetimini manuel olarak gerçekleştirmek yerine özel bir yazılım kullanılması önerilir.

Simetrik Şifreleme Ne İçin Kullanılır?

Her ne kadar eski bir şifreleme yöntemi olsa da veri boyutu ve yoğun kaynak kullanımı gibi performans sorunları nedeniyle olumsuz etkileri görülebilen asimetrik şifrelemeden daha hızlıdır. Simetrik şifrelemenin daha iyi performans sunması ve asimetrik şifrelemeye kıyasla daha hızlı olması nedeniyle daha büyük miktarda veri toplu olarak şifrelenebilir.

Simetrik şifreleme, kimlik hırsızlığını önlemek, mesajı gönderenin doğru kişi olduğunu kontrol etmek, kullanıcıların şifre gibi kritik bilgilerinin başkaları tarafından okunmasını zorlaştırmak gibi amaçlarla kullanılır.

Exit mobile version