Runtime Broker nedir sorusuna cevap arıyorsanız büyük bir olasılıkla bu işlemi Görev Yöneticisi kullanırken tesadüfen gördünüz. Bunu gördükten sonra söz konusu işlemin ne olduğunu ve neden CPU kullanımını büyük ölçüde arttırdığını merak edebilirsiniz.
Windows’ta yerleşik olarak gelen Görev Yöneticisi, Windows işletim sisteminde çalışan işlemleri gösterir.
Çalışmakta olan işlemlere, Windows hizmetlerine, kullanıcılar tarafından çalıştırılan diğer programlara ve daha fazlasına erişilebilen bu pencerede işlemleri durdurabilir, yeniden başlatabilirsiniz, önceliğini değiştirebilirsiniz. Bu imkânlar sayesinde kaynak kullanımı üzerinde de kontrol sahibi olabilirsiniz.
Bütün bunları zaten bilen bir kullanıcı olarak Görev Yöneticisi’ni kullanırken karşınıza çıkan Runtime Broker’ın neden bu kadar çok kaynak tükettiğine dair soru işaretlerinizi gidermek istiyor olabilirsiniz. Bu nedenle söz konusu işlemle ilgili kafanıza takılan tüm soru işaretlerini yazının ilerleyen kısımlarında ortadan kaldıracağız.
Runtime Broker Nedir?
Runtime Broker, Microsoft Store üzerinden indirilen uygulamaların gerekli izinlere sahip olup olmadığını tespit eden bir işlemdir.
Her ne kadar arka planda her zaman çalıştığı görülse de söz konusu uygulamalardan biri kullanılırken kaynak kullanım oranının en yüksek seviyeye ulaştığı görülür. Örneğin bir uygulamanın kamera erişimi elde etmeye çalışması hâlinde arka planda uygulamanın bu izne sahip olup olmadığı denetleniyor.
Runtime Broker Neden Çok Kaynak Tüketiyor?
Aslına bakılacak olursa bir uygulama açılmadığı sürece Runtime Broker’ın bellek kullanma oranı 1-20 MB arasında değişiyor. Uygulamalar açıldığında ise bellek kullanım oranının 800 MB’a yükseldiği bile görülebiliyor.
İşlemin arka planda normal bir şekilde çalışırken CPU kullanım oranı genellikle yüzde 0’dır. İndirilen bir uygulama açıldığında ise RAM kullanım oranında olduğu gibi CPU kullanım oranı da artar fakat bu artış kısa sürelidir.
Runtime Broker Kapatma Mümkün mü?
Hayır, Runtime Brokter işlemini devre dışı bırakmak mümkün değildir ki onu devre dışı bırakmak mümkün olsa bile bunu yapmamalısınız. Bu işlemin arka planda çalışması, kullanıcının güvenliği ve gizliliği açısından büyük öneme sahiptir.
Bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünüyorsanız üzerine sağ tıklayın ve “Görevi Sonlandır” seçeneğine basın. Bir süre sonra işlem otomatik olarak yeniden başlatılacaktır.
Yorum Yap