İnsanların büyük bir kısmı, sadece tek bir büyük harf yazması gerektiğinde Shift tuşunu kullanır. Bir harf için Capslock tuşunu açan çok az insan vardır. Bu durum aslında daktilolara kadar uzanır. Tabii, tek işlevi büyük harf yazmak değildir. Shift kısayolları ile daha pek çok işlemi çok kısa bir süre içinde gerçekleştirebilirsiniz.
Bu listede Shift tuşu ile kullanabileceğiniz tuş kombinasyonlarını sizlerle paylaşarak hangi işlemleri zahmetsiz bir şekilde gerçekleştirebileceğinizi öğrenmenizi sağlayacağız. Bunlara geçmeden önce biraz Shift tuşu hakkında bilgi edinelim.
Shift Tuşu Nedir?
Control ve Alt tuşuna benzer şekilde Shift tuşu da bilgisayarınızın klavyesinde ek işleve sahip bir tuştur. Tek başına bir karakter üretmez, imlecin nerede olacağını belirleyemez ancak Shift tuşuna basılı tutarak başka bir harfe basıldığında küçük harf yerine büyük harf oluşturulur. Bunun için Shift tuşuna büyük yazılacak harf tuşundan önce basılmalıdır.
Bu tuşun başka bir fonksiyonu, bazı tuşların oluşturduğu ana karakterin haricindeki karakterleri oluşturmaktır. Örneğin Shift tuşuna basılı tutup 4 tuşuna basacak olduğunuzda + (artı) karakteri üretilir.
Shift Tuşu Klavyede Nerede Yer Alır?
Çoğu klavyede aynı işleve sahip iki Shift tuşu mevcuttur. İlk tuş, sol alt köşede bulunan Control tuşunun hemen üzerindedir. Sağ taraftaki Shift tuşu ise genellikle daha geniştir ve Enter tuşunun yakınına konumlandırılır.
Shift kelimesinin üzerinde genellikle “Shift” kelimesi yazılı olsa da bazı klavyelerde bu kelimenin yerine yukarı ok simgesi kullanılır. Tuşlar her ne kadar temelde aynı işleve sahip olsa da bunlardan birine farklı bir işlev atamak mümkündür.
Shift Kısayolları Listesi
- Control + Shift + Enter: Belirli bir programı yönetici olarak çalıştırır.
- Control + Shift + Escape: Görev yöneticisini açar.
- Control + Shift + N: Yeni bir klasör oluşturur.
- Shift + Aşağı Yön Tuşu: Alt satırı imlecin bulunduğu hizaya kadar seçer.
- Shift + Delete: Dosyayı geri dönüşüm kutusuna daha sonra silinmek üzere göndermek yerine direkt siler.
- Shift + Sağ Yön Tuşu: İmlecin sağında kalan kelimeyi seçer.
- Shift + Sol Yön Tuşu: İmlecin solunda kalan kelimeyi seçer.
- Shift + Yön Tuşu: Hangi yöne doğru olduğu belirtilen yön tuşuna göre değişecek şekilde dosya gezginindeki dosyaları art arda seçer.
- Shift + Yukarı Yön Tuşu: Üst satırı imlecin bulunduğu hizaya kadar seçer.
- Windows + Shift + Aşağı Ok Tuşu: Açık pencereyi küçültür.
- Windows + Shift + S: Ekran alıntısı aracını kullanarak ekranın belirli bir kısmını ekran görüntüsü almak üzere seçmenizi sağlar.
- Windows + Shift + Yukarı Yön Tuşu: Genişliği koruyarak pencereyi ekranın üst kısmına kadar büyütür.