Turist Olmanın Ötesine Nasıl Geçebiliriz? | Seyahat

Yazı: Özgür Semerci

Herhangi bir yere seyahat ettiğimizde, beraberimizde getirdiğimiz hatıra eşyalar o seyahatin önemli bir parçasıdır. Arkadaşlarımıza göstermek ve kendimiz için saklamak istediğimiz şeylerle döner, böylece seyahatimizi anımsayabiliriz. İster turistik mağazalardaki hediyelik eşyalar olsun, ister gittiğimiz yere özgü şeyler olsun gördüğümüz güzel şeyleri almak isteriz. Elbette bir yerden sonra ya bütçemiz kalmaz ya da bavulda yer. Böylece birçok şeyi geride bırakır vazgeçeriz. 

Tam da bu nedenle fotoğrafların gittiğimiz herhangi bir yerden getirebileceğimiz en güzel şeyler olduğunu düşünüyorum. Çünkü fotoğraflar sonsuza dek saklayabileceğimiz, sevdiklerimizle paylaşabileceğimiz en güzel hatıralardır. Ayrıca, onlara baktığımızda uzun süredir unutulan düşünceleri, duyguları ve kokuları uyandırırlar. 

 


Göz atmak isteyebilirsiniz; Süpersonik Seyahatler Yakında Başlayacak: İşte Merak Edilen Detaylar


Seyahate Dair

Her yıl birçok insan, yakın veya uzakta olsun evlerindeki rahatlık alanlarını bırakarak bir yerlere seyahat eder. Nihayetinde herkesin seyahat etmesi için bir nedeni vardır. Yolculuk tutkusu, farklı kültürlere olan merak, her şeyi geride bırakma arzusu gibi pek çok şeyi sıralayabiliriz. Seyahat insanların farklı durumlarla baş edebilmelerinin, yeni şeyler deneyimlemelerinin, bazen de kendini arayışa yardımcı olmanın bir yolu haline gelir. Her nereye gidilirse gidilsin seyahat bir kişisel gelişim aracıdır. Öğrenmemiz ve bağlantı kurmamız için ise iyi bir yoldur. 

Öğrenmek insanların seyahat etmeyi sevmesinin önemli nedenlerinden biridir. Tanıdık olmayan şeyleri deneyimler, yakın çevrenin dışındaki insanların gerçekte nasıl yaşadığını keşfeder, farklı kültürler ve yaşam tarzlarını deneyimleriz. Böylece hayatlarımızın nasıl iç içe geçtiğini ve birbirimizi nasıl etkileyebildiğimizi öğreniriz.  

 

Yeni Bir Bakış Açısı

Ayrıca insanın rahat ve güvende olduğu bir alandan uzaklara gitmesi, kendisi hakkında bilgi edinmesinin en iyi yollarından biridir. Farklı ortamlar yeni fikirlerin keşfedilmesine ve değerlendirilmesine yardımcı olur. Seyahat esnasında karşılaşılan sorunlar ya da fırsatlarla başa çıkma şekli aynı zamanda kim olduğumuza dair de fikir verir.  

Kendimiz görene dek başka bir yerde hayatın ne kadar farklı olduğunu hayal etmek oldukça zor olabilir. Farklı bir mutfak kültürü, yeni gelenekler, farklı tarih ve doğa dokusu farkındalık kazandırır. Dünya görüşümüzün herkesle aynı olmadığını anlamamıza yardım eder.  

Kendi kültürümüzden farklı kültürlere sahip yerlere seyahat etmenin en önemli faydası yeni bir bakış açısı kazanabilmemizdir. Herkesin dünyaya bakış açısını oluşturan temelleri vardır ve farkında olmasak da bu temeller fotoğrafçılık potansiyelimizi derinden etkiler. . Bakış açısı ve düşünce tarzı geliştikçe fotoğraf oluşturma şeklimiz de gelişir. 

 

Fotoğraf ve Seyahat

Fotoğraf makinası dünyayı görüntülemek için kullanılan etkisi çok güçlü bir araçtır. Ancak fotoğrafçılık sadece teknik kurallardan ibaret değildir. Bulunduğumuz her yerde doğa, çevre, fotoğraf karesinde yer alması muhtemel kişilerin mahremiyetinin dikkate alınması gerekir. 

Amerikan yerlilerinin fotoğrafları çekildiğinde ruhlarının çalındığını düşündüklerini okumuştum. Bu düşünce yapısı bize fotoğraf karelerine insanları dahil ederken onların düşüncelerine de önem vermemiz gerektiğini hatırlatıyor.  

Seyahat esnasında fotoğraf çekerken göz önünde bulundurulması gereken bazı şeyler vardır. En önemlilerinden birisi de başkalarının sınırlarına saygı göstermektir. Seyahat öncesi ülkenin, kültür yapısıyla ilgili araştırmalar yapmak önemlidir. Böylece, hangi davranışların kabul gördüğünü ya da rahatsızlık vereceğini bilebiliriz. 

Turizmin bazı yerlere fayda kadar zarar da getirdiğini, hayatların ve doğanın değiştiğini son zamanlarda duyuyoruz. Her zaman kabul görmenin ve zarar vermemenin en kolay yolu, mümkün olduğunca ardımızda iz bırakmamaktır. 

İster bir vadide olalım, ister bir şelaleyi ziyaret edelim ya da farklı bir şehrin sokaklarında gezinelim, gittiğimiz her yer benzersizdir. Hava durumu ve ışık dahil olmak üzere her şey oradaki ortama özgüdür. Bu nedenle seyahat fotoğrafçılığı teknik olarak da çok geniş bir alandır. Manzaraları, şehir, sokak ve portre fotoğraflarını içerir. Ayrıca, çok fazla konu fotoğraflamaya imkan verdiği için diğer fotoğraf alanları hakkında da fikir sahibi olmak çok faydalı olacaktır. 

 

Doğru Ekipman Tercihi

En önemli şeylerden birisi de geziyi planlamaktır. Öncesinde biraz araştırma yapmak yolculuk için uygun ekipman, tarih ve rota daha iyi belirler. Bu yer komşu şehir veya başka bir ülke bile olabilir. Festivalleri, karnaval tarzı kutlamaları, değişen mevsimlerle beraber gelen doğal güzellikleri bilmek gerekir. Ayrıca, bu zamanlarda ziyaret etmek harika görüntüler yakalama fırsatı verebilir.  

Doğru ekipmana sahip olmak çok gerekli olsa da, seyahat esnasında ağır bir çanta daha çabuk yorar. Daha hafif bir çantayla hareketler sınırlanmadan daha kolay fotoğraf çekebilirsiniz. Ayrıca, yolculuğun tadını da daha fazla çıkarmanızı sağlar. Sadece en gerekli malzemeleri taşımak en rahatı olacaktır. 

En iyisi en az ekipmanla farklı durumlarda daha iyi fotoğraf çekebilmek. Öncelikle fotoğraf makinasının işlevlerini iyi bilmek, tüm ayarları mümkün olduğunca fazla denemek gerekir. Olabilecek en kötü şeylerden birisi doğru ayarları bulmaya çalışırken çıkan bir çekim fırsatını kaçırmaktır. 

Beklenmedik ve benzersiz bir bakış açısı iyi bir fotoğraf ile dikkat çekici bir fotoğraf arasındaki en büyük farklardan birisidir. Ayrıca, açılar ve odak noktaları her şeyi değiştirebilir. Alternatif perspektifler denemek için etrafta dolaşabilisiniz. Özellikle popüler yerlerde aynı yerin yüzlerce fotoğrafı vardır ve bizim çektiğimiz fotoğrafların farklı olması gerekir. Sadece, kalabalıktan biraz daha uzağa gitmek bile bazen benzersiz fotoğraf fırsatları sunar.  

Özellikle çekim yapmak istediğiniz bazı simgeler yapılardan ve alanlardan yoğun kalabalıklar maalesef pek eksik olmayabilirler. Taşıması zor olmayan bir seyahat tripod u buna çözüm olabilir. Ayrıca, Nd filtre kullanmak uzun pozlama sağlar ve görüntüye giren kalabalıktan arınabilirsiniz. 

 

Seyahat Fotoğrafçılığı

Seyahat fotoğrafçılığı ilginç hikayelerle doludur. Gerçek bir zaman ve mekan duygusu vererek dünyanın diğer bölgelerine farklı pencereler açar. Bu nedenle gidilen yerlerde ortamın nabzını hissetmek gerekir. Bunun için fotoğrafçıların çevrelerine hızla uyum sağlamaları önemlidir. Böylece, ortama uyum sağlamak fotoğraf çekmenin harika bir yolu da olabilir. 

Seyahatlerde çektiğimiz fotoğraflara baktığımızda bizleri gittiğimiz harika yerlere, beraber olduğumuz insanlara, etkileyici zamanlara geri götürebilir.  Seyahat zihnimizi açar ve bizi daha iyi insanlar yapar… 

Exit mobile version