RPG Oyun Nedir? RPG Türleri Neler?

RPG ne demek, açılımı nedir, ne anlama gelir? RPG oyun nedir, RPG türleri neler? Sizin için cevabı merak edilen tüm soruları yanıtladık.

RPG oyun nedir? RPG türleri neler, kaça ayrılıyor? Belirli karakterlerin yerine geçildiği oyunları en az bir kez bile oynadıysanız muhtemelen kafanızda bu tür sorular oluşmuştur.

Aslına bakılacak olursa RPG bir oyun türüdür. Kendi kategorisinde farklı alt başlıklara ayrılır. Başka bir deyişle tek bir RPG türü yoktur. Bu nedenle aynı türden oyunlar birbirinden farklılık gösterir.

Bu makalenin sonunda RPG türleri de dahil olmak üzere bu oyun türü hakkında merak edilen ne varsa öğreneceksiniz.

RPG Ne Demek? RPG Oyun Nedir?

RPG’nin açılımı, role play game ya da Türkçe karşılığı ile rol yapma oyunudur. RPG oyun ise bu türe dahil olan oyunlara denir. Rol yapma oyunları, oyuncunun hayal ürünü bir dünyada gerçekte var olmayan bir karaktere rehberlik ettiği video oyunlarıdır.

Sanıldığının aksine RPG tek bir türden oluşmuyor, farklı alt kategorilere ayrılıyor. Bu nedenle “RPG” ile ilgili net bir tanım yapmak oldukça zordur fakat bu tür oyunların ortak özelliklerini kısaca şu şekilde açıklayabiliriz:

Tabii ki bunların tamamının bir oyunda yer alması gerekmiyor. Bunlar sadece çoğunlukla RPG ile özdeşleşen özelliklerdir.

RPG Ne Demek? RPG Oyun Nedir?

RPG Türleri Neler?

RPG türleri sayı bakımından oldukça fazladır fakat en yaygın RPG türleri söz konusu olduğunda 5 tür akıllara gelir. Bunları ise sizin de tahmin edebileceğiniz üzere yukarıda sıralanan türler oluşturuyor.

1. Tek Oyunculu RPG

Bu tür rol yapma oyunlarında genellikle oyun boyunca bir amacınız vardır. Başka bir deyişle bu tür oyunlar size takip etmeniz gereken bir hikaye sunar. Karakterin görünümü çoğu oyunda özelleştirilemese de yeteneklerine mutlaka müdahale edebilirsiniz.

2. MMORPG

Devasa çok oyunculu çevrim içi rol yapma oyunu olarak da bilinen MMORPG türüne giren oyunlar genellikle destansı savaşlar üzerinden ilerler. Örneğin Metin2’de üç büyük imparatorluğun savaşı ele alınır.

Bu oyunlarda yetenekler çok önemlidir. Bu yetenekleri geliştirmek tamamen sizin elinizdedir. Bunun için bazı oyunlarda çeşitli eşyalar satın alabilirken bazı oyunlarda ise yeteneğinizin artması için belirli kriterleri karşılarsınız.

3. Sandbox RPG

Bu tür rol yapma oyunları, size keşfedecek devasa bir harita verir. Bu oyunları bitirmek genellikle çok zaman alır. The Elder Scrolls, bu tarz oyunlara örnek verilebilir.

4. Taktik RPG

Hiç satranç oynadınız mı? Bu tür oyunlar genellikle satranç gibi masa oyunlarına benzer. En önemlisi stratejidir. Strateji olmadan bir adım atarsanız sonunuz iyi bitmeyecektir.

5. Aksiyon RPG

Bu tür rol yapma oyunlarında savaş ön plana çıkar. Savaşa öncelik verilmesi ise karakter gibi detayların daha geri planda kalmasına neden olur.

Exit mobile version