Sağlıklı Beslenmeyi Teşvik Eden Uygulamalar

Young woman having a snack with healthy salad, sitting in the white and sunny kitchen at home

Sağlıklı yaşama dair görmezden gelinemez bir gereklilik varsa o da beslenme şekli. Belirli aralıklarla sürdürülen yeme-içme rutininin yapısı, matematiksel özellikleri ve hatta hızı sağlık açısından büyük önem taşıyor. Eğer sofraya oturup hızlıca yemeğinizi bitiriyorsanız bu yanlış örneğin.

 

Netflix izlerken 2 paket cips, 1 paket kuruyemiş, kola gibi ‘ürkütücü’ besinlerin tüketilmesi bir başka hata. Kolesterol sorununuz varsa haftanın her günü yumurta yemek, çok fazla et tüketmek, balıktan kaçınmak gibi sayısız örnekle çoğaltılabilen bu örneklere dair el kitabı maiyetindeki uygulamaların önemi yadsınamaz.

Tema olarak sizi sağlıklı beslenmeye teşvik eden bu uygulamalar, adeta cebinizdeki yaşam koçunuz gibi. Peki bu türdeki uygulamalar arasında en iyileri hangileri? İşte bu sorunun yanıtını aradık.

YAZIO

Kendinizle ilgili çeşitli verileri giriyorsunuz. Boy, kilo, yaş, vb. Hedeflediğiniz kaloriyi de girmeniz isteniyor. 70 kilosunuz ve 60 olmak istiyorsunuz diyelim. Ardından da size uygun ‘günlük kalori miktarı’ karşınıza geliyor. Uygulamayı eğer kullanım rutininize katmayı başarırsanız size büyük faydası oluyor. Örneğin ne yediğinizi girdiğinizde kaç kalori olduğunu, günün kalanında ne kadar daha kalori alabileceğinizi görüyorsunuz. Fit ve sağlıklı yaşamı teşvik eden uygulama, aynı zamanda ücretli sürüme yükseltirseniz size çok daha detaylı içerikler sunuyor.

Ücretsiz

Lifesum

Kalorileri tek tek saymaya başladığınız aylar geldi çattı. Akşam yemeğinde komşunun evinde pişen pizzaya, dışarıda yenilen amansız fast-food’lara savaş açtığınız günler aynı zamanda. Evet, yaz geliyor… Lifesum tam da bu döneme uygun bir uygulama. YAZIO’da olduğu gibi kalori sayacı sunuyor. Ek olarak diyet planları ile geliyor. Şeker detoksu gibi inovatif metotlar da telkin eden Lifesum, şık arayüzü ve kolay kullanımıyla da dikkat çekiyor. Apple Watch uyumluluğu da çok iyi bu arada.

Ücretsiz

FatSecret

Oldukça popüler bir sağlıklı yaşam uygulaması olan FatSecret, tam bir algoritmik süper-star. Muhteşem detaylı verileri ile sizi ‘kalori kalori’ yönlendiriyor. Beslenme ve öğün bilgilerinizi bulabileceğiniz uygulamayı eğer dijital yaşamınıza entegre etmeyi başarırsanız çok daha sistemli ve sağlıklı beslenebilir, hem istediğiniz kiloyu elde eder hem de daha zinde hissedersiniz.

Ücretsiz

Calorie & Food Counter

Kahvaltıda kaç kalori harcamalısın, ne kadarını harcadın, fazladan aldığın kalori miktarı ne gibi göstergelerle sizi yönlendiren Calorie & Food Counter, bu sayede size daha zinde ve dengeli beslenme imkanı vadediyor. Çok sayıda motivasyon ve ‘challenge’ özelliği de içeren uygulama, sempatik ve hoş arayüzüyle de beğeni topluyor.

Ücretsiz

Diyet Koçum

İyi ve sağlıklı beslenmenin matematiksel yönü aşikar. Ancak başka gereklilikler de söz konusu. Su gibi. Günde kaç bardak su içmelisiniz, ne kadar içtiniz gibi verileri kontrol altına alabileceğiniz Diyet Koçum’un asıl yönü ise sizi esaslı bir diyet koçu gibi yönlendirmesi. Hatırlatıcı öğeler, öğün tavsiyeleri ve çizgi film-vari grafikleriyle daha çok gençlere hitap ettiği görülen Diyet Koçum’un belki de tek dezavantajı İngilizce dilinde olması.

Ücretsiz

MyfitnessPal

Öncelikle üzücü. Neden ‘fitness’ içeren bir isme sahip olduğunu hala anlayabilmiş değiliz. Bu nedenle insanlar onu çok fazla tanımıyor, oysaki MyfitnessPal, türünün en iyi kalori sayacı uygulamalarından bir. 1 kase yoğurt, kahve ve aklınıza gelebilecek her şeyin yaklaşık kalori değerini gösteriyor. Kahvaltı, öğle yemeği gibi öğünlerde tükettiğiniz şeylerin kalorisini takip edebiliyorsunuz. Dahası barcot üzerinden atıştırmalıkların kalori değerlerini de görme imkanı sunuyor. Oldukça sofistike.

Ücretsiz

Instagram

Instagram da nesi? Bir sosyal medya ağının sağlıklı beslenme ile ne gibi bir bağlantısı var? Evet, ilk an için duraksamanız, şaşırmanız olası. Ancak Instagram, gerçek bir sağlıklı öğe hazinesi. Sporcu içeceklerinden tutun, sağlıklı beslenmeye, spor hareketlerinden ilginç püf noktalarına sayısız bilginin yer aldığı bir platform Instagram. Doğru hesapları takip ederek çok faydalı bilgiler edinebilir, her an elinizin altındaki sağlıklı yaşam koçlarının attığı doğru adımları takip edebilirsiniz. Eğer kullanıyorsanız, sağlıklı tarafını da mutlak suretle keşfedin.

Ücretsiz

Delicious Ela

Lezzetli ama bir o kadar da sağlıklı yiyecekleri keşfe çıkaran çok iddialı bir uygulama var sırada. Şekeri hayatın dışına iten, daha az karbonhidrat, daha çok meyve-sebze odaklı tarifler sunan Delicious Ela, glütensiz, vegan dostu içerikleriyle de beğeni kazanıyor. 300’den fazla sağlıklı tarif içeren uygulama, elinizin altındaki hazine adeta.

Ücretsiz

Streaks

Biraz daha kapsamı genişletmeye açık kullanıcılara hitap eden Streaks, gün içerisinde sizi sağlıklı birçok şeye teşvik ediyor. 10 dakika kitap okuma, 200 kalori yakma, 10 kat çıkma, gitar çalma gibi hedefler belirleyip onları takip edebiliyorsunuz. Bir nevi ‘to-do-list’ gibi çalışan Streaks ile ‘Sigara içmeyeceğim’ task’ını ekleyip gün gün tamamlamak gibi hayatınızdan çıkarmak istediklerinizi çıkarabilir, eklemek istediklerinizi akışa dahil edebilirsiniz.

Ücretsiz

iOS Sağlık

Yeni iOS kullanıcılarının sahip oldukları önyüklü sağlık uygulaması sayesinde şanslı olduğu bir gerçek. Eski iOS sahipleri de Sağlık adlı uygulamayı App Store’dan edinebilirler. Üstelik ücretsiz. Peki bu uygulamada ne gibi özellikler söz konusu?

İlk etapta bu uygulama kelimenin tam anlamıyla bir analiz tahtası. Ne kadar adım attınız, ne yediniz, kaç kalori harcadınız gibi bilgileri buradan görebiliyorsunuz. Beslenme, fitness, uyku gibi konularda kendi performansınızı sürekli olarak el altında bulunduruyor, arkadaşlarınızla karşılaştırmalar yapabiliyorsunuz.

Vücut ölçülerinizi girip sürekli olarak gelişiminizi inceleyebiliyorsunuz. Belki de beslenme şekliniz sanılanın aksine kilo almanıza neden oluyordur, işte tüm bu soru işaretleri için iPad, iPhone ve iPod touch kullanıcılarının çok yakın bir dostu Sağlık.

iOS ve iPadOS’ta önyüklü

Withings Body Cardio Wi-Fi 

Withings Body Cardio Wi-Fi Akıllı Tartı, ağırlığı, vücut bileşimini (vücut yağ ve su oranı, kas ve kemik kütlesi), BMI’yı ve ayaktayken ölçülen nabız değerini takip ederek sağlığınızı iyileştirmeniz için size güç verir. Tüm veriler akıllı telefonunuzdaki Withings Health Mate uygulamasıyla eşzamanlanır. Bu uygulamayı kullanarak eğilimleri görebilir, hedefler belirleyebilir ve ekstra motivasyon kazanabilirsiniz.

Soğula ‘dikkatli’ yönelim

Güneşin sıcak yüzünü yoğun bir şekilde gösterdiği yaz ayları; kışın bitki çayları, portakal, mandalina gibi bağışıklığı güçlendiren c vitamini kaynakları gibi önlem maiyetindeki beslenme gerekliliklerinin farklılaşmış bir yönü aynı zamanda. Kat kat giyilen giysilerin yerine daha t-shirt’lerin, ince kumaşların aldığı bu aylarda sıcaklar yüzünden ‘buzlu’ ve bir bakıma ‘soğuk’ olan birçok şeye de yönelim söz konusu.

Saklayın

Nereye baksanız yiyecek bir şeyler mi görüyorsunuz. Maalesef böyle bir yaşam alanında bulunmak size zarar verir. Etrafta mümkün olduğunca az yiyecek-içecek olsun. Evet, saklayın onları.

Yaz aylarında ne yenmez? 

Kızartma,

Mayonez,

Krema,

Yağlı soslar başlıca ‘yenmemesi’ gerekenler.

Yavaş çiğneyin

Besinlerin yavaş, ağır ağır çiğnenmesi öneriliyor. Çünkü yemek yendikten sonra oluşacak tokluk hissinin oturması 15-20 dakikayı buluyor. Yazın kilo almak istemiyor ya da kilonuzu korumak istiyorsanız yavaş yemeniz gerek.

İpucu:

1 tatlı kaşığı yağ yerine 10 adet fındık içi ya da 2 ceviz tüketin. Çok daha sağlıklı.

İpucu: Somon

Somon balığı ve ton balığı gibi balıklar, vücuda yüksek oranda omega-3 yağ asitleri sağlayarak, kolesterol seviyelerini dengelemeye ve yağ oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.


 

Exit mobile version