Şehirleri Akıllandıran Teknolojilerde Son Gelişmeler

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımızın her alanında yenilikler girerken yaşadığımız çevre de bunlarla gelişiyor. Yeni teknolojiler hayatımızı kolaylaştırırken şehirler de inovasyon ekseninde akıllanmaya devam ediyor. Şehir hayatının her noktasına değinen yeni teknolojiler sayesinden trafik, yaşanabilirlik, erişim ve çevre gibi alanlarda inovatif fikirler bir bir hayata geçiriliyor.

Akıllı şehircilik ne kazandırıyor?

Birçokları için akılı şehir denilince akla akıllı telefon uygulamaları ve şehir hayatını kolaylaştırmak için hayata geçirilen yazılımlar gelmekte. Bu ilk planda akıllı şehir uygulamalarına örnek olarak gösterilse de geniş yelpazede değerlendirilmesi gereken konsepte uygun bir kapsam değil. Akıllı şehir uygulamaları kentin şehir yönetimi anlayışında modern yöntemleri esas alırken hem kentin kendi içerisindeki yaşamını hem de kentte yaşayanların hayatını kolaylaştırmak için yeni teknolojilerin hayata geçirilmesini sağlamayı esas alıyor. Bu kapsamda kentin birçok aşamasındaki süreçleri hızlandırarak o kentte yaşayan bireylerin ihtiyaçlarına yönelik hızlı çözümler sunulması hedefleniyor.

Ulaşım sorununun akıllı şehir ile çözülmesi

Günümüzdeki tüm metropollerin ortak sorunu olan trafik için akıllı şehir uygulamaları yeni çözümler getiriyor. Her geçen gün yükselen araç sayısı, buna bağlı olarak yakıt tüketiminin artması ile birlikte çevreye verilen zarar başta olmak üzere birçok sorun gündemde. Bu sorunların ortadan kaldırılması ve şehirde yaşayan vatandaşların hem zamanlarını daha iyi değerlendirmeleri hem de yaşam kalitelerinin artması için bilgi teknolojilerinden yararlanılıyor.

Trafik sorunun çözülmesi için kullanılan en önemli teknoloji araçlarının başında şehrin çeşitli noktalarına yerleştirilen sensörler ile verilerin toplanması ve bu verilerin analiz edilerek değerlendirilmesi örnek gösterilebilir. Sıkışan trafiğe daha hızlı müdahale, araçların alternatif yollara yönlendirilmesi gibi anlık kararların yanı sıra uzun vadede hangi yolların hangi saatlerde daha yoğun kullanıldığı gibi verilerin toplanması trafik sorunun çözülmesinde daha etkin bir süreç sağlayabiliyor.

Akıllı şehir uygulamaları ile trafikte toplu taşıma ve halkın mobilitesi için yeni teknolojiler entegre edilebiliyor. Bununla birlikte yakın gelecekte hem toplu taşıma araçlarında hem de kişisel araçlarda sürücüsüz otomobil teknolojisi ile birlikte daha sistematik yolculukların hayata geçmesi bekleniyor.

Enerji kullanımında akıllı yönetim ve sürdürülebilirlik

Akıllı şehir uygulamaları enerji tüketimini daha etkin kullanmak için birçok yenilik getirmekte. Kaynakların verimli kullanımı ve buna bağlı olarak yüksek giderlerin ve olası elektrik kesintilerinin önüne geçilmesi için akıllı uygulamalar büyük bir önem arz ediyor.

Öte yandan akıllı şehir konsepti, çevresel dezavantajların giderilmesi için kaynakların daha doğru kullanımı ve modernizasyonu noktasında büyük bir etken halini almış durumda. Örnek vermek gerekirse kentin sanayi, yaşam veya okul gibi hangi bölümünde; günün hangi saatinde ne kadar elektrik ihtiyacının olduğunun tespit edilmesi mümkün olabiliyor. Bu sayede de ihtiyaç duyulan bölgede elektrik arzı arttırılarak daha etkili bir kullanım sağlanabiliyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artması ile birlikte de bu alanlarda da modern uygulamalar sayesinde daha etkin kullanım yapılabiliyor. Modern şehircilik anlayışında önemli bir yer tutan rüzgar ve güneş enerjisi gibi kaynakların yaygınlaştırılması için doğa ve ekonomi dostu stratejiler geliştirilebiliyor. Enerji ihtiyacını ve enerjinin akıllı kullanımı için şebeke hatlarında uçtan uca kontrol sağlayan akıllı sistemler sayesinden olası kaçak veya hasarlara anında müdahale edilebiliyor. Ayrıca akıllı şehir uygulamaları yanı sıra yüksek verimlilik sağlayan A sınıfı ürünlerin tercih edilmesi de vatandaşlar açısında atılabilecek adımlar arasında yer alıyor.

Yönetim sürecinde akıllı çözümler

Günümüzde dijital sistemler şehirlerin yönetim süreçlerini hızlandırmaya devam ederken şehir hayatı akıllı şehir uygulamaları ile daha fazla kolaylaşıyor. Artık şehrin altyapısından tüm birimlerine kadar her süreç anlık olarak izlenebiliyor ve sorunlara anında hızlı müdahale edilebiliyor. Bu sayede şehir hayatı sekteye uğramadan tüm hızıyla devam edebiliyor. Sosyal ve güvenlik gibi oldukça önemli alanlarda akıllı şehir uygulamaları sayesinde şehirde yaşayan herkesin hayatı kolaylaşıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte şehir insanının hayatına temas eden akıllı şehir uygulamalarının yönetim sürecine olan etkisi de artarak devam ediyor.

Hayatımız ‘akıllanıyor’

Akıllı şehir çözümleri, şehirde yaşayanların hayatlarını kolaylaştıran; vatandaş öncelikli çözümler sunan bir bütündür.
İşte günümüzde uygulanan ve hayatımıza girecek olan akıllı şehir uygulamalarına dair öne çıkan örnekler;

Akıllı yol uygulamaları

Akıllı park uygulamaları

Akıllı cadde tasarımları

Akıllı kamu binaları

Akıllı şehir kutusu

Yağmur suyu ve sel alarm sistemi

Şehir için “Nesnelerin İnterneti” kiti

Akıllı şehir platformu

Altyapı akıllandırması

Toplumsal olay analizi


 

Exit mobile version